14 mai 2023

 

Pe fondul modificării prevederilor legale,

Refugiaţii ucraineni îşi doresc să se angajeze

> Din iunie, aceştia vor trebui să se înregistreze în evidenţa AJOFM, informează Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al instituţiei

> De asemenea, este obligatorie înscrierea copiilor la o formă de învăţământ de stat sau privată, „altfel prestaţiile financiare nu vor mai fi acordate”

Bursa generală a locurilor de muncă desfăşurată pe 12 mai a avut şi un stand de suport pentru refugiaţii din Ucraina, informează Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă Suceava.   „Acesta este cu adevărat cel mai vulnerabil grup - nu vrem să-i judecăm în vreun fel -, dar s-au confruntat cu foarte probleme şi nu s-au putut angaja până acum. Deşi am mai avut o bursă dedicată lor, la sfârşitul anului trecut, nu a fost aşa cum şi-au dorit angajatorii şi, ca urmare a experienţei acestora, a scăzut puţin apetitul pentru a angaja ucraineni. Dar, în acest moment, ca urmare a schimbării prevederilor legale, refugiaţii ucraineni îşi doresc să se angajeze” arătat oficialul AJOFM. Conform purtătorului de cuvânt, modificarea legislaţiei cu privire la prestaţiile financiare primite, refugiaţii din Ucraina trebuie să-şi găsească un loc de muncă „din a cincia lună de la emiterea, pe 26 aprilie, a actului normativ”. De asemenea, în baza noilor reglementări, este obligatoriu ca părinţii să-şi înscrie copiii la o formă de învăţământ de stat sau privată, „altfel prestaţiile financiare nu vor mai fi acordate”. „Din a doua lună, adică din iunie, refugiaţii ucraineni vor trebui să se înregistreze în evidenţa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă” a declarat Anca Doina Capverde, purtătorul Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Conform Hotărârii Guvernului nr. 368 din 2023, aplicabilă de pe 1 mai, pentru 4 luni consecutive, sprijinul forfetar va consta într-o sumă acordată pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 de lei pe lună pentru persoana singură şi 2.000 de lei pe lună pentru o familie. De asemenea, pentru acoperirea cheltuielilor de hrană va fi asigurată suma de 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană. Începând cu a cincia lună, până la finele anului 2023, sprijinul forfetar este compus dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 de lei pe lună pentru o persoană singură şi de 2.000 de lei pe lună pentru o familie. Începând cu a cincia lună, până la sfârşitul anului 2023, solicitantul şi membrii de familie ai acestuia trebuie să fie încadraţi în muncă şi să aibă copiii minori înscrişi pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar în calitate de antepreşcolari, preşcolari, elevi, „audienţi” sau să frecventeze activităţi educaţionale din oferta altor instituţii sau organizaţii.