30 aprilie 2009


Bazariştii cu chioşcurile arse nu vor mai primi nicio compensaţie bănească
· De la promisiuni de 5000 de lei s-a ajuns la 3000 de lei, iar acum la nimic
Municipalitatea suceveană nu va mai oferi ajutoare financiare comercianţilor din Bazar ale căror chioşcuri au ars la incendiul din 19 ianuarie. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care a precizat că, de la decizia iniţială, luată imediat după sinistru, au apărut mai multe elemente care l-au determinat să-şi revizuiască atitudinea. Ocupantul fotoliului din Areni spune că, în intervalul trecut de atunci şi până în prezent, s-au lămurit unele aspecte legate de deţinerea, de către unii păgubiţi, a mai multor amenajări cu destinaţie comercială, precum şi cele privitoare la înstrăinarea, contra cost, a dreptului de închiriere a suprafeţelor rămase după dezafectarea chioşcurilor. „Nu mai este posibil acest lucru din mai multe considerente. Pe deoparte există persoane care au câte 2-3 chioşcuri în zona afectată, o parte dintre ele pe persoană fizică, alta pe societate comercială, precum şi o altă categorie, care, după ce chioşcurile au ars, au vândut respectivele locaţii”, precizează edilul şef, adăugând că la această măsură s-a ajuns şi în urma discuţiilor cu ceilalţi bazarişti. Şeful administraţiei locale propusese ca fiecare dintre afectaţi să fie despăgubiţi cu câte 5000 de lei, ulterior oferta scăzând la 3000 de lei. În Centrul comercial din Lunca Sucevei, flăcările au distrus 86 de chioşcuri, pagubele fiind estimate la peste 1,5 milioane lei. Cauza cea mai probabilă a incendiului este supraîncălzirea provocată de un aparat electric uitat în priză.

Deşi termenul limită expiră la în 2 săptămâni,
Fermierii suceveni nu se grăbesc să depună cereri pentru subvenţiile pe suprafaţa de teren lucrată

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură(APIA) Suceava atrage atenţia fermierilor suceveni că termenul limită de depunere a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă expiră pe 15 mai. Potrivit unui comunicat al instituţiei sucevene, până acum, în judeţul Suceava au fost depuse mai puţin de 34.000 de solicitări, faţă de un total de 57.775 de cereri în 2008, suprafaţa deţinută de producătorii care s-au conformat acum fiind de aproximativ 112.000 de hectare. „Solicităm insistent ca fermierii să se prezinte la centrele locale ale APIA, la care sunt arondate comunele în care locuiesc, în ziua şi la ora la care au fost programaţi, conform invitaţiilor primite”, se arată în comunicatul semnat de directorul executiv Angela Coroleucă, în care se mai precizează că persoanele fizice sau juridice, care vor subvenţie pentru o suprafaţă mai mare de 50 de hectare, se vor prezenta cu cererea la Centrul judeţean Suceava al APIA. Dna Coroleucă mai arată că solicitările pot fi înaintate şi în intervalul 1-15 mai, însă cu penalizare de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să declare toate parcelele agricole şi să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu. Măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind, în principal, plata unică pe suprafaţă, plăţile naţionale directe complementare, plăţile compensatorii pentru zonele defavorizate şi plăţile de agro-mediu.

Trei sferturi din suprafaţa planificată pentru această primăvară a fost deja semănată
Aproape trei sferturi din suprafaţa arabilă a judeţului Suceava planificată pentru această primăvară a fost deja semănată. Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală(DADR), însămânţate sunt 77.920 de hectare din cele 108.207 de hectare estimate, procentul de realizare fiind de 72%. Directorul executiv al primei instituţii agricole a judeţului, Dumitru Parasca, spune că, în comparaţie cu anul 2008, se stă foarte bine. Aceasta mai ales ca urmare a faptului că, anul trecut, pe toată durata lui aprilie, a plouat masiv, iar campania a fost „împinsă” înspre luna mai. „În judeţul Suceava, campania poate decurge relativ repede, chiar şi în două săptămâni, cu condiţia să fie vreme bună”, relevă şeful DADR. Domnia sa spune că nu se poate vorbi despre nicio întârziere, întrucât nesemănate sunt culturile de plante termofile, precum o parte a porumbului, leguminoasele, tomatele, vinetele, fasolea, floarea soarelui şi soia, sezonul acestora neexpirând încă.

Precipitaţiile aşteptate ca de leac de către agricultorii suceveni
· „La cereale, pământul este crăpat şi este nevoie de ploaie”, spune Vasile Tofan, specialist în cadrul DADR
Agricultorii suceveni aşteaptă precipitaţiile ca de leac. Cel puţin aşa spun specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care precizează că, „la cereale pământul este crăpat şi este nevoie de ploaie”. Perioada îndelungată fără precipitaţii împiedică şi intrarea în câmp în vederea declanşării campaniei de ierbicidare, întreţinere, combatere a buruienilor şi bolilor foliare. Agronomii susţin că multe dintre buruieni apar doar după o perioadă de umiditate, din cauza umidităţii, la această dată tratamentele fiind în zadar. „Pentru a putea face ierbicidatul, toată lumea aşteptă ploaia, astfel încât să avem ce omorî”, declară Vasile Tofan, specialist în cadrul DADR. Domnia sa precizează că probleme mari au seminţele mici, semănate cu întârziere, întrucât stratul de sol de suprafaţă este uscat. Întrucât în profunzime există rezervă de apă, mai puţin suferă cartoful, plantele furajere, lucerna şi trifoiul, care deja au răsărit.

29 aprilie 2009


Suceava, două poluri de dezvoltare a zonei centrale
Deliberativul local, întrunit ieri, în şedinţa ordinară pe această lună, a aprobat Planul urbanistic zonal şi regulamentul aferent zonei centrale a municipiului Suceava. Documentaţia cuprinde reglementări noi cu privire la organizarea reţelei stradale, modul de utilizare a terenurilor, organizarea arhitectural-urbanistică, regimul de construire, funcţiunea zonei, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului, procentul de ocupare a acestuia, retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei. Primarul Ion Lungu a declarat că PUZ are în reglementare 105 hectare de teren şi se referă la două poluri de dezvoltare a zonei centrale a urbei. „Este vorba, în primul rând, despre centrul civic al municipiului care, credem noi, este corect să fie aici, la Primărie şi Universitate, şi care să includă şi Centrul de afaceri pe care intenţionăm să-l ridicăm în apropiere”, a declarat primul gospodar al Sucevei. PUZ-ul consacră două centre administrative, respectiv cel al judeţului, în zona imobilului în care funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean, precum şi cel municipal, care are ca obiective principale sediul Primăriei, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Complexul de afaceri ce ar urma să se construiască pe locul actualului stadion „Areni”. Ca element de noutate, este prezentată posibilitatea înfiinţării de parcări subterane pentru autoturisme în mai multe perimetre de pe raza oraşului. În acelaşi context, vor fi introduse sensuri unice pe numeroase străzi.

Radiere de penalităţi de peste 65 de mii de lei pentru datornicii la Termica
Un număr de 43 familii sucevene scapă de majorările de întârziere la plata serviciilor de încălzire şi apă caldă. Aceasta după ce plenul aleşilor locali a fost de acord, ieri, cu anularea penalităţilor aferente debitelor achitate la zi către asociaţiile de proprietari, reprezentând contravaloarea facturilor la consumul de energie termică. Măsura a fost luată după ce, pe parcursul anilor anteriori, din cauza facturilor neachitate către producătorul, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, la mai sute de apartamente a fost sistată alimentarea cu utilităţile respective. În ultimul timp, ca urmare a situaţiei materiale precare, mii de familii din reşedinţa de judeţ nu şi-au onorat obligaţiile financiare pentru serviciile livrate. Suma totală cu titlu de penalităţi scutită de la plată se ridică la aproape 65.882 de lei, de cea mai mare „ştergere”, de 13.000 de lei, beneficiind un proprietar de pe Calea Burdujeni din cartierul Burdujeni. De menţionat este faptul că pentru a beneficia de această facilitate, consumatorii vizaţi trebuie să-şi achite restanţele la zi, iar în urma unei anchete sociale să rezulte că aceştia au cu adevărat probleme financiare.

