01 aprilie 2021

 În intervalul 15 martie 2020-30 martie 2021

244 de locuitori ai municipiului Suceava au pierdut lupta cu noul coronavirus


>„Cel mai mare număr de decese s-a înregistrat în luna aprilie 2020, iar după acea carantină dură, acesta a scăzut în mai, iunie iulie şi august” declară primarul Ion Lungu 

>În anul acesta, cele mai multe decese au fost consemnate în luna martie, „ceea ce ne spune foarte clar că pericolul nu a trecut”     

Marţi, când s-a împlinit 1 an de la instituirea carantinei în municipiul Suceava şi comunele învecinate, în reşedinţa de judeţ incidenţa de noi cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 a fost de 1,96 la o mie de locuitori. Primarul Ion Lungu a remarcat că   „din punct de vedere statistic, comparativ cu alte oraşe stăm bine”, evidenţiind că, totuşi, „la secţia de la Spital nu mai sunt locuri şi, aceea, trebuie făcut tot posibilul pentru limitarea răspândirii coronavirusului”. Privind retrospectiv, Ion Lungu a constat şi manifestarea unei anumite frustrări faţă de modul în care a fost tratat municipiul Suceava în cele 6 săptămâni de carantină, în raport cu felul în care localităţi aflate într-o situaţie similară îşi „negociază” carantinarea. „Există şi o anumită frustrare, având în vedere că, astăzi, anumite localităţi negociază, practic, intrarea în carantină. La noi acest lucru nu a fost posibil. Şi, totuşi, cred că în această stare de carantină pe care am trăit-o în 2020 - şi pe care nu dorim să o mai trăim în oraşul nostru - ne-a ajutat dintr-un anumit punct de vedere, atât la limitarea răspândirii acestui virus, cât şi a numărului de decese” a evidenţiat edilul-şef sucevean.

>Chiar dacă irită pe mulţi, trebuie să respectăm în continuare regulile de prevenţie, pune în vedere primarul

Lungu a prezentat şi situaţia numărului de suceveni care au pierdut lupta cu coronavirusul în perioada 15 martie 2020-30 martie 2021, susţinând că acesta este „un indicator care nu poate fi interpretat”. „Cei care sunt înregistraţi la Primărie, şi la care cauza pe certificatul de deces este COVID-19, este de 244 de persoane. Cel mai mare număr de decese s-a înregistrat în luna aprilie 2020, iar după acea carantină dură, acesta a scăzut în mai, iunie iulie şi august, în iulie înregistrându-se doar o singură persoană decedată de coronavirus” a opinat ocupantul fotoliului administrativ din Areni, menţionând că în iulie 2020, un singur sucevean a murit din cauza infecţiei respective. Pe de altă, de la începutul anului 2021, cele mai multe decese au fost consemnate în luna martie, „ceea ce ne spune foarte clar că pericolul nu a trecut”.  În aceste circumstanţe, Lungu a ţinut să mulţumească atât cadrelor medicale, dar şi locuitorilor municipiului Suceava.       „Mulţumesc în mod deosebit cadrelor medicale care s-au implicat în gestionarea acestei pandemii. Ştiu că a fost o bătălie pe viaţă şi pe moarte şi îi asigur că au toată recunoştinţa comunităţii. La fel de mult vreau să le mulţumesc sucevenilor, că au respectat regulile de prevenire şi, astfel, am putut fi un exemplu de cum se poate ieşi, prin forţe proprii, din carantină. Chiar dacă irită pe mulţi trebuie să respectăm în continuare regulile privind purtarea măştii, distanţarea fizică şi igiena personală” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a accentuat că la fel de importantă este şi vaccinarea.