26 august 2009


Casa Judeţeană de Pensii onorează prestaţii sociale pentru 8 suceveni stabiliţi în străinătate
· CJP a întocmit 164 de dosare pentru localnici care şi-au deschis dreptul la pensie în ţări membre UE, în timp ce, pe baza stagiilor de cotizare realizate în statele comunităţii europene, sucevenii au beneficiat de 12 drepturi noi şi 19 recalculări de pensii
·
Casa Judeţeană de Pensii Suceava face plăţi de drepturi garantate prin legislaţia comunitară pentru 8 suceveni emigranţi, 3 dintre ei fiind stabiliţi în Germania, câte doi în Austria şi Franţa, iar unul în SUA. Directorul coordonator al insituţiei, Mirela Adomnicăi, spune că, în ceea ce priveşte deschiderea dreptului la pensie pentru muncitorii emigranţi, se întâlnesc două situaţii distincte. Prima dintre ele se referă la deschiderea respectivului drept în alte ţări decât România şi pentru care se solicită stagiile de cotizare de la Suceava, speţă în care angajaţii CJP au întocmit 164 de dosare. Dintre acestea, 164 sunt pentru Germania, ceea ce denotă că proporţia lucrătorilor cu contracte de muncă legale în această ţară este mult mai mare comparativ cu restul statelor UE. Alte solicitări de stagii de cotizare s-au făcut din Spania(4) şi Italia(2), foarte puţine dacă se are în vedere numărul mare de suceveni plecaţi să câştige în aceste două ţări. O doua situaţie este cea în care cererea de pensionare este depusă la Casa Judeţeană de Pensii Suceava şi pentru care se primesc comunicări cu stagiile de cotizare realizate în statele comunităţii europene(12 drepturi noi şi 19 recalculări de pensii).
Legislaţia comunitară în domeniul asigurărilor sociale este, de la 1 ianuarie 2007, direct aplicabilă şi în România în raporturile cu celelalte state. În acest sens, diversele sisteme de securitate socială din ţările membre au fost armonizate, astfel încât lucrătorii emigranţi să poată beneficia de cumul de prestaţii sociale. Coordonarea s-a făcut în baza a 4 principii fundamentale care îşi propun garantarea dreptului la prestaţii sociale pentru peroanele care îşi desfăşoară activitatea în mai multe state ale UE. Acestea consacră egalitatea de tratament, atât pentru cetăţenii proprii, cât şi pentru cei din alte state ale Uniunii Europene; luarea în calcul a stagiilor de cotizare din toate statele membre în care emigranţii au lucrat cel puţin un an; aplicarea legislaţiei din staul în care sunt angajaţi lucrătorii emigranţi şi, nu în cele din urmă, exportul prestaţiilor sociale în ţara în care aceştia îşi au domiciliul. În afară de ţările membre ale Uniunii Europene, România are încheiate acorduri pe această linie cu SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Turcia şi Macedonia. Din 2007, în cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava funcţionează Centrul Local pentru informarea muncitorilor emigranţi, acesta deservind judeţele din Moldova. „Toţi cei care sunt interesaţi să ceară relaţii referitor la modalitatea în care îşi pot valorifica stagiile de cotizare, fie efectuate în alte ţări, pentru a-şi stabili un drept la pensie în România, fie pentru a-şi deschide un drept la pensie în alt stat şi să valorifice stagiul de cotizare realizat în ţară, în fiecare zi de joi, în intervalul orar 10.00-14.00, pot solicita audienţe cu privire la aceste informaţii”, precizează şeful CJP. Mirela Adomnicăi menţionează că legislaţia comunitară de securitate socială acoperă accidentele de muncă, bolile profesionale, prestaţiile de invaliditate, pensiile de bătrâneţe, pensiile de urmaş şi ajutoarele de deces, Casa Judeţeană de Pensii punând la dispoziţie toate formularele necesare deschiderii drepturilor în cauză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu