30 mai 2016

Aproape 6.000 de suceveni au bătut la uşa AJOFM pentru un loc de muncă   
Peste 235 de şomeri au beneficiat de reconversie sau de recalificare profesională.

În primul trimestru  al acestuia an, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a asistat 5.875 de persoane care s-au adresat instituţiei în vederea găsirii unui loc de muncă, informează directorul executiv Mirela Adomnicăi, potrivit căreia ţinta anului 2016 este ocuparea, prin măsuri active, a 10.000 de adresanţi. Astfel, în ceea ce priveşte stimularea mobilităţii geografice a forţei de muncă, prin această măsură activă au fost ocupate 4 persoane, dintre care 3 s-au încadrat cu schimbarea domiciliului, beneficiind de prima de instalare. De prime de încadrare au avut parte 25 de absolvenţi, care prin această măsură activă au fost stimulaţi să se angajeze în primul an după absolvire. Un alt aspect are în vedere stimularea angajatorilor care încadrează în muncă persoane aparţinând grupurilor vulnerabile,  de această facilitate beneficiind, până la începutul lunii aprilie, un singur absolvent. În acelaşi spirit, prin subvenţionarea locului lor de muncă şi încheierea de contracte de solidaritate, ocupaţi au fost 5 tineri aflaţi în risc de marginalizare. În primul 3 luni ale anului 2016, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a avut în atenţie facilitarea mobilităţii profesionale, obiectiv care are în plan atragerea la cursurile de formare profesională a cel puţin 5% din numărul mediu de şomeri din evidenţa instituţiei. Drept urmare, în perioada la care facem referire, 235 şomeri au beneficiat de reconversie sau de recalificare profesională. Conform directorului executiv Mirela Adomnicăi,  din totalul şomerilor înscrişi la cursuri, 130 de persoane provin din mediul rural.  
Infracţiunile judiciare migrează în mediul rural  

Din analiza dinamicii criminalităţii înregistrate în primul trimestru al anului 2016, se poate constata faptul că la nivelul judeţului Suceava infracţionalitatea de natură judiciară a migrat spre mediul rural, se arată într-o informare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. „Creşterile criminalităţii de natură judiciară se identifică la nivelul faptelor care pot fi apreciate ca fiind  spontane, respectiv loviri sau alte violențe şi vătămări corporale din culpă, precum şi  la nivelul celor de oportunitate, cum ar fi furturile din societăţi comerciale prevăzute cu sisteme de alarmare, ori de pe rafturi, în timpul programului”, se precizează în materialul citat. Astfel, în ceea ce priveşte criminalitatea sesizată contra persoanei, în cel dintâi trimestru al anului 2016, aceasta a crescut cu 300 de fapte, ajungându-se la 1.555 de infracţiuni. În cadrul acestora, ponderea o deţin faptele de loviri sau alte violenţe, care reprezintă 57,74% din total. Este vorba despre 18 infracţiuni contra vieţii şi 1.147 de infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor, cu un spor de 216 fapte raportat la trimestrul întâi al anului trecut. În categoria faptelor grave săvârşite cu violenţă se regăsesc 2 infracţiuni de omor; 3 tentative de omor şi 13 infracţiuni de ucidere din culpă. În ceea cele priveşte pe acestea din urmă, 11 au fost comise de conducători auto, iar de remarcat este şi aceea că, în intervalul la care se face referire, nu s-au înregistrat fapte de pruncucidere, de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte ori de viol sau de tâlhărie urmate de moartea victimei. Potrivit informării Inspectoratului Poliţie Judeţean, infracţionalitatea judiciară, cea care reprezintă ponderea cea mai mare din criminalitatea sesizată, a înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2016, o creştere cu 350 fapte faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.
Două echipe sucevene premiate la concursul pe teme de sănătate şi securitate în muncă pentru elevi

La Colegiul „Gheorghe Asachi” Iaşi, s-a desfăşurat faza naţională a Concursului pe teme de securitate şi sănătate în muncă „Ştiu şi aplic”, din cadrul proiectului „Valenţe Culturale ale Securităţii şi Sănătăţii în Muncă”, cuprins în programul de acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2016, proiect iniţiat şi dezvoltat, pentru prevenirea accidentelor de muncă în rândul tinerilor. Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, în competiţie au intrat 198 de elevi, din 27 de judeţe  ale ţării, cât şi din Chişinău, Republica Moldova, aceştia fiind organizaţi în 99 echipe.  Judeţul Suceava a fost reprezentat de 4 echipe, calificate după faza judeţeană a concursului, organizat de ITM Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în luna aprilie a acestui an. „Echipele de elevi din judeţul nostru au obţinut rezultate remarcabile, care se datorează pregătirii temeinice şi perseverente, sub îndrumarea cadrelor didactice”, declară inspectorul şef. Astfel, în Iaşi,  echipa Colegiului Tehnic „Vasile Lovinescu „Fălticeni” s-a clasat pe locul II la secţiunea tehnic, elevul Tătaru Narcis obţinând premiul special pentru cel mai bun punctaj la proba scrisă. De asemenea, echipa Liceului tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca a ocupat locul III la secţiunea teoretic, adjudecându-şi premiul special pentru cel mai bun punctaj la proba practică. Suceava a mai avut ca participante, încă o echipă a Liceului tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, precum şi una A Colegiului Naţional Tehnic „Petru Muşat”. Concursul destinat elevilor de liceu a avut ca obiectiv încurajarea şi atragerea acestora în activităţi de studiere a disciplinei Securitate şi sănătate în muncă, pregătirea tinerilor anterior intrării pe piaţa forţei de muncă cu privire la riscurile profesionale, la drepturile şi obligaţiile lucrătorilor. Faza naţională a concursului a avut două secţiuni, respectiv învăţământ tehnic şi învăţământ teoretic, cuprinzând 3 probe: una teoretică, cea pe calculator şi proba practică. 
Cal căzut în fântână
Duminică seara, în urma unui apel primit la ora 19.43, militarii Detaşamentului de Pompieri Fălticeni au intervenit, cu un autocamion cu accesorii şi o autospecială, pentru extragerea unui cal care a căzut într-o fântână, în gospodăria lui BV, din comuna Boroaia. Fântâna a fost zidită din piatră până la nivelul solului, are o adâncime de aproximativ 10 metri, un diametru de 1 metru şi o adâncime a apei de circa 1,2 metri, malul fragil cedând sub greutatea animalului. Ajunşi la faţa locului, pompierii au luat măsurile de siguranţă, după care au instalat un palan manual (macara) şi un trepied deasupra fântânii. La lăsarea întunericului, pentru iluminarea zonei militarii au folosit un generator şi o lampă electrică. După ce a fost legat cu o funie, calul a fost adus la suprafaţă după mai bine de 3 ore de eforturi susţinute din partea salvatorilor. Misiunea militarilor s-a încheiat la ora 22:50, însă, din păcate, animalul nu a supravieţuit şocurilor
Penalizări pentru agricultorii care au întârziat cu cererile pentru subvenţia pe teren    
ŸDupă 27 iunie 2016 nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin, evidenţiază Vasile Iacob Caciur, director executiv la Centrul Judeţean Suceava al APIA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava  aduce la cunoştinţa agricultorilor că ultima zi pentru depunerea fără penalizări a cererilor unice de plată din cadrul campaniei pe 2016  este marţi. Până acum, în judeţul Suceava au fost depuse peste 44.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafaţă de aproximativ 154.000 de hectare. „Potrivit modificării prevederilor regulamentare, precum şi OUG 3/2015, cererile unice de plată pot fi depuse fără penalizări de întârziere până la data de 31 mai 2016. După această dată, se mai pot depune cereri unice de plată, însă cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Important  de ştiut este, de asemenea, că solicitările depuse după data de 27 iunie 2016 nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin”, evidenţiază Vasile Iacob Caciur, director executiv la Centrul Judeţean Suceava al APIA. În campania din 2015, la centrele locale ale APIA Suceava au venit cu documentaţiile de rigoare 50.537 de fermieri, comparativ cu 57.602 în anul 2014, diminuarea fiind de 12,27%. În 2015, suprafaţa pentru care se cere plata cuvenită este de 201.175 de hectare, faţă de 222.301 hectare în urmă cu 1 an, scăderea fiind de 9,5%. Declaraţii pentru obţinerea plăţii pe suprafaţa de teren au făcut 48.629 de agricultori suceveni, adică 84,42% din totalul solicitanţilor. Pentru ajutorul naţional tranzitoriu în zootehnie au întocmit cereri 1.908 de crescători de bovine, respectiv 3,86% din totalul celor care trecut pe la centrale locale ale APIA. Reamintim că beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale. Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar şi formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. Pe de altă parte, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare, pe toată suprafaţa fermei.
120.000 de carduri de sănătate nu au fost încă activate
CAS a eliberat peste 3.000 de adeverinţe înlocuitoare asiguraţii care refuză din motive religioase sau de conştiinţă respectivul card.

Din cele peste 420.000 de carduri naţionale tipărite pentru persoanele asigurate din judeţul Suceava, returnate au fost 22.269, iar aceasta din cauză că nu au putut fi înmânate beneficiarilor, informează Cristi Bleorţu, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, care la nivelul subliniază activate sunt doar puţin peste 300.000 carduri. Potrivit şefului instituţiei sucevene, din totalul returnat de operatorul poştal care s-a ocupat cu distribuirea, în perioada 9 ianuarie 2015-24 mai 2016, CAS Suceava a reuşit să distribuie - persoanelor asigurate care le-au solicitat - 10.174 carduri naţionale. Pe de altă parte, în intervalul menţionat au fost eliberate 6.126 adeverinţe de înlocuire a cardului naţional, beneficiarii fiind asiguraţii care au pierdut ori au deteriorat cardul. Încă 3.076 adeverinţe înlocuitoare au fost înmânate asiguraţilor care refuză, în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă respectivul card. Nu în cele din urmă, în aceeaşi perioadă Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 14.139 adeverinţe care atestă calitatea de asigurat pentru cei la care cardul naţional de sănătate nu ajunsese. Începând cu 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Cardul naţional de sănătate se emite pentru dovedirea calităţii de asigurat şi furnizarea unor servicii medicale, putînd fi utilizat numai pe teritoriul României. Cardul este emis individual pentru fiecare asigurat, termenul de valabilitate fiind de 5 ani. Asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului pot să verifica dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa direct Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. 

29 mai 2016

Aparatele de fitness din Parcul „Universităţii” sunt utilizate în mod greşit
Folosirea necorespunzătoare poate avea repercusiuni asupra sănătăţii, studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică urmând a acorda asistenţă amatorilor de mişcare.  
Între municipiului Suceava şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Ştefan cel Mare” va fi încheiat un contract de asociere a cărui scop este utilizarea corectă aparaturii de fitness montată anul acesta de autorităţile locale în Parcul din Areni, în preajma Primăriei şi USV. Astfel, în baza acestuia,  cadrele didactice şi studenţii de la programele de studii de educaţie fizică şi sportivă, Kinoterapie şi motricitate specială; Balneofiziokinetoterapie şi recuperare; Nutriţie şi dietetică şi Educaţie fizică şcolară  ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport vor oferi asistenţă şi îndrumare specializată 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, sucevenilor care vin în Parcul „Universităţii” pentru face mişcare. Totodată, Facultatea va întocmi un ghid de principii şi norme elementare de utilizare a celor 7 aparate, dibuind practicanţilor pliante cu modul de utilizare a aparaturii. De asemenea, pe fiecare aparat vor fi montate plachete cu desene şi explicaţii referitoare la modul de funcţionare şi folosire a aparaturii, Primăriei Suceava revenindu-i sarcina confecţionării acestora. „Am constatat că există un număr mare de beneficiari, practicând în mod constant exerciţiile fizice, însă unii practicanţi nu utilizează în mod corespunzător aparatura, conform destinaţiei acesteia, neavănd cunoştinţe elementare despre exerciţiul fizic, despre efectele lucrului la fiecare aparat, aceste aspecte putând avea repercusiuni asupra stării de sănătate”, susţine prof. univ. dr. Petru Ghervan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, care menţionează că iniţiativa are menirea de a optimiza activitatea de practicare a exerciţiilor fizice, precum şi evitarea riscurilor şi evenimentelor nedorite. Asocierea este valabilă până la sfârşitul anului 2016, activitatea voluntară desfăşurată de cadrele didactice şi studenţi urmând a fi valorificată în lucrări de licenţă, disertaţie şi articole ştiinţifice. 
Poliţiştii locali primesc bani pentru fotbal
„Cupa bugetarilor” este susţinută cu 20.000 de lei, competiţia fiind motivată de dorinţa de ”dezvoltare a relaţiilor interumane de la nivelul instituţiilor bugetare”

Municipiul Suceava s-a asociat cu Asociaţia „Poliţiştilor Locali”, scopul demersului fiind finanţarea şi realizarea în comun a celei de a VIII-a ediţii a „Cupei bugetarilor la fotbal”. Contribuţia bugetului local în asociere este de 20.000 de lei, manifestarea urmând a avea loc în intervalul 6 iunie-20 iulie 2016. Competiţia se va desfăşura pe un teren de fotbal cu suprafaţă sintetică din reşedinţa de judeţ şi va reuni la start 12 echipe, cu câte 10 jucători pe lot, ceea ce însemnă circa 120 de participanţi. „Necesitatea realizării acestui proiect se datorează, în primul rând, dorinţei salariaţilor bugetari de a susţine un astfel de eveniment sportiv la nivel local, de dezvoltare a relaţiilor interumane de la nivelul instituţiilor bugetare din Suceava, dar şi oferirea de alternative de petrecere a timpului liber pentru aceştia”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul Ion Lungu, hotărârea fiind aprobată în ultima şedinţă a deliberativului. Conform acesteia, „scopul proiectului constă în promovarea sportului ca modalitate de păstrare  a sănătăţii şi recreerii, ca parte integrantă a modului de viaţă, în vederea sănătăţii indivizilor şi societăţii”. Important de remarcat este faptul obiectivul principal constă în crearea şi dezvoltarea unui mediu propice de promovarea a bunei convieţuiri, prin desfăşurarea activităţilor sportive de masă, bazate pe principiile fair-play-ului; autosusţinere, voluntariat, implicare socială, socializare, cunoaştere şi solidaritate între bugetari, inclusiv menţinerea sănătăţii pentru bugetari. În perioada 6-12 iunie, vor fi aleşi furnizorii de servicii şi se vor încheia contractele cu aceştia, competiţia efectivă, cu 56 de meciuri, derulându-se pe durata a 4 săptămâni, în intervalul 13 iunie-10 iulie 2016. Pentru concluziile şi raportările finale este rezervat intervalul 11-20 iulie.                    
Încă o şansă la ajutorul excepţional pentru lapte   
La începutul lui 2016 în judeţul Suceava erau 49.171 de producători de lapte, faţă de 50.235, cu un an în urmă, în scădere cu 1.064 de producători.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava informează pe producătorii care, în prima etapă, nu au depus cereri pentru ajutorul excepţional destinat fermierilor din sectorul laptelui şi produselor lactate, şi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, că mai pot să o facă în perioada 30 mai-6 iunie 2016. Potrivit directorului executiv Vasile Iacob Cciur, cererile se depun la Centrul Judeţean, iar pentru a beneficia de sprijinul financiar în cauză producătorii de lapte de vacă trebuie să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, deţinând, în acelaşi timp, cotă de livrări la 31 martie 2015. Totodată, este obligatoriu ca producătorii interesaţi să aibă activitate, cât şi un contract încheiat cu un prim-cumpărător pe o perioadă de minim 6 luni, valabil la data depunerii solicitării. Acesta din urmă va fi însoţit de cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, conform prevederilor contractuale. Nu în cele din urmă, producţia de lapte livrată pe beneficiar trebuie să fie de minim 5 tone de lapte în anul de cotă 2014-2015. Suma cuvenită fiecărui producător este de 240 de euro, pentru livrări cuprinse între 5 tone şi 20 de tone de lapte; 12 de euro pe tonă pentru o cantitate de 20 tone până la 200 de tone, precum şi de 2.900 de euro de beneficiar, în cazul producătorului care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone. Potrivit unei informări a APIA Suceava, la începutul lui 2016 în judeţul Suceava erau 49.171 de producători de lapte, faţă de 50.235, cu un an în urmă, în scădere cu 1.064 de producători. Totodată, înregistrate erau 22 de unităţi autorizate pentru cumpărarea şi procesarea laptelui, cu două în minus în comparaţie cu începutul lui 2015. Depunerea dosarelor pentru acordarea ajutorul excepţional destinat fermierilor din sectorul laptelui şi produselor lactate a început pe 22 martie 2016, dosarele trebuind a fi verificate, la Centrul Județean al APIA, până pe 8 aprilie. 

