24 mai 2012


Suceava, fonduri europene atrase cât totalul veniturilor locale pe 150 de ani 
·        Contribuţiile din taxe şi impozite directe de la persoane fizice şi persoane fizice din reşedinţa de judeţ nu sunt mai mari de 1 milion de euro pe an
În ultimii ani, Primăria municipiului Suceava a depus proiecte şi a semnat contracte de finanţare europeană pentru fonduri în valoare de circa 150 de milioane de  euro. Primarul Ion Lungu reliefează că suma atrasă de la Uniunea Europeană este echivalentul a veniturilor care ar putea  fi realizate de la contribuabilii din reşedinţa de judeţ într-un interval de 150 de ani. Este vorba despre contribuţiile din taxe şi impozite directe de la persoane fizice şi persoane fizice, adică cele pe locuinţe, terenuri, profit, autovehicule etc şi care nu sunt mai mari de 1 milion de euro pe an. „Am avut mare noroc de Uniunea Europeană şi am exploatat la maxim această relaţie. Sunt fonduri de 150 de milioane de euro aduse de la UE, în timp ce taxele sucevene, cele directe, se ridică la 1 milion de euro pe an”,  subliniază edilul şef.  Lungu evidenţiază că în balanţă a cântărit foarte mult  declararea municipiului Suceava, în august 2008, drept pol de dezvoltare urbană. În Regiunea de Dezvoltare Nord Est, de această calitate se mai bucură municipiul Bacău, într-un document al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Suceava figurând ca prima municipalitate care a dobândit statutul respectiv. „Prin faptul că Suceava a fost declarat pol de dezvoltare urbană am avut prioritate la accesarea fondurilor europene şi, totodată, arată că lucrurile merg într-o direcţie bună în  municipiu. De altfel, toate proiectele pe care le avem astăzi sunt cele din cadrul Programului Operaţional Regional,  depuse în calitate de pol de dezvoltare urbană”, a subliniat primarul şef Ion Lungu, menţionând că toate acestea scot în evidenţă, în ochii investitorilor, potenţialul de dezvoltare a urbei capitală de judeţ.      
Din totalul de 5 proiecte POR, Suceava a finalizat două dintre ele, respectiv pe cel de supraveghere cu camere video şi cel de modernizare a iluminatului public. În curs de materializare sunt proiectele de reabilitare a 14 străzi, construire a Centrului de susţinere a  tradiţiilor populare şi cel de amenajare a parcărilor subterane.