29 iulie 2013

După tăierea impusă de Guvernul Ponta,
666 de posturi, la Primăria Suceava
·        „Am făcut tot posibilul să găsim soluţii pentru a păstra încadrarea pe funcţii a actualilor salariaţi”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Fostul viceprimar Harşoşvchi a acuzat că Guvernul produce şomeri în administraţie, actualul viceprimar Doroftei spunând că, din contră, se vor face angajări.
·        Consilierul PPDD, Adrian Arămescu a reproşat autorităţilor locale că se ocupă doar de bugetari, cerând materializarea Parcului industrial promis în campanie.         

Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat, ieri, în şedinţă ordinară, o hotărârea privind punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 77/2013, pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţie publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice. Actul normativ amintit desfiinţează posturile vacante şi se reconsideră unele posturi unice, aleşii votând noua organigramă şi noul stat de funcţii.  În consecinţă, în administraţia publică locală din reşedinţa de judeţ s-au desfiinţat un total de 81 de posturi, din cele 747, rămânând 666. Cele mai multe,  respectiv 40, au fost „tăiate” din aparatul de specialitate al primarului, 12-de la Direcţia Administraţiei Pieţelor, iar 26 de la Direcţia Domeniului Public. Primarul Ion Lungu a ţinut să arate că s-au făcut eforturi legale pentru păstrarea încadrării actuale a directorilor, funcţionarilor publici şi personalului contractual de la Primăria municipiului Suceava.         
„Am făcut tot posibilul să găsim soluţii pentru a păstra încadrarea pe funcţii a actualilor salariaţi ai Primăriei municipiului Suceava, pentru că salariile în administraţia publică nu sunt foarte mari. Astfel, pentru a mobiliza salariaţii să lucreze bine, ar trebui ca măcar să le păstrăm salariile actuale”, a subliniat primarul Lungu, adăugând că, chiar dacă în organigramă apar anumite modificări, atribuţiile serviciu rămân aceleaşi.
Consilierul local PDL, Lucian Harşovschi, fost viceprimar al municipiului Suceava a iterat că Guvernul Ponta reduce 81 de posturi vacante, „viitoare posibile locuri de muncă”. „Unde sunt laptele şi mierea promise în campania electorală, unde sunt locurile de muncă promise sucevenilor?, a întrebat Harşovschi pe colegii de la USL.
Actualul viceprimar PNL, Ovidiu Doroftei a ţinut să arate că UOG nr. 77/2013 se vrea fi o măsură reparatorie, „aceasta permiţând angajarea 1/1”. „Prin aceasta se dă posibilitatea autorităţilor administraţie publice şi angajatorilor din sistemul bugetar de a angaja  în continuare, pentru că nu s-au tăiat, în totalitate, posturile vacante. Ba mai mult, la Primăria municipiului Suceava mai există posturi care se vor ocupa prin concurs, în urma ieşirii la pensie, demisiei sau pensionării”, a reliefat Ovidiu Doroftei.

Adrian Arămescu, consilier PPDD, le-a reproşat celor doi aleşi că fac politică ieftină, de parcă s-ar afla în continuă campanie electorală. Arămescu a cerut acestora, cât şi executivului, să nu se preocupe atât de mult de locurile de muncă din sectorul bugetar, ci mai degrabă să faciliteze creare unora în sectorul privat, prin materializarea proiectului Parcului industrial din Lunca Sucevei. „De Parcul industrial din zona Termica, singurul în măsură să creeze locuri de muncă, s-a vorbit doar în campania electorală, după care proiectul a fost abandonat. Ar trebui să ne ocupăm şi de sectorul privat, nu numai de bugetari, Primăria putând funcţiona şi cu câţi salariaţi are acum”, a subliniat Adrian Arămescu(PPDD).