Primarul Lungu dă credit total noului antrenor al FC „Cetatea”, Ioan Radu
· „Domnul antrenor Radu a făcut cea mai bună performanţă cu Suceava de când sunt eu primar şi cred că ştie, poate şi vrea şi o să facă o echipă competitivă în municipiu”, evidenţiază ocupantul fotoliului din Areni
Primarul Ion Lungu şi-a exprimat speranţa ca, măcar în ceasul al doisprezecelea, echipa de fotbal suceveană de Liga a doua „Cetatea” Suceava să se salveze de la retrogradare, obţinând, sâmbătă, un rezultat favorabil la întâlnirea cu „Ştiinţa” Bacău. „Sperăm să rămânem în liga secundă, însă principalul meu scop este să creăm o echipă competitivă în următorii doi ani”, explică dl. Lungu. Şeful municipalităţii spune că avut o întâlnire cu noul antrenor Ioan Radu, căruia îi acordă credit total, ţinând cont că este profesor de sport la Liceul cu Program Sportiv Suceava, la care există o pepinieră importantă de juniori şi copii. Edilul şef contează pe fotbalişti şi antrenori locali, întrucât cei aduşi din ţară poate costa bugetul local dublu sau chiar triplu. „Domnul antrenor Radu a făcut cea mai bună performanţă cu Suceava de când sunt eu primar şi cred că ştie, poate şi vrea şi o să facă o echipă competitivă în municipiu”, evidenţiază ocupantul fotoliului din Areni. Ion Lungu nu blamează pe ex-antrenorul Ovidiu Murariu, menţionând că situaţia în care se află F,C „Cetatea” nu i se poate imputa acestuia, ci antrenorului din tur, Marian Pană. „Dacă în tur am luat 8 puncte, iată că în retur, în câteva etape, am adunat 10 puncte”, precizează primarul, adăugând că decizia înlocuirii lui Ovidiu Murariu a venit pe fondul „stării tensionate de la vestiare, pe care dumnealui nu o poate stăpâni”, neiţelegerile fiind legate şi de neplata a două prime restante .

PRM Suceava, îngrijorat de perspective absenteismului la urne
Organizaţia judeţeană Suceava a Partidului România Mare este îngrijorată de faptul că toate semnele anunţă o slabă prezenţă la urne a alegătorilor la alegerile euro-parlamentare din 7 iunie. „Problema care se pune este la ora actuală este aceea că vom avea un foarte mare absenteism. Riscăm să nu avem nicio o treime din populaţia ţării prezentă la vot”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, liderul judeţean, Gheorghe Acatrinei. Ex-senatorul de Suceava a atras atenţia că acesta este „un mare rău”, nu doar pentru formaţiunile politice înscrise în cursa electorală, ci şi pentru imaginea de ansamblu a României în Uniunea Europeană. Dl. Acatrinei opinează că absenţa în secţiile de votare va da o notă negativă în Europa, aceasta din urmă echivalând cu o accentuare a tendinţei de euro-scepticism autohton. „Trebuie să demonstrăm maturitate politică şi să ne exercităm dreptul de a ne desemna în Parlamentul European pe cei mai reprezentativi oameni”, a subliniat Gheorghe Acatrinei, menţionând că a avut mai multe întâlniri de mobilizare la urne a activului PRM din judeţ.

Monumentul eroilor „Bucovina Înaripată” costă bugetul local aproape 100.000 de euro
După 3 ani de la iniţiativa de construire, „Bucovina înaripată”, monumentul închinat tuturor eroilor va fi montat în centrul Sucevei până la sfârşitul lunii mai, înainte de Înălţarea Domnului. Primarul Ion Lungu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că soluţia constructivă a fost schimbată, statuia urmând a fi confecţionată din fibră de sticlă patinată în culoarea bronzului, şi nu din beton. „Eu cred că este un monument reprezentativ, deosebit, aprobat de cercul specialiştilor şi cu aprobare de la Ministerul Culturii şi Cultelor”, a reliefat dl Lungu. Şeful administrativului local a precizat că, până la final, costurile cu proiectarea, realizarea şi amplasarea statuii se ridică la circa 400.000 de lei(aproape 100.000 de euro), la această dată fiind deja alocată suma de 150.000 de lei. Ion Lungu spune că dacă s-ar fi turnat în bronz, suma necesară ar fi urcat la 1 milion de euro. Monumentul va fi amplasat în faţa Casei Culturii şi este o concepţie a artistului plastic Mircea Dăneasa, a cărui variantă a fost aleasă în urma unei selecţii de oferte cu premii. Noua locaţie este considerată una ideală, fiind preferată celei de la Cimitirul „Pacea” din Dealul Cetăţii. „Nu este prea la îndemână să mergem printre morminte şi cruci, la cimitir. În centrul municipiului are acces facil toată lumea, chiar şi copii”, relevă Lungu, menţionând că şi spaţiul pentru ceremonialul militar este unul mai generos. Aici vor fi comemoraţi şi martirii din Decembrie 1989, defilarea urmând să nu mai aibă loc prin faţa bisericii din preajmă.

Primarul Ion Lungu şi-a luat Tuareg de 31.000 de euro
Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu a informat ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, că Primăria s-a dotat cu un autoturism de 31.000 de euro, care să stea la dispoziţia edilului şef. Dl Lungu a arătat că maşina pe care a avut-o până acum la scară era una nesigură, având vechime de peste 9 ani de zile şi mai mult de 300.000 de km la bord. „Eu merg foarte des la Bucureşti, cel puţin o dată pe săptămână, dus-întors, iar aceasta nu mai prezenta siguranţă în exploatare. Efectiv îmi era viaţa în pericol, dacă mai mergeam cu maşina veche”, a declarat şeful municipalităţii sucevene. Ocupantul fotoliului din Areni a precizat că în bugetul pe anul 2009, a fost prinsă suma necesară achiziţionării unui autoturism obligatoriu pentru deplasările pe care domnia sa le face la Bucureşti, în urma licitaţiei oprindu-se asupra unui Volkswagen Tuareg pe motorină de 31.000 de euro şi de culoare neagră, oferit de un dealer local. „S-au dat aceşti bani, deoarece nu mai vrem un autoturism care să ţină doar 1-2 ani, ci măcar 10 ani de acum încolo”, a menţionat Ion Lungu, adăugând că, în vederea unei achiziţii avantajoase, a analizat toate ofertele de pe piaţa auto, maşina care l-a slujit până în prezent urmând a ajunge la casare.

Primăria desfiinţează taxa de intrare în Bazarul din Lunca Sucevei

De la 1 ianuarie 2010, intrarea în Bazarul din Lunca Sucevei va fi liberă. Anunţul a fost făcut ieri, în conferinţă de presă, de către primarul Ion Lungu, care a declarat că a decis să ia această măsură pe fondul neîncasării, de niciunul dintre supermarket-rilor din apropiere, a vreunei obligaţii financiare similare. De asemenea, arată edilul şef, decizia este de natură să sprijine pe comercianţii cu venituri mici, Bazarul „având rol de protecţie socială”. „Începând de anul, viitor nu va mai fi taxă de intrare în Bazar. Prin această măsură vrem să intre cât mai multă lume în Bazar, pentru că acolo există mulţi comercianţi care trăiesc la limita sărăciei şi acesta este un mijloc de protecţie socială. De aceea, voi face tot posibilul ca Bazarul să funcţioneze, să dăm o şansă ca oamenii de acolo să poată câştiga o bucată de pâine”, relevă dl. Lungu. La ora actuală, potrivit edilului primarului, toţi cei care intră în complexul comercial sucevean achită 0,50 de lei.

28 aprilie 2009


Bazariştii afectaţi de incendiul din februarie 13, scutiţi de la plata taxei pe terenul ocupat de chioşcurile mistuite
Consilierii locali vor avea, astăzi, pe masa de dezbateri a şedinţei ordinare pe luna aprilie, un proiect de hotărâre de scutire de la plata taxei pe teren pentru proprietarii de chioşcuri afectaţi de incendiul din Complexul comercial „Bazar” din 13-14 ianuarie 2009. Incendiul din noaptea în cauză a avut loc într-un spaţiu cu mare vad comercial, afectând numeroase chioşcuri. Întrucât focul s-a răspândit cu o mare viteză şi într-un interval relativ scurt de timp, o parte dintre acestea din urmă a ars în întregime, altele fiind distruse parţial. Din investigaţiile comisie de cercetare tehnico-ştiinţifică a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean rezultă că 81 de amenajări comerciale au fost mistuite integral, în timp ce altele 5 au suferit într-o mai mică sau mai mare măsură. Având în vedere circumstanţele enumerate, iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu, propune scutirea la plata taxei a proprietarilor celor 86 de chioşcuri dezafectate, precum şi amânarea acesteia în cazul celor 5 spaţii comerciale care au scăpat mai uşor. Măsura este valabilă pentru intervalul 14 ianuarie-31 martie 2009.

Pe fondul unui buget precar,
Poliţiştii comunitari se plâng de slaba dotare cu mijloace de auto-apărare şi de intervenţie
· Fondurile insuficiente sunt în detrimentul prezenţei operative în zonele de risc contravenţional şi infracţional
Poliţiştii comunitari suceveni se plâng de bugetul insuficient alocat instituţiei pentru anul 2009. Într-un raport al Poliţiei Comunitare privind activitatea pe desfăşurată în primul trimestru al acestui an se arată că unul dintre aspectele importante, cu implicaţii asupra calităţii muncii şi modului de îndeplinire a misiunilor încredinţate, este cel referitor la dotarea cu un minim de mijloace tehnice şi materiale. În materialul semnat de directorul executiv Viorel Horodenciuc se evidenţiază că, oricât de judicios ar fi gospodărit, bugetul alocat este insuficient, acest lucru reflectându-se, în primul rând, asupra nevoii de completare cu echipament individual pentru fiecare agent, cât şi în ceea ce priveşte minima dotarea cu mijloace de auto-apărare şi de intervenţie. „În aceste condiţii, ale unui buget auster, deplasările patrulelor auto s-au redus la minim-minimorum, din păcate în detrimentul prezenţei operative în zonele de risc contravenţional şi infracţional”, reliefează dl. Horodenciuc, adăugând că obiectivele şi indicatorii activităţii pe 2009 a Poliţei Comunitare vor trebui ajustaţi.

Suspiciuni de încălcare a prevederilor legale la exploatările sucevene de balast
Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu anunţă, pentru perioada următoare, verificări la exploatările de balast de pe cursurile de apă din judeţ. Conform reprezentantului Guvernului în teritoriu, există informaţii potrivit cărora unele dintre firme desfăşoară această activitate cu încălcarea legislaţiei în vigoare. „Există balastiere care îşi desfăşoară activitatea în mod corect, însă sunt şi unele care exploatează cu încălcarea legii”, a reliefat prefectul Sorin Arcadie Popescu, Domnia sa a menţionat că în acţiunea de verificare a autorizaţiei de exploatare şi a autorizaţiei de mediu, precum şi a respectării prevederilor acestora, vor fi angrenaţi lucrători ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu. Recent, oficiali ai Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu informau că evaziunea fiscală naţională pe linie de mediu din exploatarea ilegală a resurselor minerale naturale se ridică la 1 miliard de euro şi că vor fi efectuate verificări pe această linie. În vizor ar urma să fie, printre altele, exploatarea lemnului, extracţia agregatelor minerale, balastierele şi exploatarea gazelor naturale. Acţiunea tematică se desfăşoară în baza unui protocol comun existent între Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Serviciul de Gospodărire a Apelor

Insalubritate la Ocolul silvic Tomnatic al Institutului de Cercetări Silvice Cîmpulung Moldovenesc

Lucrătorii Compartimentului biodiversitate al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava vor face, zilele acestea, verificări pe raza Ocolului Silvic Tomnatic şi la Secţia Cîmpulung Moldovenesc al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România(CNADNR). Aceasta după ce, cu puţin timp în urmă, în zona Trei Movile, de pe traseul Sadova-Vatra Moldoviţei, controlorii au identificat importante depozitări nepermise de deşeuri menajere şi reciclabile. Zona aparţine Ocolul silvic Tomantic, din subordinea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice(ICAS) Cîmpulung Moldovenesc, în 2008, din cauza aceloraşi deficienţe, Secţia din municipiul de sub poalele Rarăului a CNADNR fiind sancţionată contravenţional. „Vom dispune măsuri de remedierea a situaţiei, pentru că responsabilii amintiţi nu au făcut nimic în sensul dispariţiei depozitelor de deşeuri. Mai mult, pe tot traseul Sadova-Vatra Moldoviţei, în toate locurile cu parcări există aceeaşi situaţie de deşeuri rezultate în urma activităţilor de picnic”, relevă şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Adriana Iordache.

Comisarii de mediu monitorizează petrecăreţii mini-vacanţei de 1 Mai

Comisarii judeţeni de mediu vor fi vigilenţi pe timpul liberelor de 1 Mai. Anunţul este făcut de către şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Adriana, Iordache, care a declarat, într-o conferinţă de presă, că în baza unei adrese a Comisariatului Regional şi Comisariatului Naţional al Gărzii de Mediu, lucrătorii suceveni de mediu vor face controale în zonele de agrement, pe spaţiile verzi, cursurile de apă şi pe căile de comunicaţie, perimetre în care lumea este la iarbă verde în week-end şi cu prilejul liberelor. „Împreună cu jandarmii, în zilele de 1,2 şi 3 mai vom face controale pe traseele şi zonele de agrement, în care, în mod obişnuit, se practică activităţi de picnic”, relevă comisarul şef, adăugând că asemenea descinderi au avut loc şi de sărbătorilor pascale. Pe durata verificărilor, comisarii de mediu vor împărţi petrecăreţilor fluturaşi cu Decalogul agrementului la iarbă verde. Acesta cuprinde 10 reguli privind comportamentul celor care au ieşit să se relaxeze în aer liber, potrivit Adrianei Iordache, la controalele anterioare respectivele materiale fiind primite bine de către persoanele respective.

27 aprilie 2009


Reconstituire ilegală a dreptului de proprietate la Obştea Gemenea,
· Dosarul depus la comisia locală şi cea judeţeană de reconstituire a dreptului de proprietate conţine documente false, declară prefectul Sorin Arcadie Popescu
· Prefectura a depus plângere penală împotriva conducerii Obştii Gemenea, în instanţă fiind cerută constatarea nulităţii hotărârilor Comisiei judeţene de fond funciar

Prin ordin al prefectului Sorin Arcadie Popescu, o comisie special înfiinţată verifică modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru obştile în devălmăşie, precum şi cel de desfăşurare a activităţii pe cele 5.400 hectare teren cu vegetaţie forestieră ale acestora. Decizia este urmare a unor sesizări privind reconstituirea dreptului de proprietate, legalitatea desemnării organelor de conducere, gestionarea resurselor financiare, descărcările de gestiune şi exploatarea suprafeţelor forestiere proprietăţi ne-divizate, adică cele ale obştilor în devălmăşie. Comisia este formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Gărzii Financiare, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi ocolului silvic care asigură paza fondului forestier, până acum fiind verificate obştile Gemenea, Soloneţ, Padu Man şi Negrişoara. Din primele constatări s-a concluzionat că la Obştea Gemenea, reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 582,6 de hectare s-a făcut ilegal. „Dosarul care s-a depus la comisia locală şi Comisia judeţeană conţine documente false. Ca exemplu, aşezământul Obştii este cel de la Obştea Berchişeşti, din anul 1937, la care a fost falsificată prima pagină. Statutul Obştii este preluat de la Obştea Capu Codrului, la care au fost modificate primele două pagini. Tabelul cu membrii obştii a fost, de asemenea, falsificat şi a făcut obiectul cercetărilor poliţiei. Din datele obţinute de la Arhivele Naţionale, această suprafaţă de pădure a fost, până în anul 1948, proprietatea comunei politice Gemenea, comună care a fost desfiinţată în anul 1968”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, prefectul Sorin Arcadie Popescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că Prefectura a depus plângere penală împotriva conducerii Obştei Gemenea, în instanţă fiind cerută constatarea nulităţii hotărârilor Comisiei judeţene de aplicare a legii fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru comuna Stulpicani. „Pentru celelalte obşti verificările sunt în curs şi nu au fost trase primele concluzii”, a spus prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu.

Judecătorul Cătălina Maftei este preşedintele Biroului Electoral Judeţean la alegerile euro-parlamentare din iunie 2009

Judeţul Suceava este în grafic cu pregătirile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor de pe 7 iunie a membrilor din România în Parlamentul European. Potrivit prefectului Sorin Arcadie Popescu, până acum a fost constituită Comisia tehnică judeţeană, Grupul tehnic de lucru şi numerotate cel 538 secţii de votare. De asemenea, sunt confecţionate ştampilele Biroului Electoral Judeţean şi birourilor electorale ale secţiilor de votare. Totodată, s-au achiziţionat materialele necesare votării, respectiv tuş, tuşiere, sfoară, ceară, dosare şi saci. În prezent. se lucrează la definitivarea listelor cu jurişti, precum cu persoanele cu o reputaţie bună, din rândul cărora vor fi desemnaţi, prin tragere la sorţi, de către preşedintele Tribunalului Suceava, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Desemnaţi deja au fost judecătorii din Biroul Electoral Judeţean preşedinte fiind Cătălina Maftei, locţiitor-Liliana Condrovici, iar ca membru-Gheorghe Dranca Onofreiciuc. În plus, cele 538 secţii de votare au fost repartizate pe structurile care vor asigura paza lor, acestea fiind Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi, Poliţia Comunitară şi Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi. „La aceste alegeri, buletinele de vot se realizează prin grija Ministerului Administraţiei şi Internelor, fiind distribuite judeţelor. Au fost distribuite listele electorale permanente tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ şi afişate publicaţiile privind numerotarea, delimitarea şi localul în care vor funcţiona secţiile de votare”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, prefectul Sorin Arcadie Popescu.


O treime din rampele de gunoi săteşti au fost închise
· În judeţ existau 177 de depozite mici comunale care nu corespundeau standardele europene, acestea trebuind a fi trase pe dreapta până pe 16 iulie

Administraţiile locale rurale sucevene începe să se conformeze directivelor potrivit cărora rampele de deşeuri menajere de pe raza acestora trebuie închise obligatoriu până după mijlocul lui iulie 2009. Anunţul este făcut de către şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, care a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că până în prezent, a fost deja interzis accesul pe 63 de depozite săteşti de gunoi, adică pe mai bine de o treime din totalul acestora. „Primăriilor le-au fost trimise adrese de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi Consiliul Judeţean. Comunităţile care nu se conformează riscă amenzi, iar dacă acestea sunt aplicate pentru neducerea la îndeplinirea a măsurilor anterioare, pot ajunge şi la 50.000 de lei”, a avertizat comisarul şef. Adriana Iordache spune că, în cazul în care nu există posibilitatea închiderii, fiecare primărie va trebui să-şi amenajeze amplasamente pentru stocarea deşeurilor menajere pe o perioadă de 1 an. Acestea din urmă vor funcţiona până la înfiinţarea celor două mari depozite ecologice, precum şi a staţiilor de transfer aferente, o dată cu intrarea lor în funcţiune, administraţiile comunale trebuind a transporta gunoaiele la una dintre aceste locaţii. „Mai există o soluţie tranzitorie, aceea de a se înfiinţa o nouă platformă, pentru 1 ani de zile, unde se pot depozita selectiv deşeurile, urmând ca ulterior să fie transportate pe platformele definitive”, a precizat Adriana Iordache. Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a aprobat, anul trecut, master planul pentru construirea depozitelor ecologice de la Moara şi Pojorîta, licitaţiile pentru execuţie urmând a fi ţinute în primele luni ale lui 2009. În judeţ existau 177 de depozite mici comunale care nu corespundeau standardele europene.

Primăria din Cornu Luncii abonată la amenzile comisarilor de mediu
· Autorităţile locale nu au sinchisit să procedeze la salubrizarea cursurilor de apă, motiv pentru care, la expirarea termenului acordat, s-a aplicat încă o amendă de 15.000 de lei

Primăria Cornu Luncii a fost din nou amendată de comisarii judeţeni ai Gărzii de Mediu. Aceasta pentru că o măsură dispusă anterior de către controlori nu a fost dusă la îndeplinire. Comisarul şef Adriana Iordache precizează că autorităţile locale nu au sinchisit să procedeze la salubrizarea cursurilor de apă, motiv pentru care, la expirarea termenului acordat, s-a aplicat o amendă de 15.000 de lei, similară cele date iniţial. „Termenul scadent a fost data de 14 aprilie. Comisarii de mediu s-au deplasat pe raza comunei pe 22 aprilie şi s-a constatat că au făcut ceva, dar foarte puţin, nestrângând nici măcar jumătate din deşeurile din albie. S-a stabilit ca salubrizarea să fie finalizată până pe 15 iunie, astfel încât administraţia locală să aibă timp să-şi rezolve problemele”, a precizat dna Iordache, amintind că dacă şi de această dată nu se face curat, Primăria este pasibilă de o sancţiune contravenţională de până la 50.000 de lei vechi. La controlul anterior, lucrătorii de mediu au recomandat ecologizarea malurilor râului Moldova şi afluenţilor acestuia, administraţia locală din Cornu Luncii nefiind la prima sancţiune pe această linie. De asemenea, până pe 31 mai, Primăria va trebui să a sigure funcţionarea serviciului de salubrizare a comunei. Comisarii de mediu au conducerii locale să înştiinţeze pe toţi agenţii economici de pe raza comunei să-şi încheie contracte cu firme profilate pe colectarea deşeurile reciclabile. „În cazul în care Primăria nu poate colecta deşeurile, este obligaţia agenţilor economici de a semna contracte cu societăţi specializate”, a menţionat şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Adriana Iordache.

26 aprilie 2009


Măsurile de criză pentru sprijinirea angajatorilor şi şomerilor nu au ajuns la Suceava
Deşi a anunţat că a iniţiat măsuri de criză pentru sprijinirea angajatorilor şi şomerilor aflaţi în situaţii dificile, acestea nu au ajuns încă în teritoriu. Cel puţin aşa declară responsabili din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava care precizează că fondurile promise de Guvern în vederea subvenţionării locurilor de muncă se lasă mult aşteptate în judeţ. Directorul executiv Constantin Şuvăr spune că subvenţiile pentru angajarea şomerilor sunt absolut necesare, mai ales la sate, mediu în care criza se resimte mult mai pregnant. Domnia sa arată că solicitări există, însă de la buget încă nu s-au alocat bani în acest sens. „Din păcate, bugetul pe 2009, nu ne-a permis, până la această dată, destul de târzie, să răspundem solicitărilor. Nu au venit încă fondurile necesare subvenţionării locurilor de muncă, iar din acest motiv suferă atât angajatorii cât şi angajaţii”, relevă oficialul AJOFM. Constantin Şuvăr a ţinut să precizeze că măsurile de subvenţionare ar trebui să fie funcţionale cât mai repede, „pentru că acum este momentul în care angajatorul are nevoie de fonduri şi nu peste un an”. Spre exemplu, pentru mediul rural, cuantumul lunar al subvenţiei de finanţare a cheltuielilor cu forţa de muncă angajată pe durată determinată din rândul şomerilor, pentru perioada 1 aprilie – 31 octombrie, este de 70% din salariul de bază minim brut pe ţară. Cu fondurile respective, autorităţile publice locale pot demara lucrări de interes comunitar cu subvenţionarea forţei de muncă în următoarele domenii de activitate: igienizare, ecologizare, salubrizarea izlazului comunal sau a râurilor, lucrări edilitare pentru instituţii publice.

Comisii speciale vor declara învingătoarele din „Luna curăţeniei”
· La categoria municipii recompensa financiară este de 150.000, la oraşe de 100.000 de lei, iar la comune de 50.000 de lei

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, le-a cerut comisiilor special alcătuite să finalizeze evaluările în cadrul concursului de înfrumuseţare a localităţilor judeţului. Şeful administraţiei judeţene a apreciat modul în care unităţile administrativ-teritoriale s-au pregătit pentru „Paştele în Bucovina”, menţionând că acest lucru a fost remarcat şi de turiştii sosiţi cu prilejul manifestărilor organizate în întreg judeţul. „Mulţumesc primarilor că au percutat extraordinar, pentru că a fost un lucru de bun simţ şi de apreciat de către turişti. De la intrarea de la Drăguşeni începând, Suceava arată bine şi întreţinut cu gust, cu pomi văruiţi şi cu drumuri reparate”, a declarat Gheorghe Flutur. De menţionat este faptul că deliberativul judeţean a aprobat acordarea unor premii în valoare totală de 300.000 lei unităţilor administrativ-teritoriale înscrise în concursul pentru cea mai frumoasă şi curată localitate. Astfel, la categoria municipii recompensa financiară este de 150.000, la oraşe de 100.000 de lei, iar la comune de 50.000 de lei. „Luna curăţeniei” s-a desfăşurat în perioada 18 martie-18 aprilie, scopul acţiunii este îmbunătăţirea imaginii edilitare, antrenaţi alături de edilii fiind atât cetăţenii, cât şi instituţiile publice şi agenţii economici. Comisii speciale fac deja evaluările, câştigătoarele urmând a investi banii tot în lucrări cu caracter edilitar.

Demersuri pentru ca finala handbalistică Challenge Cup să se desfăşoare la Suceava
Primarul Ion Lungu a anunţat că a demarat, împreună cu antrenorul C.S. „Universitatea”, Petru Ghervan, demersuri pentru obţinerea unei derogării potrivit căreia echipa suceveană de handbal ar putea să dispute finala Challenge Cup în sala de sport al Liceului cu Program Sportiv din reşedinţa de judeţ. Şeful municipalităţii sucevene crede că primul pas pentru accederea în finală a fost deja făcut şi că, confruntările ar trebui să desfăşoare la Suceava, chiar dacă sala nu este omologată pentru acest nivel al competiţiei. „Vrem ca, în măsura în care ne vom califica în finală, să putem disputa meciurile la Suceava. Nu are farmec să mergem să jucăm la Bucureşti sau în altă parte. Vom face tot posibilul să jucăm finala din Challenge Cup în municipiul Suceava”, a subliniat primarul Ion Lungu. Sâmbătă, în prima manşă a semifinalei Challenge Cup, CSU, a învins acasă, , cu 35 la 31, formaţia eleveţiană Bern Muri.

PRM reclamă starea jalnică a parcului Spitalului Judeţean

Organizaţia judeţeană Suceava a Partidului România Mare scoate în evidenţă starea necorespunzătoare în care se află parcul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cele Nou” din reşedinţa de judeţ. Vicepreşedintele Vasile Cerlincă a declarat, într-o conferinţă de presă, că băncile sunt rupte, aleile desfundate, iar spaţiile verzi năpădite de bălării şi urzici. „Nu mi-am închipuit că, în preajma unei unităţi spitaliceşti, poate exista o asemenea degringoladă. Este cald afară, iar bolnavii nu pot să iasă în parc, odihnindu-se, mai degrabă, pe bordurile căilor de acces”, a spus dl. Cerlincă, după ce a internat un aparţinător în unitatea spitalicească suceveană. Dl. Cerlincă a remarcat, de asemenea, mizeria şi gălăgia făcute de sutele de ciori şi „care aproape că scot din minţi şi un om sănătos”, Vicepreşedintele PRM a evidenţiat şi faptul că prin curtea Spitalului îşi fac veacul zeci de câini, animalele putând ataca pacienţii internaţi în clădirea din prejmă, dar şi vizitatorii.

24 aprilie 2009


La Bursa generală a locurilor de muncă
Firmele sucevene au angajat, ieri, 75 de persoane fără serviciu
· „Oferta este mult diminuată, lucru motivat prin aceea că şi judeţul Suceava a fost lovit, din plin, de criza financiară”, relevă şeful AJOFM, Constantin Şuvăr
Nu mai mult de 75 de persoane au fost încadrate pe loc, ieri, la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată la Casa Culturii din municipiul Suceava, precum şi la puntele locale ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Rădăuţi, Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc. Astfel, 65 de participanţi vor lucra în domeniul construcţiilor, acestea având calificările de dulgher, zidar, lăcătuş mecanic, muncitor necalificat sau fierar betonist. De asemenea, la 10 şomeri li s-a oferit şansa unei slujbe în comerţul cu ridicata şi amănuntul. Dintre cei 280 de agenţi economici contactaţi de AJOFM, la Bursă au venit doar 87, aceştia punând la bătaie 630 de locuri de muncă vacante. Pe la standurile potenţialilor angajatori s-au perindat 1570 de amatori de slujbe, pe lângă cei 75 de încadraţi, alţi 837 de interesaţi fiind selectaţi pentru a susţine un interviu ulterior la sediul firmelor. Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Constantin Şuvăr, susţine că dificultăţilor economice înregistrate pe plan naţional s-au resimţit îşi în ceea ce priveşte modul în care actorii de pe piaţa muncii au reacţionat la acest gen de acţiune, care, deja, a devenit o tradiţie. „Faţă de anii precedenţi, atât numărul agenţilor economici ofertanţi, cât şi cel al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este mult diminuat, lucru motivat prin aceea că şi judeţul Suceava a fost lovit, din plin, de criza financiară”, relevă şeful AJOFM. Dl. Şuvăr mai evidenţiat că, la această dată, de căutare se bucură, încă, lucrătorii din construcţii, confecţii textile şi încălţăminte, exploatarea şi prelucrarea lemnului.

Educaţie ecologică la Biserică
Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu Suceava, care are în subordine comisariatelor judeţene Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, a sugerat conducerii acestora din urmă să discute cu reprezentanţii bisericilor, astfel încât, la finele slujbelor religioase de duminică, preoţii să îi îndemne pe enoriaşi să lase curat în urma lor atunci când merg la grătare. „Biserica, alături de şcoală, primărie, medic şi poliţie este foarte importantă în comunitate, având rol de informare şi educare. La nivelul comisariatelor judeţene s-a insistat în luarea legăturii cu preoţii, astfel ca în predicile de la slujbe să fie incluse şi sfaturi privind micile probleme de mediu”, subliniază comisarul regional de mediu, Diana Croitoru. Dna Croitoru a reliefat că, în perioada următoare, în scopul informării şi prevenirii problemelor de mediu, accent se va pune inclusiv pe colaborarea cu organizaţiile neguvernamentale şi unităţile şcolare.

De ziua lor
Inspectorii de muncă suceveni promovează dreptul la sănătate în muncă
Pentru a marca Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, care anul acesta se desfăşoară sub sloganul „Viaţa şi sănătatea în muncă-drepturi fundamentale ale omului”, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava organizează, pe 28 aprilie, o acţiune de informare a factorilor implicaţi în această activitate. Potrivit inspectorului şef adjunct Dorin Mihăilă, cu acelaşi prilej va fi prezentat „Planul naţional de acţiune al Inspecţiei Muncii privind promovarea realizării efective a evaluării riscurilor în cadrul IMM, în perioada 2008-2012”. Dorin Mihăilă spune că oricât de bine ar fi elaborate standardele, sistemele şi politicile, fără o corectă implementare, acestea pot rămân doar „simple hârtii”. Domnia sa arată ITM are un rol esenţial în aplicarea programelor cu specific, precum şi în identificarea problemelor şi rezolvarealor. „Atât angajatorii, cât şi lucrătorii, sunt de acord că o inspecţie a muncii eficace are efecte benefice pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor. Acesta este un element indispensabil al sistemului naţional de securitate şi sănătate în muncă, şi face parte din sistemul tripartit. Dialogul social între angajatori, lucrători şi autorităţile statului s-a dovedit o cale eficientă în asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă”, relevă inspectorul şef adjunct Mihăilă, adăugând pentru o corectă implementare se pot aplica şi sancţiuni.
Comisariatele de mediu, asaltate de sesizări
Comisariatele judeţene de mediu din Regiunea de Dezvoltare Nord Est au aplicat, până în cea de a doua jumătate a lui aprilie, nu mai puţin de 88 de sancţiuni, majoritatea ca urmare a petiţiilor, reclamaţiilor şi sesizărilor. Comisarul şef regional, Diana Croitoru reliefează că, în judeţul Suceava s-au organizat 8 controale planificate şi 16 neplanificate, descinderile materilizându-se în 5 amenzi cu valoare totală de 3.000 lei. „Comisarii din Iaşi au realizat 12 controale planificate şi 25 neplanificate, aplicând 6 sancţiuni în valoare totală de 40.000 lei. Colegii din Bacău au efectuat câte 18 controale planificate şi neplanificate, cu 3 sancţiuni însumând 43.000 lei. La Botoşani, numărul controalelor planificate în prima jumătate a lunii a fost de 8, iar cel al acţiunilor neplanificate de 13. Astfel. s-au dat 44 de amenzi, cu un total de 12.000 lei”, precizează Diana Croitoru. Comisarul şef a reliefat că, în Neamţ, au avut loc două verificări planificate şi 53 neplanificate, prescrise fiind amenzi de 28.000 de lei. În ceea ce priveşte judeţul Vaslui, întreprinse au fost 19 şi, respectiv, 22 de controale, acestea lăsându-se cu 7 sancţiuni în sumă de 35.000 lei.

23 aprilie 2009


Din cauza evoluţiei nefavorabile din sistemul bancar,
Consiliul Judeţean nevoit să intre în rezerva bugetară pentru a plăti dobânda la un credit de 10 milioane de lei
· În ultimele 6 luni, cursul BUBOR a avut o creştere spectaculoasă de la 12,2 % la 18,9%, împovărând administraţia judeţeană cu circa 250.000 de lei
Consiliul Judeţean Suceava apelează la fondul de rezervă bugetară pentru a finanţa plata semestrială a dobânzii unui credit contractat la Unicredit Ţiriac Bank, Sucursala Suceava. Este vorba despre disponibilizarea din rezervă judeţeană a sumei de 250.000 de lei, aceasta venind în completarea fondurilor prinse, iniţial, în acest sens, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru plata dobânzii scadente din luna aprilie s-a prevăzut doar 450.00 de lei, „nefiind anticipată o creştere spectaculoasă a cursului Bubor la 6 luni, de aproape 6% comparativ cu precedenta plată. Creditul de 10 milioane de lei a fost contractat de Consiliul Judeţean Suceava la finele lui 2006, în vederea finanţării lucrărilor la mai multe obiective de infrastructură rutieră din administrarea executivului sucevean. Scadenţa la plată a dobânzii semestriale de 653.855 lei este pe data de 27 aprilie, în ultimele 6 luni cursul BUBOR săltând de la 12,2 % la 18,9%.

La finele unei şedinţe fulger a deliberativului,
De Ziua sa, Gheorghe Flutur a închinat o cupă de şampanie cu aleşii judeţeni
· Dl. Flutur spune că a primit sute de mesaje de felicitare de la apropiaţi, prieteni, cunoştinţe, oficiali judeţeni, politicieni locali şi din ţară, atât de la PD-L, cât şi de la celelalte partide
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, le-a oferit ieri, aleşilor judeţeni, cu prilejul aniversării onomasticii, câte o cupă de şampanie şi o gustare. Gestul dlui Flutur a fost făcut la finalul şedinţei extraordinare a deliberativului judeţean, sărbătoritul cerându-şi scuze pentru convocarea „intempestivă” a întrunirii. Potrivit domniei sale, şedinţa a fost stabilită pe fondul necesităţii aprobării de urgenţă a plăţii dobânzii semestriale scadente pe 27 aprilie, aferentă unui credit contractat de executivul judeţean la Sucursala suceveană a unei bănci. Pe de altă parte, dl Flutur a arătat că îi face plăcere ca de ziua sa să se întreţină cu aleşii judeţeni, 6 dintre aceştia nefiind, însă, prezenţi. „Vă ivit să ciocnim un pahar de şampanie, plăcerea mea pentru ziua aceasta”, le-a spus Gheorghe Flutur consilierilor, mulţumindu-le acestora şi pentru concursul dat la buna desfăşurarea a acţiunilor din cadrul Programului „Paştele în Bucovina”. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai precizat că, de Sfântul Gheorghe, a primit sute de mesaje de felicitare de la apropiaţi, prieteni, cunoştinţe, oficiali judeţeni, politicieni locali şi din ţară, atât de la PD-L, cât şi de la celelalte partide.

De Sfântul Gheorghe,
Patru drumuri judeţene au primit bani de asfaltare
· Suma alocată este de 850.000 de lei, banii provenind din alocaţiile Ministerului Dezvoltării Regionale pentru pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor
O sumă de 850.000 de lei ia calea asfaltării a 4 porţiuni de drumuri judeţene sucevene. Aceasta după ce ieri, într-o şedinţă extraordinară, aleşii judeţeni şi-au dat girul, printr-o rectificare de buget, asupra repartizării banilor în cauză. Este vorba despre drumurile judeţene Rîşca –Slătioara, Frasin-Stulpicani, Vama-Vatra Moldoviţei, care primesc, fiecare câte 200.000 de lei, precum şi de despre Rădăuţi-Frătăuţii Vechi, cu 250.000 de lei alocaţi. Fondurile provin din alocaţiile bugetare ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei pentru finanţarea Programului privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate „Pentru prima dată ne-au venit fonduri direct aprobate de Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea drumurilor judeţene. Am considerat că este bine să facem această rectificare, astfel încât să se treacă, cât mai repede, la lucru”, a declarat şeful administraţie judeţene, Gheorghe Flutur. Domnia sa a anunţat că judeţul Suceava beneficiază, în 2009, de 50 de milioane de lei, fonduri pe programe guvernamentale acordate pentru reabilitarea podurilor şi podeţelor, precum şi a reţelelor de apă şi canalizare.

Femeile în situaţii de risc sau marginalizate, aşteptate la Bursa locurilor de muncă
În baza protocolului de colaborare încheiat între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, privind facilitarea inserţiei pe piaţă a forţei de muncă feminine aflate în situaţie de risc sau marginalizare, Compartimentul Teritorial Suceava participă la Bursa generală a locurilor de muncă de astăzi, de la Casa Culturii Suceava, precum şi de la sediile agenţiilor locale din Rădăuţi şi Cîmpulung Moldovenesc. Agnes Irimia, şefa Compartimentului Teritorial Suceava spune că acţiunea comună a celor două instituţii reprezintă premisa dezvoltării politicilor publice eficiente şi coerente în domeniul ocupării şi al egalităţii de şanse. Manifestarea îşi propune informarea atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor, asupra drepturilor egale de pe piaţa muncii, a accesului nemijlocit la formare iniţială şi continuă, precum şi despre faptul că anumite slujbe nu sunt doar apanajul bărbaţilor, acestea putând fi ocupate, cu succes, şi de către reprezentantele sexului frumos. „Este extrem de important ca, odată intrate pe piaţa muncii, aceste femei să îşi cunoască drepturile şi să ştie că există instituţii cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi combaterii discriminării”, a precizat Agnes
Irimia.

În zile de Paşti
Comisarii regionale de mediu au distribuit petrecăreţilor la iarbă verde fluturaşi educativi
Regionala NE a Gărzii de Mediu Suceava a distribuit, pe durata sărbătorilor pascale, prin cele şase comisariate judeţene, fluturaşi publicitari ce conţin „cele 10 reguli de aur” ce trebuie respectate de fiecare cetăţean aflat la picnic. „Patrule formate din comisari judeţeni, pompieri, jandarm şi poliţişti comunitari au verificat dacă cei aflaţi la picnicuri ştiu ce să facă cu deşeurile rezultate în urma meselor câmpeneşti. Înainte de Paşti toate administraţiile locale din cele 6 judeţe au fost atenţionate să amenajeze grătare pe picior în locuri speciale şi să verifice. în zonele de agrement. dacă este necesară suplimentarea recipientelor pentru colectarea deşeurilor. Au existat şi cazuri în care containerele nu au fost suficiente iar societăţile de salubrizare au intervenit pentru ecologizare” a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef regional, Diana Croitoru. Dna Cotitoru a precizat rezultatul acţiunilor pe această linie va fi comunicat după ce se va trece şi mini-concediul de 1 Mai, perioadă în care se aşteaptă, de asemenea, ca oamenii să iasă la grătare la iarbă verde.

Suceava găzduieşte Forumul celor 200 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din România şi Republica Moldova
Ministerul Afacerilor Externe, organizează, în perioada 15-17 mai, la Suceava, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Forumul autorităţilor locale din România şi Republica Moldova. Preşedintele executivului judeţean sucevean, Gheorghe Flutur, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că la manifestare sunt aşteptaţi câte 100 de reprezentanţi ai administraţiilor locale din cele două ţări, respectiv preşedinţi de consilii judeţene şi raionale, primari de comune, oraşe şi municipii. Printre temele abordate se numără cele referitoare la promovarea conceptului de dezvoltare a autonomiei locale, conform principiilor enunţate în Carta europeană a autonomiei locale; acordarea de asistenţă în domeniul legislaţiei şi armonizarea acesteia la standardele europene; dezvoltarea de parteneriate bilaterale şi multilaterale pentru proiecte cu finanţare europeană; consolidarea colaborării între puterile locale din România şi Republica Moldova; colaborarea cu societatea civilă din ambele state în vederea iniţierii de proiecte economice, sociale şi culturale. Gheorghe Flutur spune că reprezentanţii autorităţilor locale din Republica Moldova sunt aşteptaţi la Forumul de la Suceava, date fiind, mai alese, proiectele comune transfrontaliere România-Republica Moldova-Ucraina. „Avem un parteneriate, precum şi proiecte europene destul de importante din perioada aceasta pe trilaterala România-Republica Moldova-Ucraina, dar şi alte interese comune”, a reliefat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

