08 iulie 2013

Absolvenţii ne-bacalaureaţi riscă să piardă dreptul la ajutorul de şomaj

Dacă nu se grăbesc,
Absolvenţii ne-bacalaureaţi riscă să piardă dreptul la ajutorul de şomaj
·        „Dacă nu depun dosarele până la termenul limită, cei care nu au promovat examenul nu mai beneficiază de indemnizaţia de şomaj”, atenţionează Mirela Adomnicăi, şefa AJOFM.
Absolvenţii care nu au promovat examenul de bacalaureat şi doresc să se înregistreze în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, trebuie să depună dosarul de  şomaj până la data de 29 iulie, atenţionează directorul executiv Mirela Adomnicăi, precizând că demersul este obligatoriu, în vederea  solicitării dreptului la indemnizaţia de şomaj. „Cunoscând lipsa de experienţă în relaţia cu instituţiile publice a celor mai tineri absolvenţi, care finalizează studiile liceale şi se confruntă cu decizii importante pentru cariera profesională, precizăm că, după această dată, cei care nu au promovat examenul de bacalaureat nu mai pot beneficia de indemnizaţia de şomaj”, a pus în vedere Adomnicăi. Şefa AJOEFM Suceava evidenţiază că pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii tuturor formelor de învăţământ, însă doar dacă, în termen de 60 de zile de la absolvire, aceştia s-au înscris în evidenţele instituţiei judeţene sau cele ale punctelor de lucru ale agenţiei din raza de domiciliu. De asemenea, data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o altă dată de absolvire. Totodată, cu dosar de înregistrare sunt aşteptaţi absolvenţii  care, în termen de 60 de zile, nu au reuşit să se încadreze în muncă, nu urmează o altă formă de învăţământ, nu au venituri sau care realizează venituri din activităţi autorizate, iar acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

În luna septembrie AJOFM Suceava va organiza o bursă a locurilor de muncă în sprijinul absolvenţilor din promoţia 2012-2013, invitaţi fiind tinerii care nu şi-au finalizat demersurile de ocupare, precum şi angajatorii interesaţi în dezvoltarea afacerii proprii, dar şi de „vizibilitate” pe piaţa muncii din judeţ.