09 mai 2023

 

La finele lunii mai

Direcţia Agricolă deschide cursul de lucrător în creşterea animalelor

> În vederea accesării sprijinului complementar pentru tinerii fermieri, aceştia trebuie să facă dovada deţinerii competenţelor adecvate în domeniu

La sfârşitul lunii mai, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava deschide cursul de lucrător în creşterea animalelor. Cu acest prilej, instituţia suceveană recomandă tuturor fermierilor din judeţ portofoliul de cursuri autorizate de Autoritatea Națională pentru Calificări. Este vorba despre cele de lucrător în creşterea animalelor şi de legumicultor, precum şi despre instruirile pe Măsura 10-Agromediu şi climă şi pe Măsura 11- Agricultură ecologică.

Cursurile sunt necesare la accesarea sprijinului complementar pentru tinerii fermieri. Acesta constă într-o plată anuală care este acordată tinerilor fermieri eligibili cu vârsta de maximum 40 de ani în anul de cerere, instalaţi pentru prima dată ca şef al exploataţiei, pentru primele 50 de hectare eligibile. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de 5 ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri. Conform Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care fac dovada formării sau a deţinerii competenţelor adecvate în domeniul agricol/agronomic. În acest sens, beneficiarii să deţină unul dintre următoarele documente diplomă sau certificat pentru dovedirea absolvirii a cel puţin unui curs de iniţiere în domeniul agronomic acreditat; diplomă, certificat sau adeverinţa pentru dovedirea absolvirii unei forme de învăţământ agronomic, respectiv şcoală profesională, liceu, facultate, cursuri postuniversitare, doctorale, respectiv certificat de competenţe profesionale pentru dovedirea deţinerii de competenţe profesionale în domeniul agronomic.