15 aprilie 2020


La sesizarea Asociaţiei Moldoviţa
Transport fictiv de cherestea, dejucat de gardienii forestieri din Suceava şi Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor nemţeni 

  • Figurând ca transportând lemn către un agent economic din judeţul Suceava, un TIR din Tulcea a încercat să se sustragă filtrului poliţiştilor, în cauză deschizându-se un dosar penal
  • „În speţa în cauză poate fi vorba despre o practică în vederea asigurării provenienţei legale pentru lemn provenit din tăieri ilegale” arată Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava

În seara zilei de 14 aprilie 2020, un echipaj al Gărzii Forestiere Suceava a procedat la verificarea unui TIR care figura în sistemul de urmărire a trasabilității materialului ca transportând 51,82 de metri cubi de cherestea din molid, de la un depozit de cherestea din Tulcea către un operator economic din judeţul Suceava. Garda Forestieră Suceava a făcut acest demers în urma unei sesizări telefonice venite din partea lui Tiberiu Boșutar, preşedintele Asociaţiei Moldovița. Potrivit inspectorului-şef Mihai Găşpărel, în timp ce se deplasa în spatele TIR-lui, Tiberiu Boșutar a fost îndrumat ca, până la sosirea delegaţilor Gărzii Forestiere, să apeleze Serviciul de urgenţă 112. În urma apelului, un echipaj de poliţie a oprit mijlocul de transport în localitatea Pipirig, dar spunându-i-se că trebuie să verifice un transport ilegal de lemne şi constând că TIR-ul nu transporta material lemnos, agentul în cauză „l-a lăsat să plece”. În aceste circumstanţe, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a solicitat Inspectoratului de Poliţei Judeţean Neamţ să ia măsura opririi autovehiculului în cauză, explicând „că nu este un caz tipic de transport ilegal de material lemnos, fiind vorba despre o posibilă faptă de natură penală”. 
Între timp, sesizând prezenţa unui al doilea filtru de poliţie în localitatea Fărcașa, TIR-ul şi-a schimbat traseul, încercând să iasă din judeţul Neamţ înspre Harghita. Însă, echipajul de poliţie a reuşit să blocheze TIR-ul, iar în urma informaţiilor şi sprijinului tehnic oferit de delegații Gărzii Forestiere Suceava, Garda Forestieră Neamț şi angajaţii IPJ Neamț au deschis dosar penal.Totodată, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a dispus, de urgenţă, verificarea depozitului operatorul economic care figura drept destinatar, transmiţând omologilor de la Garda Forestieră Focșani o informare în vederea controlării depozitului de cherestea deţinut de emitentul avizului de însoţire. 
„În speţa în cauză poate fi vorba despre o practică în vederea asigurării provenienţei legale pentru lemn provenit din tăieri ilegale. Controalele Gărzilor Forestiere Suceava și Focșani, precum și ancheta organelor de poliție vor fi în măsură să elucideze cazul” subliniază şeful Gărzii Forestiere Suceava.
Mihai Găşpărel precizează că, acum 3 ani, în urma unui demers similar, Garda Forestieră Suceava a constatat şi probat transporturi fictive de cherestea răşinoase ale unui operator economic, pe ruta Bucureşti-Suceava. La acea dată, verificările specifice făcute la societatea cu pricina s-au concretizat în amenzi însumând 36.000 lei, în confiscarea a 252 de metri cubi de materiale lemnoase, în valoare de 83.592 de lei, cât şi în constituirea unui dosar penal.