29 aprilie 2020


Scădere de peste 10 milioane de lei a veniturilor din taxele şi impozitele locale datorate bugetului Sucevei
  • Cu dezvoltarea, în judeţ s-a cheltuit doar 6,87% din buget, canalizarea resurselor financiare limitate făcându-se, cu prioritate, pentru asigurarea necesarului de materiale destinate prevenirii şi limitării infecţiei COVID-19

După primele 3 luni ale anului 2020, situaţia financiară aferentă Primăriei municipiului Suceava este una în deteriorare în raport cu cea corespunzătoare aceleiaşi perioade din anul precedent.  Fapt dovedit, în primul rând, prin aceea că gradul de realizare a veniturilor planificate, determinat ca raport între totalul încasărilor până pe 31 martie şi nivelul programat pentru cel dintâi trimestru din anul 2020, este unul de doar 26,99%. Potrivit proiectului de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea execuţiei bugetelor municipiului Suceava pentru trimestru I, la secţiunea de funcţionarea veniturile au fost realizate în proporţie de 53,81%, iar la cea de dezvoltare, de 3,46%. În ceea ce priveşte veniturile proprii, în primul trimestru al anului 2020 a fost încasată suma de 52,79 de milioane de lei, cu  10,69 de milioane de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt cauzat de măsurile luate pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19. În cel de al doilea rând, pe partea de cheltuieli, gradul de realizare, ca raport între plăţile totale efectuate până pe 31 martie şi cele planificate pentru trimestrul întâi, este unul de 26,79%, cu 53,38% în dreptul secţiunii de funcţionare şi 3,46% în cadrul secţiunii de dezvoltare.               
  • Datoriile care au depăşit termenele de plată prevăzute contracte sau facturi sunt de peste 14 milioane de lei

Conform proiectului privind aprobarea execuţiei bugetare, ponderea plăţilor aferente secţiunii de funcţionare a bugetului local în totalul celor făcute în primul trimestrul al anului 2020 este de 93,13%, în timp ce ponderea cheltuielilor corespunzătoare secţiunii de dezvoltare a fost una de 6,87%, canalizarea resurselor financiare limitate făcându-se, cu prioritate, pentru asigurarea necesarului de materiale destinate prevenirii şi limitării infecţiei COVID-19. În primele 3 ale luni ale anului, cei mai mulţi bani s-au cheltuit cu Învăţământul-15,73%, în special pentru bunuri şi servicii, Transporturile consumând 15,38%, pentru reparaţii străzi şi derularea proiectelor europene, în timp ce pentru Asigurările şi asistenţa socială s-a cheltuit 11,36% din buget. La acest din urmă capitol, o pondere importantă au deţinut-o plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiei de handicap, cât şi asigurarea hranei persoanelor vârstnice şi celor vulnerabile din Suceava, pe fondul epidemiei de COVID-19. Până pe 31 martie 2020, la secţiunea de funcţionare a bugetului local, s-au încasat venituri de 59,26 de milioane de lei şi s-au făcut plăţi de 58,79 de milioane de lei. În cel din urmă, trebuie remarcat că valoarea plăţilor restante, respectiv a sumelor datorate şi neachitate şi care au depăşit termenele de plată prevăzute de actele normative în vigoare de contracte sau facturi, este de 14,03 milioane de lei.