27 mai 2016

Proiectul privind modernizarea termoficării, retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local 
În 3 ani, cu 28 de milioane de lei, în reşedinţa de judeţ var urma să fie înlocuite 3.395 de aparate de măsură cu debitemtre ultrasonice. 
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a retras de pe ordinea de zi şedinţei Consiliului Local proiectul de contorizare a branşamentelor de încălzire şi apă caldă de la nivelul scărilor blocurilor de locuinţe din reşedinţa de judeţ. Potrivit şefului administraţiei locale, comisia interministerială încă nu a stabilit cota de participare a municipiului Suceava la programul guvernamental de termoficare, eşalonarea investiţie urmând a fi cunoscută în perioada următoare. „Am avut, în această dimineaţă, o discuţie la Ministerul Dezvoltării Regionale, urmează a se întruni comisia interministerială, iar după acesta se va stabili care va fi cota noastră de participare din acest an. Nu ştim în acest moment, ca atare retrag proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, pentru a aproba într-o şedinţă următoare, când va fi cunoscută eşalonarea anuală a investiţiei, să ne sinconizăm cu sumele care vin de la Guvern”, a declarat Ion Lungu.     
Peste 28 de milioane de lei vor costa demersurile din municipiul Suceava, iar conform proiectului de hotărâre, investiţiile vor fi eşalonate pe durata a 3 ani, interval în care vor fi 1.700 de gigacalorimetre şi 1.695 de contoare de măsurare a consumului de apă caldă menajeră, ambele categorii cu debitmetre ultrasonice. Contoarele aflate încă în uz au fost montate în cursul anului 2006, durata lor de funcţionare fiind de aproximativ 10 ani. „În momentul actual, contoarele de energie  existente sunt vechi, iar din cauza condiţiilor de temperatură ridicată şi umiditate excesivă, acţiunilor rozătoarelor şi vandalizării, acestea au un grad ridicat de uzură. În perioada trecută s-a intervenit în nenumărate ori la repararea lor, iar cele mai multe  dintre contoare au perioada de verificare metrologică expirată de unul sau chiar  2 ani, nefiind verificate la termen. Astfel, se impune modernizarea sistemului de contorizare”, se rată în expunerea de motive, în care se accentuează că reînnoirea presupune montarea de aparate de măsură de generaţie nouă, care permit citirea de la distanţă, prin unde radio sau prin reţea M-BUS. Sistemul centralizat de alimentare cu energie  termică din reşedinţa de judeţ are în componenţă 49 de puncte termice, reţele primare de transport în lungime de 52,34 km, reţele secundare în lungime de 413,44 km, toate acestea alimentând 18.600 de apartamente, 130 de case particulare, 610 agenţi economici, 30 de instituţii publice şi 11 puncte termice industriale cu distribuţie proprie. Tot sistemul este alimentat cu energie termică produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă a Bionergy Suceava. 
Contractarea unui credit de 25 de milioane de lei, aprobată în ultima şedinţă a Consiliului Local 
Banii vor fi orientaţi înspre construirea unei Săli polivalente  
Consiliul Local al municipiului Suceava a  aprobat, în ultima şedinţă din actualul mandat, caietul de sarcini pentru contractarea unei finanţări interne nerambursabile în valoare de  25 de milioane de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro. Banii vor lua calea construirii unei Săli polivalente cu 5.000 de locuri, creditul urmând rambursat în 10 ani, cu o perioadă de tragere de 2 ani şi cu o perioadă de graţie de plată a „principalului” tot de 2 ani. Sala polivalentă va fi ridicată la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, pe un teren preluat de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, cuprinzând inclusiv o sală de antrenament cu o capacitate de 276 de locuri; o sală  de bowling; săli de kinoterapie, fizioterapie şi gimnastică de întreţinere; cabinete medicale specializate; vestiare pentru antrenori şi sportivi. Clădirea va fi formată dintr-un ansamblu de 3 corpuri, cu demisol, parter şi etaj, o înălţime de 18 metri, în care se vor regăsi birouri, o bibliotecă, un cabinet metodic şi un restaurant Planul de urbanism zonal şi regulamentul de urbanism au fost deja aprobate, în preajmă fiind prevăzută şi amenajarea unei parcări. Potrivit unei simulări, în condiţiile accesării creditului gradul de îndatorare a administraţiei locale urmând a ajunge la 17,99%, în 2016, după care va scădea în anii următori.  Întrucât pentru ridicarea de obiective sportive nu este prevăzută nicio formă de finanţare nerambursabilă europeană, diferenţa de bani ar putea proveni, în principal, din surse guvernamentale. Sala polivalentă face parte din proiectul Complexului sportiv, avansat încă din anul 2011, valoarea totală a investiţiei fiind evaluată la circa 17 milioane de euro. Obiectivul urmează a fi construit pe o suprafaţă de 12 hectare şi va include un stadion cu 15.000 de locuri, sală polivalentă cu 5.000 de locuri, bazin olimpic de înot, precum şi terenuri în aer liber, de handbal, baschet, volei şi tenis. Complementar dotărilor sportive, în zonă vor fi amenajate spaţii verzi sub formă de insule, cât şi parcuri. Nu vor lipsi spaţiile tehnice, parcările, spaţiile comerciale şi de servicii, dar şi amenajările cu destinaţia de locuire, inclusiv cu funcţiunile aferente.
Autorităţile municipale sucevene scot la vânzare 260 de locuinţe ANL

  • Plata apartamentelor şi garsonierelor se va face în rate lunare, cu un avans de minim 15% din preţul rezultat în urma aplicării formulei de calcul.        

Consilierii locali din municipiul Suceava au dat liber la vânzarea locuinţelor construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobând, ultima şedinţă din actuala legislatură, un proiect de hotărâre în acest sens. Astfel, potrivit primarului Ion Lungu, în exploatare se află 260 de unităţi de locuit ANL, acestea aflându-se pe strada „Privighetorii” din cartierul Burdujeni, precum şi pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, în preajma Staţiunii de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă.      Apartamentele şi garsonierele construite prin Programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe vor putea fi vândute titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea unui an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitatului. Pentru ca tranzacţia să aibă loc, venitul pe membru de familie la data perfectării contractului, nu va depăşi 100% din salariul mediu pe economie. Pe de altă parte, titularul contractului de închiriere şi, după caz, soţul, soţia, copiii sau alte persoane aflate în întreţinere, nu trebuie să aibă o altă locuinţă proprietate, inclusiv casă de vacanţă, cu excepţia cotelor părţi, dacă acestea din urmă nu depăşesc suprafaţa utilă de 37 de metri pătraţi. De asemenea, cei amintiţi mai sus, nu trebuie să aibă teren atribuit în baza Legii nr. 15/2003 privind construirea de locuinţe pentru tineri în regim propriu, membrii de familie putând beneficia o singură dată de cumpărarea unei locuinţe destinate închirierii. Valoarea de vânzare a apartamentelor şi garsonierelor ANL se calculează în cadrul Biroului de Evidenţă şi Administrare a Imobilelor de Locuit, fiind echivalentul valorii de înlocuire pe metrul pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei şi până la data vânzării unităţilor de locuit în cauză. Plata locuinţelor va face în rate lunare, cu un avans de minim 15% din preţul rezultat în urma aplicării formulei de calcul. În acest scop, de menţionat este faptul că Primăria Suceava a achiziţionat, cu 5.480 de lei, un program informatic de calculare a ratelor şi dobânzilor aferente apartamentelor vândute conform prevederilor Legii nr. 152/1998.

26 mai 2016



Elemente de muniţie, distruse în poligonul Copălău

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a desfăşurat, în poligonul militar  Copălău, o şedinţă de distrugere a elementelor de muniţierămase neexplodate, descoperite pe raza judeţelor Botoşani şI Suceava. Activitatea constituie probă practică în cadrul sesiunii de pregătire, verificare şi autorizare anuală a pirotehnicienilor, organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul ISU Botoşani. Operaţiunea a fost executată de pirotehnicienii din Botoşani şi Suceava, măsurile de siguranţă fiind asigurate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani. 
La activitate au participat reprezentanţi ai IGSU, prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, conducerea ISU Botoşani, precum şi cei 26 de pirotehnicieni prezenţi la convocare. Personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a distrus 69 elemente de muniţie de artilerie şi infanterie rămase neexplodate, iar pentru aceaasta au fost folosite peste 7,5 kilograme de exploziv. Muniţia a fost descoperită, în special, în spaţii locuite din mediul rural, în timpul executării unor lucrări gospodăreşti. Doar o mică parte a fost găsită pe terenurile agricole din afara localităţilor. Pirotehnicienii botoşăneni reamintesc cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul respectiv, şi respectiv, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi. Recomandată este anunţarea ISU sau Poliţiei la numărul de urgenţă 112,  pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente. 

25 mai 2016

Bazarul şi supermaketurile vor fi încălzite de la centrala pe biomasă a Bioenergy
Când a aflat de  existenţa acesteia, elveţienii s-au retras din proiectul în valoarea de 16,3 milioane de euro, care viza asigurarea confortului termic în Complexul comercial din Lunca Sucevei.             
Complexul comercial „Bazar” din municipiul Suceava va fi încălzit în sistem centralizat, cu energie termică produsă în centrala termică în cogenerare de înaltă eficienţă din Lunca Sucevei, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, potrivit căruia, pentru început, racordat la reţea de termoficare a oraşului va fi un modul al Pieţei agroalimentare centrale. Edilul-şef sucevean consideră că viitorul încălzirii îl sistemul centralizat, în condiţiile scumpirii gazelor naturale, apa caldă şi căldura produse în centralele termice de apartament urmând a deveni foarte costisitoare. „Soluţia de încălzire rămâne sistemul centralizat, mai ales în această perspectivă de scumpire a gazului metan, care tot este amânată, dar într-o zi va fi făcută. Ca atare, trebuie să găsim o soluţie să dezvoltăm consumul, iar în acest spirit nişte investiţii ale Primăriei municipiului Suceava vor fi alimentate cu energia termică furnizată de Bioenergy. Aici mă refer, în primul rând la încălzirea pieţelor agroalimentare, prinse în programul de modernizare, precum şi la cea Bazarului”, reliefează şeful executivului sucevean. Lungu spune că producătorul Bioenergy a trimis oferte de negociere şi supermarketurilor din zona comercială a urbei, respectiv către Dedeman, Iulius Mall şi Shoping City, într-un viitor apropiat acestea - aflate în apropierea centralei pe biomasă -, putând fi beneficia de încălzire centralizată. De precizat este faptul că Bazarul urma să facă obiectul unor investiţii cu fonduri nerambursabile elveţiene, însă când s-a aflat  despre centrala termică modernă din Suceava, proiectul a fost anulat.   „Noi am avut un proiect cu fonduri elveţiene pentru Bazar, iar când au venit reprezentanţii părţii elveţiene la Suceava, au văzut centrala pe biomasă, care însemnă energie verde, şi au spus că nu mai dau bani pentru proiectul care viza Complexul comercial”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.  
Proiectul intitulat „Piaţa regională sustenabilă-Bazar Suceava”, ar fi avut valoarea de 16,3 milioane de euro, municipiului Suceava revenindu-i o cofinanţare de 2,37 milioane de lei. Obiectivul proiectului consta în reabilitarea şi asigurarea confortului termic şi vizual în Complexul comercial „Bazar”.  
Pensionarii, călătorii gratuite autobuzele electrice
În prezent, vârstnicii suceveni au parte de o compensare de 50% din valoarea integrală a abonamentului de călătorie pe toate liniile TPL.
Achiziţionarea celor 40 de autobuze electrice ar putea scoate din impas societatea de transport public local de călători TPL, aducând-o în echilibru financiar, a evidenţiat, ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. „Există o problemă reală la societatea de societatea de transport public local, unde costurile sunt mari, în special cele cu combustibilii, care se ridică la aproximativ 70%”, a punctat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.  Lungu spune că în urma simulărilor a rezultat că folosind acumulatori electrici, respectivele cheltuieli ar urma să fie chiar şi de 10 ori mai mici. În opinia şefului executivului local, aceasta ar fi unica şansă ca TPL să devină rentabilă, o creştere a tarifelor la bilete şi abonamente fiind deocamdată exclusă din cauza posibilităţilor băneşti reduse ale populaţiei. „Nu populist, ci realist, vom avea şansa acordării acelor abonamente gratuite, aşa cum am mai dat. În măsura în care costurile se vor reduce, vom avea această posibilitate”, a explicat primarul Sucevei, menţionând că, din bugetul local, TPL este subvenţionată cu 1 milion de euro pe an şi că alte societăţi omoloage din ţară sunt falimentare. Ion Lungu crede că, până la finele anului, va fi semnat contractul de finanţare a proiectului „Sistem integrat de transport public ecologic”, abia după aceasta urmând a fi ţinută licitaţia pentru desemnarea furnizorului mijloacelor de transport electrice. Câştigătorul competiţiei pentru asigurarea consultaţiei este asocierea de firme Eurocerad Internaţional şi RIA Design Consulting Bucureşti, acesta surclasând alţi 4 participanţi.

În prezent, pensionarii suceveni au parte de o compensare de 50% din valoarea integrală a abonamentului de călătorie pe toate liniile TPL.          
Primarul Lungu vrea mini-filarmonică în Suceava
Visez ca, într-o zi, cu tinerii de la Liceul de artă, să putem face o filarmonică”, declarat şeful administraţie sucevene.

Municipiul Suceava  ar putea avea o filarmonică, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ. Şeful administraţiei locale sucevene avansează această posibilitate pe fondul anunţului potrivit căruia, şi anul acesta, Primăria este unicul finanţator al Festivalului internaţional de interpretare instrumentală „Lira de aur”. Manifestarea care se va desfăşura în intervalul 1-20 iunie este la  cea de a  XXXVII-a ediţie,  iar în 2016, înspre deosebire de anii anteriori susţinerea financiară din bugetul local va fi mai mare, respectiv una de 100.000 de lei. „Mă bucură faptul că am putut salva acest festival, care la un moment dat era finanţat de Ministerul Culturii. L-am preluat Primăria, iar eu visez ca, într-o zi, cu tinerii de la Liceul de artă, să putem face o filarmonică. Iată, aşa cum astăzi avem un teatru funcţional, chiar dacă este încă pe hârtie, tot aşa am putea avea şi o nimi-filarmonică”, a precizat Ion Lungu. Reamintim că Festivalul a fost preluat în totalitatea şi finanţat de către Primărie în urmă cu aproape un deceniu. În 2006, Consiliului Judeţean, printr-un un memoriu adresat Ministerului Educaţiei şi Cercetării, solicita acestei structuri să nu confişte Festivalul concurs de interpretare „Ciprian Porumbescu”, de la Suceava, dotat cu trofeul  „Lira de Aur”, prin transferarea manifestării în cauză la nivel central. În misivă se arăta că, după 1989, reluarea concursului a fost posibilă graţie Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Suceava şi Colegiului Naţional de artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care au asigurat protocolul, sălile de studiu, sălile pentru concurs, precum şi serviciile  de secretariat şi logistică. Precizăm, de asemenea, că, la acea dată, după ce primarul Ion Lungu a fost neplăcut impresionat de starea proastă a vechiului instrument muzical, Primăria a dat, din vistieria locală, 70.000 de lei pentru achiziţionarea unui pian de producţie japoneză.
Concediu suplimentar de 5 zile pentru suprasolicitare neuropsihică prin lucrul prelungit cu calculatorul
·        Lucrătorii Direcţiei Domeniului Public a Primăriei ar putea beneficia de un spor de concediu inclusiv pentru expunere la agenţi bacterieni şi micotici, agenţi biologici, substanţe chimice şi suprasolicitare osteo-musculo-articulară.  
Angajaţii Direcţiei Generale a Domeniului Public a Primăriei municipiului Suceava ar putea beneficia de un supliment la concediul de odihnă. Solicitarea vine chiar din partea acestei Direcţii, un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în Consiliul Local prevăzând acordarea a unui concediu de odihnă suplimentar  de 5 zile. Demersul este motivat prin aceea că personalul din cadrul Direcţiei Generale a Domeniului Public îşi desfăşoară activitatea în condiţii vătămătoare, cererea fiind însoţită de un buletin de expertizare a locurilor de muncă şi de altul de determinare a nivelului de zgomot, emise de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. „Acordarea concediului de odihnă suplimentar de 5 zile este motivată de faptul că personalul din cadrul acestei Direcţii îşi desfăşoară activitatea în condiţii vătămătoare, determinate de expunere la cumul de noxe, agenţi bacterieni şi micotici, agenţi biologici, substanţe chimice, suprasolicitare osteo-musculo-articulară şi suprasolicitare neuropsihică prin lucrul prelungit cu calculatorul”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre, semnat de primarul Ion Lungu, iniţiatorul acestuia. În conformitate cu HG nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome şi din unităţi bugetare, care prestează munci periculoase sau vătămătoare, au dreptul, în fiecare an, calendaristic, la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3-10 zile lucrătoare. Personalul contractual al Direcţiei Generale a Domeniului Public, al cărui angajator este primarul municipiului Suceava, munceşte la întreţinerea spaţiilor verzi, aleilor din parcuri, aleilor pietonale, parcărilor, esplanadalor şi locurilor de joacă; fântânilor arteziene; producerea materialului floricol în sera din dotare, precum şi la deszăpezirea aleilor din parcurile, parcările şi esplanadelor aflate în administrare.

 Printre altele, aceştia se ocupă cu gestionarea câinilor fără stăpân; administrarea cimitirului „Pacea” de pe Dealul Cetăţii; administrarea Stadionului Areni şi Patinoarulului artificial; confecţionarea mobilierului urban; întreţinerea şi repararea mijloacelor şi utilajelor de transport aflate în exploatarea Direcţiei; depozitarea şi gestionarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public al municipiului Suceava, dar şi cu amenajarea secţiilor de votare. 

24 mai 2016



Fermierii suceveni pot obţine finanţare europeană pentru sisteme antigrindină
Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR)  anunţă că, în cadrul PNDR 2014-2020, s-a deschis sesiunea de depunere a cererilor pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul submăsurilor 4.1a-„Sprijin pentru investiţii în exploataţii pomicole”; 4.2a-„Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol” și 4.2 - „Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul agricol”. Directorul executiv Mihai Moraru face cunoscut că sesiunea este deschisă până pe 31 octombrie 2016, la dispoziţie fiind peste 172 de milioane de euro. Proiectele pot fi depuse online pe pagina www.afir.info, pentru întocmirea documentaţiei existând Ghidul solicitantului. Cei 70,5 milioane euro aferenţi Submăsurii 4.1a - „Sprijin pentru investiţii în exploataţii pomicole” vor contribui la creşterea competitivităţii şi diversificarea producţiei, beneficiarii eligibili fiind atât persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale, dar şi societăţile comerciale sau institutele de cercetare-dezvoltare, iar sprijinul acordat variind între 100.000 de euro şi 1,05 milioane de euro. Printre investiţiile eligibile se numără cele în reconversia plantaţiilor existente, în sisteme de protecţie antigrindină şi echipamente de irigaţii la nivelul exploataţiilor. Submăsura 4.2a-Procesarea produselor Pomicole are o alocare de 8,6 de milioane de euro, sprijină financiar investiţiile în unitățile care procesează materie primă, dar şi în reţelele locale de colectare, recepţie, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare.  Beneficiari eligibili sunt întreprinderi individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice, inclusiv grupurile de producători, sprijinul european nerasmbursabil fiind cuprins între 200.000 de euro şi 1,5 milioane de euro. O sumă de 93,4 milioane euro este alocată Submăsurii 4.2-„Sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor din sectorul agricol”, bani destinaţi, printre altele, înfiinţării sau modernizării unităţilor de procesare şi comercializare, introducerii de noi tehnologii şi aplicării măsurilor de protecţia mediului. Beneficiarii sunt persoanele fizice autorizate, societăţile comerciale şi cooperativele agricole, pentru un proiect putându-se obţine până la 2,5 de miloane euro.


Inspectorii fiscali, 8 sesizări penale pentru prejudiciu de peste 12 milioane de lei 

  • Acestea au fost formulate împotriva agenţilor economici care au ca obiect de activitate construcţiile şi transporturile, dar şi din domeniile energetic, produselor agroalimentare şi al forţei de muncă.  
În primul trimestru al anului 2016, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au avut 128 de descinderi la contribuabilii persoane juridice, dintre care două inspecţii fiscale generale, 65 de inspecţii de fiscale parţiale, 36 de controale inopinate şi 25 de cercetări la faţa locului. Accent s-a pus pe agenţii economici cu activităţi în domenii cu grad de risc ridicat de producere a evaziunii fiscale, precum în energie, alcool, tutun, produse agroalimentare, transport, turism, construcţii, exploatarea lemnului, dar şi pe cei din sectorul utilizării forţei de muncă. Potrivit unei informări a instituţiei sucevene, respectivele acţiuni au urmărit verificarea agenţilor economici în ceea ce priveşte modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul de stat. Vizaţi au fost, de asemenea, contribuabilii cu restanţe la plată, cei care nu au depus deconturi sau care au TVA de rambursat mai multe luni în decursul unui an, şi nu au solicitat rambursarea acesteia. Conform AJFP, în urma controalelor inspectorilor fiscali, la bugetul statului au intrat sume suplimentare care se ridică la 19,32 de milioane de lei, valoare amenzilor aplicate fiind de 21.850 de lei. Pe de altă parte, în baza verificărilor făcute de către lucrătorii AJFP, în primele 3 luni ale acestui an, pierderea fiscală s-a diminuat cu 4,42 de milioane de lei. Inspectorii specializaţi au instituit 11 măsuri asigurătorii, pentru 17,51 de milioane de lei şi, de asemenea, au întocmit 8 sesizări penale, în cazul cărora prejudiciul însumează peste 12 milioane de lei.Sesizările penale au fost formulate împotriva agenţilor economici care au ca obiect de activitate construcţiile (3 sesizări penale pentru 5,2 milioane de lei prejudiciu) şi transporturile (o sesizare penală cu pagube de 581.000 de lei). În domeniul energetic AJFP a întocmit o sesizare penală, în cazul căreia paguba adusă bugetului statului este de 3.322 de lei, precum şi încă una pe numele unui agent economic din sectorul forţei de muncă, acesta din urmă fiind la originea unui prejudiciu de 2,63 de milioane de lei. În domeniul produselor agroalimentare, lucrătorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au făcut două sesizări penale, valoarea prejudiciului pus în sarcina cestora fiind de 3,67 de milioane de lei. În primul trimestru al anului 2016, la contribuabilii persoane fizice au fost întreprinse 156 de acţiuni de control, dintre care 123 de inspecţii fiscale generale, 9 de inspecţii fiscale parţiale, două controale inopinate şi 22 cercetări la faţa locului.
Judecătorul, CSM Cristi Vasilică, Danileţ ar putea preda Drept penal studenţilor suceveni 
  • Propunerea  a fost avansată în cadrul Conferinţei Naţionale de Educaţie de la Universitatea „Ştefan cel Mare”.  
Ieri, Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost gazda ediţiei a V-a a  Conferinţei Naţionale de Educaţie, tema de anul acesta fiind „Noi abordări în educaţie. Inovaţie şi creativitate în domeniul didacticii”. Manifestarea s-a ţinut pe patru secţiuni, respectiv cele privind „Explorări funcţional-instrumentale în ştiinţele educaţiei”, „Cercetări în ştiinţele educaţiei”, Provocări şi implicaţii didactice în sistemul educaţional” şi „Didactici aplicate”. Printre moderatori s-au numărat lector dr. Marius Costel Eşi, conf. univ. dr. Ioan Maxim, conf. univ. Daniela Jeder, lector dr. Liliana Bujor, lector dr. Nadia Serdenciuc, lector dr. Otilia Ignătescu, şi asistent drd. Gabriel Cramariuc. 
Invitat special a fost judecătorul Vasilică Cristi Danileţ, membru al Consiliului Naţional Magistraturii, care le-a vorbit celor prezenţi despre „Educaţia juridică pentru tânăra generaţie”, prezentate fiind aproape 90 de lucrări ale studenţilor şi cadrelor didactice de la Universitatea „Ştefan cele Mare, cât şi de la alte universităţi din ţară.  
 Conf dr. univ. Camelia Ignătescu a ţinut să remarce că judecătorul Vasilică Cristi Danileţ, doctor în drept penal, este un prieten al studenţilor suceveni de la „Drept”, făcându-i membrului CSM propunerea de a preda la USV în cadrul acestei specializării. „Vă propun să vă gândiţi la ideea noastră de a vă aduce în colectivul nostru pentru cursul de Drept penal”, s-a adresat conf. univ. dr. Camelia Ignătescu judecătorului CSM, Cristi Vasilică Danileţ.            
Cele mai bune lucrări ale ediţiei a V-a a Conferinţei Naţionale de Educaţie au fost răsplătite cu premii, acestea fiind înmânate câştigătorilor chiar de către judecătorul CSM, Cristi Vasilică Danileţ.    
Contractele maxi taxi, prelungite pe ultima sută a mandatului actualelor autorităţi
·        TPL, firma de transport a autorităţilor locale sucevene transmite că „până la achiziţionarea autobuzelor electrice nu are nu are posibilitatea de a asigura necesitatea de transport public din municipiu”.
·        Livrarea primului lot de 20 de autobuze electrice  ar putea avea loc pe durata anului 2017, în prezent fiind pregătită documentaţia suport a cererii de finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

În ultima şedinţă din legislatura 2012-2016, Consiliul Local Suceava are pe masă proiectul de hotărâre privind prelungirea contractelor de delegare a serviciului public de transport public local complementar de persoane prin curse regulate. În municipiul Suceava, transportul maxi taxi este efectuat pe 5 trasee, de către 4 operatori privaţi, respectiv de Trans DMV Europa, Sory&Nel, Euro Tip şi Family. Contractele cu transportatorii particulari de persoane au fost încheiate pentru o perioadă de 5 ani, acestea expirând la 1 iunie, dar, printr-o adresă, firmele care fac transport în regim maxi taxi cer autorităţilor locale să analizeze şi să aprobe prelungirea cu 2 ani şi jumătate. De cealaltă parte, societatea de transport public local TPL, deţinătorul contractului pentru transportul regulat cu autobuze, microbuze şi autobuze de capacitate redusă, şi la care unic acţionar este municipiul Suceava, a transmis Consiliului Local şi Primăriei că „până la achiziţionarea autobuzelor electrice nu are nu are posibilitatea de a asigura necesitatea de transport public din municipiu”.Totuşi, în 2015, TPL şi-a îmbogăţit parcul auto cu 5 autobuze de capacitate mică, iar în cursul acestui an urmează - potrivit procedurilor de licitaţie în curs - a fi achiziţionate încă 5  asemenea mijloace de transport în comun. „Societatea Transport Public Local Suceava, operatorul principal de servicii în transportul public de persoane din municipiul Suceava deţine un parc format din 33 de autobuze şi 7 microbuze. Mărirea capacităţii de transport cu autobuzele electrice, de care se vorbeşte de ceva timp în urmă, ar asigura necesarul de mijloace de transport pentru municipiul Suceava. Până la achiziţionarea acestor mijloace de transport electrice, capacitatea de transport a societăţii  este insuficientă şi nu acoperă necesităţile întregului oraş”, se reliefează în adresa semnată de Dariţă Romaniuc, administratorul unic al TPL.  Primăria municipiului Suceava pregăteşte documentaţia suport a cererii de finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene în vederea implementării Proiectului „Sistem integrat de transport ecologic în municipiul Suceava”. În cadrul acestuia, livrarea primului lot de 20 de autobuze electrice  ar putea avea loc pe durata anului 2017. Legea serviciilor publice de transport public local prevede că „durata delegării serviciului de transport public local se stabileşte prin contracte de delegare a gestiunii de către autorităţile administraţiei publice locale şi trebuie să fie corelată cu durata medie de amortizare a tuturor mijloacelor de transport deţinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, dar nu mai mult de 6 ani, pentru transportul realizat cu autobuze”.        

20 mai 2016

Inspectorii de muncă au prins 21 de lucrători la negru, într-o singură lună 
·        Firmele descoperite că aveau la lucru persoane fără contracte de muncă individuale au fost sancţionate cu amenzi însumând 130.000 de lei.

În luna aprilie a anului 2016, inspectorii de muncă suceveni au depistat 213 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava declară că în cauză sunt 15 de persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, la care se adaugă alte 177 de persoane ale căror contracte au luat calea REVISAL, însă după expirarea termenului legal. Totodată, inspectorii de muncă au prins 21 de lucrători fără forme legale de angajare, aceştia prestând la 13 societăţi. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că firmele descoperite că aveau la lucru muncitori fără contracte de muncă individuale au fost sancţionate cu amenzi însumând 130.000 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut, pe parcursul lunii trecute, 213 controale. Inspectorul şef Romeo Butnariu face cunoscut că verificările făcute s-au concretizat în aplicarea a 84 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date ridicându-se la 235.000 de lei. În timpul controalelor, inspectorii ITM Suceava au depistat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. De asemenea, s-a mai constatat că unii dintre agenţii economici controlaţi nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte.