24 aprilie 2020


O fondul COVID-19
Încasări „aproape de zero”, la Primăria Suceava 
  • Pe 11 martie, primarul Lungu prelungea, până pe 30 iunie, acordarea de bonificaţii la plata anticipată a dărilor
  • Măsura se dorea una de evitare a aglomeraţiei, însă aceasta avut ca urmare diminuarea drastică a achitării obligaţiilor

Activitatea Primăriei municipiului Suceava are de suferit din punct de vedere economic de pe urma crizei determinată de COVID-19, primarul Ion Lungu susţinând că o analiză aprofundată şi concluziile de rigoare vor fi trase după „ce trece această epidemie”. „După cum se ştie, plata impozitelor şi taxelor locale a fost amânată până pe 30 iunie, ca atare în această perioadă încasările sunt mici” a precizat edilul-şef.
Pe 11 martie, primarul Sucevei anunţa că bonificaţia de 10% din suma datorată bugetului municipiului Suceava, cu titlul de impozite şi taxe locale pe proprietate, ar putea fi acordată până pe data de 30 iunie 2020. Conform prevederilor legale în vigoare, pentru plăţi anticipate integrale, contribuabilii suceveni puteau beneficia de facilitatea în cauză până pe 31 martie 2020, însă, pe fondul înmulţirii cazurilor de infectare cu SARS-CoV-19, autorităţile administraţiei publice locale sucevene au decis prelungirea termenului respectiv. „Este clar că suntem afectaţi din punct de vedere economic la Primărie. Activitatea la încasări este aproape de zero, pentru că nu este permis accesul în Primărie. Dar, nu ne grăbim să tragem concluzii, vom face o analiză pentru fiecare investiţie în parte, dar, cu siguranţă, acestea vor merge înainte” a spus Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  Pe de altă parte, trebuie spus că taxele şi impozitele datorate bugetului local de către persoanele fizice şi persoanele juridice din reşedinţa de judeţ pot fi plătite inclusiv online, prin aplicaţia www.ghişeul.ro, în acest an, până instituirea măsurii de prelungire, 1.120 contribuabili apelând la acest mijloc de achitare a obligaţiilor fiscale. Bonificaţiile de 10% sunt acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, în integralitate, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme.