17 decembrie 2009


Pensionarii din câmpul muncii nu au ales încă între salariu sau pensie
· Obligaţia depunerii declaraţiilor de renunţare la unul dintre venituri revine angajatorilor, aceştia din urmă neconformându-se prevederilor legale
Pensionarii din judeţul Suceava care cumulează salariul cu pensia nu au a optat încă pentru unul dintre acestea venituri, anunţă directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Mirela Adomnicăi. Potrivit Legii nr. 329/2009, toţi pensionarii care cumulează salariul cu o pensie mai mare de 1693 de lei, adică decât salariul mediu brut pe economie, trebuiau să opteze, până pe 9 decembrie, pentru anul dintre aceste venituri. Precizările pe marginea actului normativ prevăd că angajatorii au obligaţia de a prelua de la angajaţii aflaţi în această situaţie o declaraţie din care să rezulte venitul pe care pensionarii lucrători îl aleg pentru perioada următoare. „Suntem oarecum îngrijoraţi, de acea facem un apel către angajatori să vină la Casa Judeţeană de Pensii cu adrese, declaraţii şi cupoanele de pensie al pensionarilor în cauză, ulterior noi urmând a proceda la suspendarea plăţii pensiei”, relevă şeful CJP.
În judeţul Suceava, potrivit estimărilor făcute, există 1203 persoane care cumulează pensia mai mare de 1693 de lei cu salariul, la o săptămână după expirarea termenului limită de 9 decembrie, la CJP înregistrându-se doar 17 opţiuni, toate depuse personal de către pensionari. Mirela Adomnicăi precizează că acest lucru este în afara cadrului legal, lucrătorii Casei de Pensii neputând opera suspendarea plăţii pensiei. „Pentru aceştia vom opera la o sistare a pensie şi nu la o suspendare, pentru că aşteptăm să vină angajatorii, să îndeplinească procedura legală. Rugăm angajatorii să grăbească aceste demersuri, deoarece data limită până la care se mai poate face procedura este 4 ianuarie. Având în vedere şi sărbătorile legale de până atunci, mai rămâne un număr redus de zile în care se mai pot depune aceste declaraţii”, specifică directorul coordonator al CJP. Dna Adomnicăi evidenţiază că, în general, este vorba despre angajatori autorităţi instituţii publice locale şi centrale, precum şi regii autonome cu capital de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu