23 aprilie 2020


AJOFM estimează 24.000 de indemnizaţii de şomaj tehnic, numărul acestora dublându-se faţă de luna anterioară   
  • În aprilie, 1.918 de angajatori au făcut cereri de acordare a indemnizaţiei, la plată fiind trecuţi 12.422 de şomeri  
  • Până în Paşte au fost achitate 8.200 de indemnizaţii, de astăzi înainte banii urmând a ajunge şi la ceilalţi beneficiari 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava se pregăteşte pentru preluarea şi analizarea cererilor de acordare a indemnizaţiei de şomaj tehnic aferente lunii aprilie 2020. Potrivit directorului executiv Mirela Elena Adomnicăi, pentru întreaga lună aprilie, documentele necesare vor fi depuse online, începând cu data de 1 mai. Adomnicăi apreciază că, din ceea ce oferă REVISAL, luna viitoare se vor plăti indemnizaţii de şomaj tehnic pentru un număr dublu de contracte de muncă suspendate. „Consultând Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor din gestiunea Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, unde se oferă temeiul juridic al suspendării, am estimat că ar exista peste 24.000 de şomeri pentru care se vor face plăţi în luna mai, dublul numărului gestionat în luna martie” a subliniat şefa AJOFM Suceava.  Din punctul de vedere al numărului de angajatori, în judeţul Suceava cei mai mulţi agenţi economici afectaţi de şomaj tehnic provin din „zona HoReCa”, adică cea a hotelurilor, restaurantelor şi cafenelelor. În schimb, cei mai mulţi angajaţi trimişi în şomaj tehnic sunt „furnizaţi” de domeniile confecţiilor, încălţămintei şi industriei alimentare. „Judeţul Suceava este unul cu specific turistic şi, inevitabil, în această perioadă de stare de urgenţă şi de carantinare, activităţile turistice au fost suspendate, la fel ca şi în ţară” a reliefat Mirela Elena Adomnicăi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.  
În luna aprilie, pentru intervalul 16-30 martie, la AJOFM au fost înregistrate 1.918 de cereri de acordare a indemnizaţiei de şomaj tehnic, din partea a tot atâţia angajatori, în plată intrând 12.422 de şomeri. Înaintea Paşteului, respectiv pe 14 aprilie, pentru dosarele în cauză, limita bugetului alocat de la „centru”, AJOFM a făcut plăţi de 5 milioane de lei. Suma a acoperit 1.156 de solicitări, banii ajungând, înaintea termenului legal de 15 zile scurse de la depunerea documentaţiei, la 8.200 de persoane aflate în şomaj tehnic. Potrivit Mirelei Adomnicăi, începând de astăzi în judeţ ar ajunge şi fondurile pentru diferenţa necesară achitării indemnizaţiei de şomaj tehnic, suma fiind aprobată prin rectificarea de buget care a avut loc chiar înaintea Sărbătorilor pascale. Este vorba despre cererile aferente lunii martie, venite din partea a aproximativ 750 de angajatori, cu puţin peste 4.200 de şomeri, plăţi care nu au putu fi onorate înainte de Paşte.