20 aprilie 2021

 Sub motto-ul „Tinere universităţi care dezvoltă tinerele talente ale Europei”

Universitatea „Ştefan cel Mare”, coordonator cu antreprenoriatul al NEOLAiA

  • >Consorţiul are în componenţă universităţi europene tinere, dedicate mediilor social și economic proprii, având au o poziție proeminentă în clasamentul „The Young Universities”
  • >Acesta este axat management, mobilitate, predare, antreprenoriat, cercetare, transfer, diversitate, multiculturalism și multilingvism, urmărind generarea de resurse care să îmbunătăţească poziţia şi eficacitatea universităţilor

Cele șapte universități europene care fac parte din consorțiul NEOLAiA, printre care și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, au organizat, sub coordonarea Universității din Jaén, o reuniune în cadrul căreia au fost abordate diverse iniţiative legate de antreprenoriat, precum și modalităţile de punere în aplicare a activităţilor din perioada următoare. „Organizăm o întâlnire lunară dedicată fiecăruia dintre pachetele de lucru, proiectul cuprinzând, în total, opt pachete, alături de alte aspecte care vor fi abordate, cum ar fi cele legate de predare, mobilitate, cercetare etc” informează Sebastián Bruque, prorector cu activitatea de „internaționalizare” de la Universitatea din Jaén din Andalucia, Spania. Potrivit unui comunicat de presă al USV, din program se evidenţiază „Focus Academy”, versiune prescurtată de predare, fiecare universitate urmând a realiza un curs pe una dintre axele tematice cheie. De asemenea, activităţi vor fi dezvoltate inclusiv în domeniile de cercetare și programele extracurriculare. Consorțiul NEOLAiA („tineret” în limba greacă) este format din Universitatea din Jaén, Universitatea Bielefeld (Germania), Universitatea din Ostrava (Republica Cehă), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România), Colegiul de Stat Siauliai (Lituania), Universitatea din Orebro (Suedia) și Universitatea din Salerno (Italia). Acestea sunt universități europene tinere, de dimensiuni medii sau mici, dedicate mediilor social și economic proprii, având au o poziție proeminentă în clasamente, în special în cele cum ar fi „The Young Universities”. În total, acestea au peste 110.000 de studenți, 68 de facultăți și școli, și mai mult de 350 de programe de licență și 250 de programe de masterat. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava coordonează activitățile legate de antreprenoriat, acestea incluzând formarea viitorilor antreprenori; un sistem de sprijin pentru studenții antreprenori, cât şi un curs de vară (SUMMA Entrepreneurship), care va servi la recunoașterea și susținerea celor mai inovatoare proiecte, dar şi la crearea de sinergii între studenții din diferite țări ale Consorțiului. Motto-ul NEOLAiA este „Tinere universităţi care dezvoltă tinerele talente ale Europei”. Consorţiul este axat management, mobilitate, predare, antreprenoriat, cercetare, transfer, diversitate, multiculturalism și multilingvism, având scopul de a genera resurse care să faciliteze sinergiile și să îmbunătățească, pe termen mediu şi lung, poziția și eficacitatea universităților.