08 iulie 2013

Compartimente ale Primăriei Suceava, desfiinţate de Guvern

Compartimente ale Primăriei Suceava, desfiinţate de Guvern 
·        Respectivii şef vor avea venituri salariale diminuate, iar aparatul de specialitate  ar putea pierde specialiştii pe care îi are la această dată.
Actul normativ guvernamental privind anularea posturilor vacante din administraţia publică afectează şi Primăria municipiului Suceava, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful executivului reşedinţei de judeţ, Ion Lungu. Potrivit edilului şef sucevean, eliminate din organigrama aparatului de specialitate a administrativului, cât şi a instituţiilor publice subordonate fără personalitate juridică, vor fi numai puţin de 152 de posturi neocupate. Astfel, administraţia locală va rămâne cu doar circa 600 de posturi  de funcţionari publici şi persoanal contractual, dintr-un total de747 existent în prezent.  „Există 152 de posturi vacante, dintr-un total aprobat de 747 de posturi, ocupate efectiv la momentul acesta fiind 595 de posturi. Mai avem şi 10 posturi unice, care conform legii, pot fi păstrate. Deci reducerea este până la circa 600 de posturi”, a subliniat Lungu. Primarul evidenţiază că, în condiţiile menţionate, există riscul transformării sau desfiinţării unor direcţii şi servicii, situaţie în care, pierzându-şi indemnizaţiile de conducere, respectivii şef vor avea venituri salariale diminuate, iar aparatul de specialitate ar putea pierde specialiştii pe care îi are la această dată.   „Voi avea discuţii cu directorii din Primărie, cu şeful de la resurse umane şi secretarul municipiului. Există riscul să fie desfiinţate o serie de direcţii de servicii, dar vom face tot ce putem să ne reorganizăm în aşa fel încât să le păstrăm. După cu se ştie, salariile în administraţia publică sunt destul de mici, iar în măsura în care le vom mai diminua, angajaţii nu vor mai fi motivaţi să lucreze aşa cum trebuie”,  a declarat că ocupantul fotoliului din Areni, adăugând că se va încerca menţinerea funcţiilor de directori, şefi de servicii şi şefi de birouri.                

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, autorităţile administraţiei locale sunt obligate să modifice actualele organigrame, să stabilească şi să aprobe altele noi. Primarul Sucevei susţine că posturile rămase după aplicarea măsuri guvernamentale ar trebuie să fie lăsate în exclusiva gestionare a autorităţilor municipale, astfel încât să poată fi repartizate în funcţie de necesităţi. „Anularea acestor posturi vacante nu rezolvă problema. În continuare suntem descoperiţi la compartimentul de executare silită, Poliţia Locală, precum şi în alte domenii. Folosirea celor 600 de posturi, în cadrul aceleiaşi anvelope salariale, conform hotărârii Consiliului Local, ar fi una mai eficientă”,  a relevat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.