07 august 2009


Controlorii suceveni se calcă pe picioare

· Deseori se întâmplă ca o unitate să fie „călcată”, simultan sau la intervale scurte de timp, de către inspectori de la mai multe structuri de control
· Şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru spune că din cauza crizei agenţii economici abia mai respiră şi că presiunea asupra acestora trebuie slăbită

Directorul coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru are de gând să propună Prefecturii o delimitare strictă a atribuţiilor structurilor cu rol de control. Este vorba despre instituţia pe care o conduce, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţia de Sănătate Publică, dr. Dulgheru precizând că, uneori, se întâmplă ca o unitate să fie „călcată” simultan sau la intervale scurte de timp, de către inspectori de la mai multe organe de control. „Este de recomandat să ne ferim să facem abuzuri, pentru că, pe fondul acestei crizei agenţii economici au destule probleme şi abia mai respiră. De aceea, trebuie să ne stabilim fiecare misiunea, astfel încât controlaţii să ştie la ce să se aştepte din parte fiecărei structuri de control”, iterează şeful DSVSA. Dr Dulgheru precizează că în Uniunea Europeană unităţile de procesare a cărnii şi laptelui sunt de competenţa inspectorilor sanitar-veterinari, în timp ce inspecţia sanitară de stat se ocupă de sănătatea salariaţilor şi identificare riscurilor potenţiale în acest sens. „În unităţile de abatorizare şi procesare, controlul pe linie de siguranţă a alimentelor, igienă şi sănătate publică sunt făcute doar de către inspectorii sanitar-veterinari. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului face verificări în magazine şi subunităţii de desfacere, controlează etichetarea, nefiind abilitat să ridice probe din unităţile de producţie ”, reliefează dr. Petrea Dulgheru. Potrivit Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor, comisarii trebuie să controleze respectarea dispoziţiilor legale la locurile în care se produc, se depozitează ori se comercializează produsele sau în care se prestează serviciile, precum şi la documentele referitoare la acestea, excepţie făcând controalele igienico-sanitare şi sanitar-veterinare la producători, în cazul produselor alimentare. În ceea ce-i priveşte pe inspectorii sanitari de stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, aceştia examinează şi investighează condiţiile igienico-sanitare din unitatea inspectată, în scopul determinării unui risc prezent sau potenţial pentru sănătate sau în scopul impunerii încadrării în prevederile legislaţiei sanitare în vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu