15 decembrie 2008


Pomana porcului se poate termina pe patul de spital
Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava recomandă gospodarilor să nu consume carnea de la porcul sacrificat tradiţional de Sărbători decât după ce aceasta a fost supusă examenului trichineloscopic. Dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA, atenţionează că, în lipsa unor asemenea verificări de laborator, există pericolul infestării cu trichinella spiralis, boala la originea căruia stă acest germen având consecinţe deosebit de grave asupra organismului uman. „Şi în judeţul Suceava au existat probleme în acest sens, la fel ca şi în ţară. La sacrificarea porcului oamenii mai iau şi un păhărel de tărie, uitând să facă examenul trichineloscopic. Iar dacă pun carnea în consum fără a o supune unui proces termic la temperaturi de peste 80 de grade Celsius, există pericolul îmbolnăvirii”, evidenţiată dr. Dulgeru, adăugând că obişnuita pomană porcului expune şi pe participanţi, evenimentul putându-se termina pe patul de spital. Directorul executiv al DSVSA a mai amintit că în această perioadă se va efectua, împreună cu Direcţia Silvică şi gestionarii fondurilor de vânătoare, vaccinarea cu momeli vaccinale a mistreţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu