16 mai 2012


Daewoo Internatioanal se interesează de CET pe huilă de la Suceava
·        Coreenii au trimis scrisoare de intenţie prin care  solicită o vedere de ansamblu asupra centralei şi aşteptările proprietarului faţă de o eventuală colaborare viitoare
Daewoo International Bucureşti a trimis Primăriei municipiului Suceava şi societăţii comerciale Termica o scrisoare de intenţie pin care îşi manifestă interesul faţă de Centrala Electrică de Termoficare(CET). Potenţialii investitori au solicitat o vedere de ansamblu asupra centralei, starea tehnică a acesteia, poziţia şi aşteptările  proprietarului faţă de o eventuală privatizare, precum şi o analiză asupra pieţei. „Am dat în lucru aceste documente, le vom trimite celor de la Daewoo. Urmează ca Termica să îi contacteze şi sperăm într-o colaborare în privatizarea societăţii mari de termoficare. Lucru cel mai important este să avem, în primă fază, asigurată căldura pentru sezonul rece 2012-2013”, a declarat şeful administraţiei locale.    
Scrisoarea companiei Daewoo Internaţional Bucureşti vine după ce ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Coreea  de Sud, la Bucureşti, Excelenţa Sa,  Im Han-taek, însoţit de ataşatul comercial al Ambasadei au avut, pe 24 aprilie, o întrevedere cu primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu. Coreenii sunt orientaţi pe proiectele pe energie, membrii delegaţiei vizitând şi CET din Lunca Sucevei.  Termica, firmă la care acţionar unic este municipalitatea suceveană funcţionează în pierdere, iar în condiţiile ridicării subvenţiilor la combustibili, aceasta riscă  falimentul. Pachetul de acţiuni deţinut de Consiliul Local la Termica a fost scos la licitaţie cu strigare în 10 aprilie 2009, însă la aceasta nu s-a prezentat niciun ofertant. Procedura s-a repetat pe 21 mai, acelaşi an, dată la care, de asemenea, nu s-a reuşit atragerea vreunui investitor. La sistemul termoficare centralizat sunt branşate 4.800 apartamente, cu aproximativ 60.000 locatari care aparţin de 104 asociaţii de proprietari. De asemenea, beneficiari ai CET erau de 155 case particulare, 530 agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare. Pentru coreeni, Centrala Electrică de Termoficare ar putea fi rentabilă în condiţiile în care ar putea furniza cantităţi mari de energie electrică în sistemul energetic naţional.  CET ar urma să iasă din joc o dată cu darea în funcţiune a noii centrale termice în cogenerare de înaltă eficienţă, pe gaze naturale şi biomasă, care va fi amenajată pe malul Sucevei de Adrem Invest Bucureşti.