30 iulie 2013

Primăria Suceava, înecată în datorii
·        „Sunt datorii normale, dacă putem spune aşa, acestea păstrându-se la acelaşi nivel de 5-6 ani încoace”, relevă Lungu.
·        Debitele istorice ale contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice se ridică la peste 50 de milioane de lei, încasările fiind sub aşteptări.
·        „Este vorba despre criza economico-financiară, care a venit şi la noi, şi aceasta este realitatea”, a itera primarul Ion Lungu
Volumul intrărilor la bugetul local al municipiului Suceava au cunoscut un regres în primul semestru al anului 2013, susţine primarul Ion Lungu. „Ne-am fi dorit şi noi o execuţie mai bună. Însă, lucrurile nu merg foarte bine din punct de vedere al încasărilor, atât de la populaţie, cât şi de la agenţii economici”, arată edilul şef. Gradul de încasare a veniturilor bugetului local a fost, în prima jumătate din acest an, de 65,26%, dintre care 69,75% la secţiunea de funcţionare şi 48,73%, la cea de dezvoltare, proporţia fiind respectată, în linii mari, şi în ceea ce priveşte partea de cheltuieli. Lungu arată că, în acest din urmă caz, ponderea cea mai mare, 38,73% din buget, revine alocaţiilor pentru învăţământ; 15,56%-combustibililor(cu 30 de milioane de lei pentru Termica), pe ultimul loc situându-se capitolul transporturi, cu 13,62 din total. Primăria municipiului Suceava are datorii de 16,33 de milioane de lei, şeful executivului opinând că acestea pot fi stinse până la sfârşitul anului, din „viitoarele încasări ale municipalităţii”. „Sunt datorii normale, dacă putem spune aşa, acestea păstrându-se la acelaşi nivel de 5-6 ani încoace”, relevă Lungu. Primarul a ţinut să menţioneze că există o problemă foarte mare cu posibilitatea de angajare de salariaţi în compartimentele deficitare, mai ales în ceea ce priveşte executarea silită a rău platnicilor. „Sper să găsim soluţii ca, prin dispoziţii de primar, să delegăm, să detaşăm, în perioada următoare, personal din cadrul Primăriei, întrucât, cu cei 10 angajaţi pe care îi avem la executare silită, nu putem să încasăm sumele restante”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni, menţionând că debitele istorice ale contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice se ridică la peste 50 de milioane de lei. Lungu a iterat că, pe fondul acestei execuţii bugetare modeste, vor fi căutate modalităţi de creştere a încasărilor. Şeful administraţiei municipale crede că diminuarea ritmului plăţilor nu este o consecinţă a măririi impozitelor şi taxelor locale, întrucât majorarea de la începutul anului a fost compensată cu reducerea  taxei pentru salubritate. „Este o problemă o problemă de fond, întâlnită nu numai la Suceava, ci în întreaga ţară şi în Europa. Este vorba despre criza economico-financiară, care a venit şi la noi, şi aceasta este realitatea”, a accentuat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.