Municipalitatea suceveană afectată de încasările mici la buget
· Consiliul Local ajustează în minus veniturile la puşculiţa comună şi, implicit, cheltuielile publice pe anul în curs
· În ultimele 4 luni în vistierie locală au intrat cu 20 la sută mai puţin bani faţă de perioada similară a anului trecut
Administraţia municipală suceveană taie din cheltuielile pe anul în curs. Astfel, ţinând cont de analiza execuţiei bugetare şi a gradului de încasare a veniturilor, Consiliul Local a procedat la rectificarea în minus a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2008, în cauză fiind un total de 11,8 milioane de lei(118 miliarde de lei vechi). Astfel, impozitul pe clădiri persoane fizice este diminuat cu 940.000 de lei; impozitului pe clădiri persoane juridice-cu 5 milioane de lei; impozitul pe terenuri persoane fizice-cu 500.000 de lei, iar impozitul pe terenuri persoane juridice cu 800.000 de lei. Reduceri de încasări de 60.000 de lei sunt luate în calcul la impozitul pe spectacole; de 1,8 milioane de lei la taxa asupra mijloace de transport persoane fizice; de 1,5 milioane de lei la taxa asupra mijloacelor de transport persoane juridice; de 1,14 milioane lei la veniturile din amenzi şi alte sancţiuni aplicate; de 8000 de lei la penalităţile pentru nedepunerea declaraţiilor de impozite şi de 60.000 de lei la sprijinul financiar la constituirea familiei. Întrucât de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice au fost acordate 6331 lei pentru echilibrarea bugetelor locale, şi 1,8 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor de personal din unităţile de învăţământ pre-universitar, golul din puşculiţa bugetară suceveană însumează, în final, doar 9,96 milioane lei.
Pe de altă parte, în corespondenţă, printre altele, cheltuielile de personal, bunuri şi servicii ale aparatului propriu al executivului municipal se ajustează cu 1,43 milioane lei; ale ordinii publice cu peste 215.000 de lei; sănătăţii cu 300.000 de lei; culturii cu peste 292.000 de lei; asigurărilor şi asistenţei sociale cu circa 7 milioane lei şi cele ale locuinţelor, serviciilor şi dezvoltării publice, cu aproximativ 730.000 de lei. O sumă de 3 milioane de lei este orientată înspre cheltuielile ce ţin de apă, canal, salubritate, canalizare şi tratarea apelor; 700.000 de mii de lei sunt îndreptate înspre transportul local, cu titlul de subvenţii la diferenţa de preţ şi tarif, iar alte 700.000 de lei ajung la reparaţii curente străzi. „În ultima perioadă, încasările la Primăria municipiului Suceava au scăzut. La începutul anului am avut estimat un buget optimist, însă nimeni nu a putut să prevadă această criză care ne afectează”, declară primarul Ion Lungu. Şeful municipalităţii arată că bugetul de anul viitor va fi unul de austeritate, veniturile şi cheltuielile proprii fiind estimate a scădea cu până 15%, respectiv de la 240 de milioane de lei la 210 milioane lei. În aceste circumstanţe, dl Lungu anunţă îngheţarea salariilor şi economii drastice la capitolul utilităţi, furnituri şi consumabile. Astfel, aparatul propriu va avea la dispoziţie cu 15% mai puţin, alocările scăzând de la 15,2 milioane lei la 13 milioane lei. Ocupantul fotoliului din Areni evidenţiază că, în septembrie, octombrie, noiembrie şi perioada trecută din decembrie, încasările la puşculiţa comună au fost, de asemenea, la nivelul de 80% faţă de cele din intervalul similar din anul trecut.
15 decembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu