23 decembrie 2009


Bovine sechestrate şi produse expirate sub sigiliu la o cunoscută carmangerie suceveană
· Deşi prevederile legale în vigoare interzic acest lucru, sanitar-veterinarii suceveni bănuiesc că animalele urmau să fie sacrificate în unitate
· Pentru îndepărtarea crotaliilor animalelor, există şi posibilitatea intrării sub incidenţa legii penale
Inspectorii sanitar-veterinari suceveni au dispus suspendarea activităţii carmangeriei societăţii comerciale „Udeşteana” Udeşti, iar dacă deficienţele constatate nu vor fi remediate, unitatea în cauză riscă şi închiderea. Anunţul este făcut de către dr. Petrea Dulgheru, director coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care a precizat că, după definitivarea verificărilor, acestea s-ar putea lăsa cu amenzi usturătoare sau chiar cu dosar penal. Şeful instituţiei sanitar-veterinare judeţene informează că, în urma controalelor efectuate, la centrul de colectare animale al carmangeriei cu pricina au fost descoperite 9 bovine aduse din Suceava, Botoşani şi Iaşi şi având crotaliile îndepărtate. De regulă, operaţiunea precede sacrificarea animalelor, procedeu care nu este permis într-o unitate de categoria „Udeşteana”, ci doar într-un abator autorizat, cu ştampilă ovală sau rotundă. „Este evident că bovinele erau pregătite pentru sacrificare, deoarece animalele nu puteau părăsi centrul de colectare, în absenţa crotaliilor, certificatelor sanitar-veterinare şi paşapoartelor. Deoarece societatea nu are abator, deci nu are voie să facă sacrificare, animalele puteau fi dirijate, cu documente, doar înspre unităţi specializate ”, subliniază şeful DSVSA. Dr. Dulgheru reliefează că, pentru îndepărtarea în aceste condiţii a crotaliilor se riscă o amendă de până la 6000 de lei, existând posibilitatea intrării şi sub incidenţa legii penale. Cu prilejul verificărilor, la faţa locului au fost găsite produse neetichetate, sortimente de produse pentru care societatea nu avea licenţe de fabricaţie, precum şi marfă cu termenul de valabilitate expirat. Asupra acesteia din urmă planează bănuiala că provine din retururi de la multele magazine din municipiul Suceava sau din alte locaţii. Administratorul firmei ar fi spus că respectiva cantitate, de circa 100 kg, urma să fie dată la câini, deşi legea prevede orientarea obligatorie înspre incinerare. De altfel, carmangeria nu deţine containere închise pentru depozitarea resturilor din producţie, sanitar-veterinarii constatând că ultima livrare către o firmă autorizată în neutralizarea deşeurilor ar fi avut loc pe 17 octombrie.
Lucrătorii DSVSA au sigilat produsele depreciate şi au sechestrat cele 9 bovine, acestea din urmă trebuind a fi „ucise şi incinerate pe cheltuiala firmei”. Inspectorii sanitar-veterinari au avut două runde de descinderi la sediul carmangeriei „Udeşteana”, iar potrivit dr. Petrea Dulgheru, asociatul Săvel Botezatu s-ar fi opus controalelor, „având un comportament violent”. Unor măsuri drastice, care pot merge până la va desfacerea contractului individual de muncă, supus va fi şi medicul veterinar zonal, care, deşi atenţionat, nu a manifestat vigilenţă maximă faţă de suspiciunile de la carmangeria vizată. Verificările vin pe fondul apropierii sărbătorilor de iarnă, DSVSA verificând modul în care operatorii specializaţi respectă legislaţia sanitar-veterinară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu