01 aprilie 2021

 Societate „în oglindă” de transport electric metropolitan în jurul Sucevei

>Transportul de călători în 8 localităţi din apropierea reşedinţei de judeţ urmează a fi similar celui al Diviziei electrice a societăţii de Transport Public Local (TPL)

>„Vom face, pe aceeaşi strategie, o societate cu un număr de 60-70 de autobuze electrice” precizează primarul Ion Lungu, subliniind că, astfel, transportul interjudeţean va fi „scos din oraş”

În municipiul Suceava, în cadrul Zonei Urbană Funcţionale (ZUF), va fi constituită o firmă de transport metropolitan, face cunoscut primarul Ion Lungu. Şeful municipalităţii sucevene informează că, deja, la licitaţie a fost scoasă achiziţia publică de elaborare a studiului de oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public local, conform Regulamentului Consiliului Europei nr. 1370 din 2007, cât şi a consultanţei pentru înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI) pentru transport public, la nivelul Zonei Urbane Funcţionale Suceava.  Potrivit lui Lungu, valoarea estimată a contractului de achiziţie este de 132.000 de lei, fără TVA, documentaţia incluzând studiul de oportunitate, proiectul contractului de delegare, caietul de sarcini, actualizarea regulamentului registrator public, raport de consultare cu unităţile administrativ-teritoriale, dar şi asistenţa tehnică. „Iniţial am zis că mergem pe structură asociativă de tip zonă metropolitană, însă, în urma discuţiilor avute la Bucureşti, la Ministerul Fondurilor Europene, ni s-a recomandat să face o asociaţie de dezvoltare intercomunitară (ADI) numai pe transport. O vom face cu cele 8 localităţi din apropierea municipiului Suceava, cu care ne învecinăm” precizează şeful municipalităţii sucevene. Asocierea de tip  Zona Urbană Funcţională (ZUF) include comunele Şcheia, Moara, Bosanci, Ipoteşti, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, Adâncata şi oraşul Salcea,  transportul metropolitan urmând a fi similar Diviziei electrice a societăţii de Transport Public Local (TPL). „Ne dorim ca, în acest an, să depunem proiectul pentru acest transport metropolitan, un lucru aşteptat şi de localităţile limitrofe ale Sucevei. Vom face o societate de transport electric metropolitan în oglindă cu ceea ce avem în Suceava, pe aceeaşi strategie, cu un număr posibil, la fel, de 60-70 de autobuze electrice, număr care va rezulta din studiul de oportunitate, astfel încât să putem desfăşura activitate de transport electric în toată această zonă urbană funcţională. Sigur..., şi cu o ţintă foarte exactă, aceea de fluidizare a traficului, prin scoaterea transportului interjudeţean din oraşul nostru” a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.