22 aprilie 2009


Primăria demolează 29 de garaje ilegale
Municipalitatea suceveană va trece, de săptămâna viitoare, la dărâmarea garajelor de pe domeniul public al Primăriei şi pentru care proprietarii nu plătesc chirie. În ultimii 4 ani, prin mai multe hotărâri ale deliberativului local sucevenilor care nu-şi lămuriseră statutul juridic al adăposturilor pentru autoturisme li s-a dat ocazia să intre în legalitate. Majoritatea deţinătorilor, respectiv circa 95%, s-a conformat şi a obţinut autorizaţia de rigoare, însă 29 din total nu au făcut acest lucru. „Ştiu că oamenii au toţi necazuri, dar vom fi foarte exigenţi, Garajele se află pe teritoriul municipiului Suceava, pentru ele nu se plăteşte chirie şi, pentru a demonstra autoritatea noastră în domeniu, vom lua măsura să le dărâmăm”, explică edilul şef Ion Lungu. Primarul arată că decizia va fi aplicată până la sfârşitul acestei luni, după ce proprietarii în cauză au fost notificaţi şi somaţi în mai multe rânduri. „Nu este posibil ca persoanele respective să nu vină la Primărie să se autorizeze, deşi le-am dat această şansă”, a încheiat dl. Lungu.
Podul de peste râul Suceava şi pasajul de cale ferată de la Iţcani intră în reabilitare
· „Îmi doresc ca, până la sfârşitul acestui mandat, Iţcani să capete un contur de cartier civilizat”, precizează primarul Ion Lungu
Municipalitatea suceveană a primit, zilele acestea, de la bugetul de stat, suma de 700.000 de lei disponibilizată în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 7 privind investiţiile în drumuri, poduri, podeţe, alimentări cu apă şi canalizare. Edilul şef, Ion Lungu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că o parte din bani vor lua calea extinderii reţelelor de apă de pe străzile „Biruinţei” şi „Grigore Alexandru Ghica” din cartierul Iţcani, respectiv cea a racordării consumatorilor care au beneficiat, până acum, de respectivele investiţii. Tot pentru iţcăneni, dl. Lungu informează că, în momentul de faţă, societatea comercială ACET lucrează la etapa a doua a master-planului privind generalizarea reţelele de apă şi a celor de canalizare, în program fiind prinse toate străzile lipsite de serviciile de utilităţi în cauză. De asemenea, o parte din străzile din Iţcani vor fi reabilitate prin Programul Operaţional Regional (POR), ocupantul fotoliului din Areni menţionând că, cu acest prilej, în reabilitare vor intra şi podul de peste râul Suceava şi pasajul de cale ferată de la Iţcani. Anul viitor, autorităţile municipale vor amenaja, la fostul cinematograf „Arta”, şi o micro-primărie de cartier. „Îmi doresc ca, până la sfârşitul acestui mandat, Iţcani să capete un contur de cartier civilizat”, a accentuat primarul Ion Lungu, menţionând că, până la intervenţiile din perioada recentă, „în ultimii 20-30 de ani, în cartierul Iţcani nu s-a întâmplat nimic”.
De la bugetul local
Finanţări nerambursabile de peste 43 de miliarde de lei vechi pentru acţiuni culturale, biserici şi sport
Astăzi, are loc şedinţa de selecţie publică a proiectelor pentru finanţări nerambursabile acordate de la bugetul local sucevean. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, declară că la capitolul „Cultură” sunt disponibile 320.000 de lei, dintre care 100.000 de lei pentru organizarea Festivalului de artă medievală, iar 100.000 de lei pentru funcţionarea Fanfarei municipiului. Cultele religioase au la dispoziţie 1,2 milioane de lei, banii alocaţi pe proiecte urmând a lua calea definitivării lucrărilor de ridicare a noilor lăcaşuri de cult, precum şi de reabilitare a celor mai vechi. Sportul local va putea beneficia de 2,83 milioane de lei, finanţarea fiind acordată funcţie de performanţă. Dl. Lungu spune că, pentru a primi fonduri nerambursabile, este necesar ca echipa de Handbal CS „Universitatea” să acceadă, încă, o dată în Cupele Europene, iar fotbaliştii de Liga a doua de la „Cetatea” să se salveze de la retrogradare. Solicitanţii de fonduri de la bugetul local nu trebuie să mai primit bani nerambursabili în 2009, obligatoriu fiind ca proiectele înaintate să fie de interes local. De asemenea, în balanţă va cântări experienţa organizaţiilor neguvernamentale interesate, precum şi succesul acţiunilor organizate de către acestea în parteneriat cu Primăria.

Oferte mult diminuate la târgul general de slujbe de anul acesta

Peste 170 de agenţi economici din judeţul Suceava şi-au anunţat participarea la Bursa generală a locurilor de muncă de vineri, 24 aprilie, aceştia venind cu o ofertă de 506 slujbe disponibile. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai consistente oferte - deşi mult diminuate faţă de anul trecut – vin din construcţii, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, comerţul cu ridicata şi amănuntul, activităţi extractive, silvicultură şi exploatări forestiere. Până în prezent, 19 locuri de muncă se adresează persoanelor cu studii superioare, respectiv celor din domeniul managementului şi consultanţei, precum şi specializărilor de inginer mecanic şi inginer constructor. Bursa generală organizată de AJOFM Suceava începe la ora 10.00, la Casa Culturii din Suceava, precum şi la sediile agenţiilor locale din Rădăuţi, Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc. „Preocupările s-au îndreptat înspre asigurarea unei oferte care să acopere calificările solicitanţilor de locuri de muncă, prin contactarea agenţilor economici cu solicitări înregistrate în evidenţa instituţiei noastre, precum şi a altor potenţiali ofertanţi interesaţi în promovarea activităţilor proprii şi în recrutarea personalului. Ne propunem să oferim şansa re-inserţiei pe piaţa muncii, în acest context economic dificil, unui număr cât mai mare de persoane care şi-au pierdut slujba”, declară directorul executiv al AJOFM, Constantin Şuvăr.



Lumina Sfântă şi Oul Uriaş au dat gata pe sucevenii din Grecia veniţi acasă
Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a Partidului România Marea, Vasile Cerlincă, a apreciat, ieri, într-o conferinţă de presă, realizările autorităţilor locală şi judeţeană, în ceea ce priveşte marcarea Sărbătoririi „Învierii Domnului”, prin Programul „Paştele în Bucovina”. Dl Cerlincă a felicitat, pentru bucuria făcută sucevenilor, pe delegaţia care a adus Lumina Învierii de la Mormântul Sfânt din Ierusalim şi din care a făcut parte şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Viceliderul judeţean al PRM Suceava este de părere că Oul Uriaş din centrul Sucevei este un obiectiv important, remarcând, în acest sens, contribuţia primarului Ion Lungu. Vasile Cerlincă a ţinut să precizeze că, de Sărbătorile Pascale, i-a avut ca oaspeţi pe copiii săi care locuiesc în Grecia şi care, sosiţi în vizită, s-au arătat impresionaţi de ce au avut să vadă acasă. „Mi-au spus că tradiţia, obiceiurile şi credinţa sunt mult mai înrădăcinate şi prezente aici, în Bucovina”, a explicat dl. Cerlincă. Oficialul PRM Suceava a mai menţionat că marea sărbătoare a fost umbrită de faptul că pensionarii nu şi-au primit pensiile la timp, mulţi dintre aceştia împrumutându-se pentru a avea ce pune pe masa de Paşte.
Goana după privilegii
Guvernul nu ştie cum să facă să menţină în funcţie lucrătorii pe bani mulţi de la stat. Oficialii ies la televizor şi spun că intenţionează salvarea a 100.000 de bugetari, însă aceeaşi ipocriţi dau din colţ în colţ când vine vorba despre şomerii din sectorul particular, în care se produce 90% din avuţia naţională. Pe aceştia din urmă nu se gândeşte nimeni să îi păstreze la locul de muncă, singura soluţie găsită fiind alocarea de fonduri suplimentare pentru plata ajutorului de şomaj. Indemnizaţia în cauză se acordă, însă, doar pe un interval limitat de timp, după expirarea căruia, respectivii concediaţi devin cazuri sociale. Mai rău este că tendinţa amintită se manifestă pe fundalul unei scăderi a încasărilor la bugete dedicate, capacitatea de achitare a drepturilor fiind, de asemenea, afectată. Curios este cum, într-o perspectivă nu deloc plăcută, multora dintre bugetari le arde de privilegii. Acestora nici că le pasă de ceea ce se petrece cu semenii lor care, forţaţi de împrejurările nefavorabile, acceptă să fie plătiţi cu salarii mai mici, decât să fie daţi afară. Un exemplu în acest sens este acel al magistraţilor, care şi-au dat de unii singuri hotărâri judecătoreşti pentru plata de ameţitoare restanţe salariale anterioare. Chiar dacă demersul sună a conflict de interese, preşedintele unei asociaţii a judecătorilor atenţiona, la o emisiune televizată, că trebuie să avem grijă, deoarece se vorbeşte, totuşi, despre Justiţie, a treia Putere în stat. După acest principiu, al cămăşii care este mai aproape de corp decât haina, politicienii profită de poziţia din Parlament şi îşi asigură, fără jenă, propriile avantaje financiare. Pe de altă parte, după ce au luat ţeapă, votând pe PSD şi PD-L, acum profesorii nu numai că au nu au salarii majorate cu 50%, dar sunt ameninţaţi şi cu reduceri de posturi. Văzându-se păcăliţi, dascălii încearcă o ultimă zvâcnire, ameninţând cu blocarea tezelor unice. Lucru care nu va trezi simpatie, ci din contră, va atrage oprobriul părinţilor care, cu salarii mult mai mici decât ale protestatarilor, ţin în şcoală unul, doi sau chiar mai mulţi copii.

21 aprilie 2009


Turbare de Paşte la vulpe şi câine
Sanitar-veterinarii suceveni au confirmat noi cazuri de infestare cu virusul rabic la animale de pe raza judeţului. Cele două au fost semnalate în a doua şi în a treia zi de Paşte, examenele efectuate pe probele aduse de medicii de circumscripţie la Laboratorul Sanitar-Veterinar Suceava ieşind pozitive la rabie. Este vorba despre o vulpe care a intrat, luni, cu simptome specifice, în curtea lui Aurel Cruţ, din Horodnicu de Sus, acesta ucigând-o. Ieri, la Gălăneşti, câinele de curte al gospodarului Viorel Chifan a fost suprimat, după ce, de asemenea, animalul se manifesta atipic. Cauza probabilă a apariţiei bolii o constituie contactul cu vulpile care hălăduiau printr-o casă părăsită din apropierea locuinţei proprietarului, relevă directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru. „Au fost instituite măsuri specifice pentru combaterea focarelor de rabie, totodată urmând a fi efectuată catagrafia tuturor carnivorelor domestice şi vaccinarea antirabică de completare la exemplarele nevaccinate. Se vor efectua operaţiuni de dezinfecţie, fiind anunţate şi autorităţile sanitare umane. Atenţionăm, mai ales copiii, sa nu atingă animalele găsite moarte si sa anunţe imediat medicii veterinari”, a arătat dr. Petrea Dulgheru. Numărul cazurilor de rabie înregistrate în acest an în judeţul Suceava a ajuns la 11.

Sporuri şi concediu de odihnă suplimentar pentru angajaţii din sistemul Consiliului Judeţean
Aleşii judeţeni au aprobat locurilor de muncă şi categoriilor de personal care beneficiază de sporuri în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, precum şi de concediu de odihnă suplimentar la unităţile de interes judeţean din subordinea Consiliului Judeţean Suceava. Beneficiarii acestor facilităţi sunt lucrătorii Complexului muzeal „Bucovina”, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia Judeţene de Drumuri şi Poduri, Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, precum şi Centrului Cultural ”Bucovina”-Secţia Ansamblul „Ciprian Porumbescu”. „Se face acea evaluare periodică de către comisia de specialitate şi se confirmă sau nu condiţiile pentru categoriile pentru care se acordă aceste sporuri”, declară preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Prevederile proaspetei hotărâri sunt valabile doar în anul 2009, cu încadrarea limitele bugetare aprobate. Înaintea aprobării bugetului judeţean, domnia sa punea că revizuită va fi întreaga gamă de sporuri, de suplimentul de 75%, acordat, în principal, în asistenţa socială, beneficiind doar personalul care lucrează în condiţii grele şi nemijlocit cu infestaţii cu HIV sau bolnavii neuropsihic.

Poliţia suceveană vrea să diminueze participarea localnicilor la infracţiunile din străinătate
· De asemenea, aceştia se vor concentra şi pe prevenirea fraudelor săvârşite în cadrul programelor UE

Anul acesta, poliţiştii suceveni vor asigura un climat optim mediului de afaceri, prevenirii faptelor de corupţie şi combaterii criminalităţii itinerante, dar şi a cazurilor de natură economico-financiară. Cel puţin aşa se arată în Planul strategic al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică(ATOP) privind principalele obiective care trebuie atinse de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava în anul 2009. Planul strategic al ATOP prevede, printre altele, implicarea structurilor specializate în identificarea mediilor vulnerabile la săvârşirea unor fapte de corupţie, spălarea banilor, la contrabandă şi criminalitate transfrontalieră, precum şi în combaterea ilegalităţilor din mediul economic şi financiar-bancar. De asemenea, este luată în calcul monitorizarea obiectivelor economice aflate sub incidenţa riscului unor ilegalităţi, prevenirea şi combaterea fraudelor săvârşite pe fondul derulării unor programe ale UE şi protejarea populaţiei împotriva faptelor ilicite din sfera economico-socială. Accent se pune, totodată, pe combaterea criminalităţii itinerante, pe reducerea participării cetăţenilor români la săvârşirea infracţiunilor în străinătate şi pe accesarea sistemelor instituite în spaţiul Schenghen, în ce priveşte aplicarea mandatelor internaţionale emise prin Europol. Nu în ultimul rând, trebuie amintite acţiunile pentru descoperirea infracţiunilor din domeniul drepturilor de autor şi drepturilor conexe; organizarea şi executarea unui complex de activităţi pentru combaterea, cu mai multă eficienţă, a faptelor de evaziune fiscală şi a celor prin care se aduc prejudiciu bugetului de stat. Pe de altă parte, este prevăzută, monitorizarea locurilor în care se comercializează produse contrafăcute sau de contrabandă, mai ales în bazare, târguri, pieţe sau târguri auto, dar şi intensificarea controalelor pe linia respectării legalităţii de către operatorii de transport în regim de maxi-taxi.

Bugetul judeţean salvează unitatea de asistenţă medicală Mălini

Aleşii judeţeni sunt de acord cu repartizarea din Fondul de rezervă bugetară, cuprins în bugetul propriu al judeţului Suceava, pe anul 2009, a sumei de 100.000 lei(1 miliard de lei vechi) comunei Mălini aflată în situaţie de extremă dificultate. Este vorba despre susţinerea cu fonduri a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială, Primăria solicitând sprijin financiar pentru asigurarea funcţionării acestui stabiliment. Unitatea este înfiinţată încă din anul 2003, iar din încasările la puşculiţa comunităţii nu pot fi puse la dispoziţie, în totalitate, sursele de finanţare a activităţii. „Primăria face, acolo, eforturi foarte mari pentru a menţine acel spaţiu realmente necesar. Noi am încercat o soluţie, pentru sprijinirea financiară a unităţii propunând repartizarea sumei de 100.000 lei”, a reliefat şeful executivului judeţean, Gheorghe Flutur, menţionând că se va vedea ce sumă de bani se va putea acorda şi în a doua parte a anului.

Centru pentru tradiţii bucovinene pe locul unei centrale frigorifice pe bază de amoniac
Primăria, în colaborare cu Consiliul Judeţean, ar putea înfiinţa, la Suceava, un Centru de susţinere şi promovare a tradiţiilor bucovinene. Afirmaţia aparţine primarului Ion Lungu, care precizează că acesta din urmă ar putea fi materializat în cadrul finanţării de 22,4 milioane de euro pe care municipiul reşedinţă este îndrituit să o acceseze în calitate de centrul de dezvoltare urbană. „La ora actuală, în centrul municipiului Suceava avem acele căsuţe de lemn. Există foarte multe solicitări şi supărări din partea meşteşugarilor, respectiv a acelora care nu au unde îşi prezenta şi să îşi vândă produsele tradiţionale de Bucovina. De aceea, este eligibil acest proiect”, a accentuează şeful administraţie sucevene. Dl. Lungu ţine să precizez că este vorba despre o construcţie cu destinaţie culturală, care ar putea fi construită pe locul vechii centrale de amoniac care asigura funcţionarea Patinoarului artificial Suceava. Fosta uzină de frig pe bază de amoniac prezenta reale riscuri de producere a unor accidente şi, de aceea, s-a optat pentru echipamente noi, care folosesc freoni ecologici.