12 iulie 2013

Procedura de insolvenţă de la Termica poate ţine chiar şi 3 ani 
·        Pe durata celor 10 ani, de la transferarea CET în administrarea Consiliului Local, şi până în prezent, pierderile s-au acumulat, ajungând la 140 de milioane de lei.
·        La data deschiderii insolvenţei, numai nivelul penalităţilor achitate de firma de termificare insuma circa 220.000 de lei pe săptămână.
Procedura de insolvenţă a Termica ar putea să se întindă chiar şi pe durata a 2-3 ani, obiectivul dezirabil fiind satisfacerea creditorilor, respectiv recuperarea creanţelor pe care aceştia le au la societatea comercială suceveană de termificare, precum şi plata salariiloe compensatorii ale concediaţilor colectiv, a opinat directorul general al firmei de termificare sucevene, Ovidiu Dumitrescu. Acesta arată că, pe lângă cele menţionate, se va aplica un program de reorganizare, care vizează orice măsură de echilibrare a veniturilor cu cheltuielile, dar şi identificarea şi crearea unei noi surse de venituri care, pe lângă garantarea funcţionării curente, să permită şi plata creditorilor. Un rol determinant în declanşarea procedurii de insolvenţă l-a avut blocare a conturilor Termica de către furnizorul de cărbune Unicom Holding, Compania în cauză a recurs la această măsură de executare silită, paralizând, practic, activitatea firmei sucevene de termificare, în vederea recuperării unor sume de 25 de milioane de lei, din totalul iniţial de 57 de milioane de lei datorat de Termica. Operatorul din Lunca Sucevei este dator la societatea de utilităţi comunale ACET Suceava, pentru apa industrială furnizată de aceasta trebuind achitate circa 13 milioane de lei. Debite restante de 2,5 milioane de lei se înregistrează la SNCFR „Marfă”, pentru transportul cărbunelui folosit, în iarnă, în Centrala Electrică de Termificare, alte datorii trebuind a fi onorate contra facturii de gaze naturale emise de E.on Gaz, dar şi către alţi furnizori şi bugetul consolidat al statului. La toate aceste obligaţii, Termica plătea, la data deschiderii insolvenţei, accesorii, respectiv, penalităţi de circa 220.000 de lei pe săptămână.   
·        Primăria ar putea suporta pierderile „istorice” care provin din diferenţa dintre costul real al gigacaloriei şi cel achitat de populaţie.
De cealaltă parte, pe lângă cele 22 de milioane de lei pe care populaţia municipiului Suceava le datorează producătorului, furnizorului şi distribuitorului de agent termic, societatea comercială Termica are de încasat sume cu titlul de subvenţie de la administraţia publică locală, respectiv de la bugetul local al municipiului Suceava. Directorul general al societăţii arată că este vorba despre subvenţiile aferente lunilor cu temperaturi scăzute de la începutul anului 2013, prevederile bugetului local - în cadrul căruia Primăria Suceava a plătit deja 30 de milioane de lei -, neincluzând, cu excepţia a jumătate din ianuarie, şi sumele aferente anului în curs. O măsură în acest sens este aşteptată a fi luată cu prilejul unei rectificări bugetare. De asemenea, Termica mai are de primit, de la acţionarul unic, respectiv municipiul Suceava,  diferenţa de aport la capitalului social, majorat în primăvară cu 10 milioane de lei, administraţia locală vărsând doar 6,5 milioane de lei din totalul la care s-a angajat prin hotărâre a Consiliului Local. Tot de la bugetul local, administraţia locală este obligată să achite şi contravaloarea consumului de apă caldă şi căldură al centrelor bugetare din învăţământ, bani care trebuie, la fel, orientaţi către Termica. Totodată, conform legislaţiei în vigoare, Primăria municipiului Suceava s-ar putae face parte şi la suportarea contravalorii pierderilor „istorice” care provin din diferenţa dintre costul real al gigacaloriei şi tariful instituit şi perceput de la consumatorii casnici.  Pe durata celor 10 ani de funcţionare, de la transferarea, în 2002, a Sucursalei Electrocentrale, de la Compania Naţională Termoelectrica în administrarea Consiliului Local al municipiului Suceava, şi până la finele anului 2012, pierderile s-au acumulat în mod continuu, ajungând 140 de milioane de lei.

Pe 11 iunie 2013, Consiliul de Administraţie al Termica a luat hotărârea de a se adresa instanţei şi a cere Tribunalului Suceava, Secţia Civilă, declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi de reorganizare a activităţii societăţii. În motivarea cererii, s-a arătat că în patrimoniul societăţii există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi că, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti, Termica nu va mai putea plăti datoriile exigibile către creditori, valoarea acestora fiind de 45,64 de milioane de lei. Constatând că sunt îndeplinite condiţiile art. 27 din Legea privind procedura insolvenţei, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plăţi şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva societăţii. Conform legii amintite, în calitate de administrator judiciar a fost desemnat consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi Accer IPuRL  Suceava.