28 aprilie 2021

 

Cartier de case destinat tinerilor din Diaspora, soluţie pentru stoparea exodului de forţă de muncă în străinătate

  • >Doritorii vor primi suprafeţe în folosinţă gratuită pe un amplasament dinspre Mitocu Dragomirnei, „acolo unde există o zonă frumoasă, cu dezvoltări imobiliare”
  •  >„În Consiliul Local vor fi stabilite criterii avantajoase pentru cei din Diaspora, aceasta fiind o modalitate de a le crea condiţii pentru a se întoarce acasă” arată Ion Lungu primarul Sucevei

Problematica tinerilor care muncesc peste graniţe a fost abordată de Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, în  discuţiile purtate cu secretarul de stat Ioana Ursachi de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Una dintre probleme este secătuirea resursei locale de forţă de muncă, cât şi aceea a acoperirii acestui deficitul. „O mare problemă, ca urmare a exodului de tineri, este aceea  că avem o lipsă acută a forţei de muncă din oraşul nostru. După cum se ştie, pregătim mai multe clase de învăţământ dual, la două colegii tehnice, respectiv <Petru Muşat> şi cel de Industrie Alimentară  derulându-se proiecte cu fonduri europene, pentru a califica forţă de muncă în sistem dual” reliefează ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu repus pe tapet şi o iniţiativă lansată încă din campania electorală pentru alegerile locale din vara lui 2020. Este vorba despre cea a amenajării unui cartier destinat tinerilor în vârstă de până la 35 de ani, care muncesc în ţările Uniunii Europene şi care, în condiţiile acordării unor facilităţi, ar reveni la origini. „Sigur, ne dorim ca parte din forţa de muncă cu calificare, care a plecat din ţară, se întoarcă. O propunere destul de stimulatoare este aceea de a face un cartier de case pentru tinerii din Diaspora, unul aşa cum am făcut pe Dealul Mănăstirii şi la fel ca acela în curs de construire pe Dealul Tătăraşi” arată primul gospodar al reşedinţei de judeţ. Lungu susţine că vizat este un amplasament dinspre Mitocu Dragomirnei, pe terenuri ale Staţiunii de Cercetări Agricole, „acolo unde există o zonă frumoasă şi cu dezvoltări imobiliare”. Drept urmare, în Consiliul Local vor fi stabilite „criterii avantajoase pentru cei din Diaspora, aceasta fiind o modalitate de a le crea condiţii pentru a se întoarce acasă”. „Doamna secretar de stat a zis că nu a găsit nicăieri, altundeva în ţară, o asemenea idee, de amenaja un cartier pentru tinerii din Diaspora şi a-i determina să revină acasă. Vom face creşe, grădiniţe, învăţământ, să le asigurăm condiţii ca în occident şi, de ce nu?, să-şi poată găsi un loc de muncă în Suceava. Vom demara procedurile în perioada următoare, astfel încât să realizăm acest proiect” conchis Ion Lungu primarul Sucevei.