08 iulie 2013

Transgaz reia lucrările la magistrala de gaze naturale Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei

De luni,
Transgaz reia lucrările la magistrala de gaze naturale Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei  
·        Mai puţin de o treime din conductă va fi realizată anul acesta, diferenţa, până la sfârşitul anului 2014, după care gazele naturale vor ajunge şi la Salina Cacica.      
La începutul săptămânii viitoare, Societatea Naţională Transgaz SA Mediaş începe lucrările la magistrala de transport al gazelor naturale Frasin-Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei,  etapa I, pe o lungime de 9,26 km, respectiv pe tronsonul Cîmpulung Moldovenesc-Pojorîta-Vatra Dornei. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care a precizat că din cei 33 km care au mai rămas până în municipiul Vatra Dornei, circa 10 km de conducte vor fi gata anul aceasta, diferenţa urmând a fi terminată în 2014. „Vom face eforturi, în aşa fel încât, în anul 2014, să reuşim să finalizăm, prin Transgaz, finanţarea finalizării acestei magistrale, municipiul Vatra Dornei urmând fi conectat la reţeaua de gaze naturale, pentru a pune în valoare şi centrala de gaze naturale deja construită acolo”, reliefează şeful executivului judeţean sucevean.  Nechifor spune că autorităţile centrale şi ceilalţi factori responsabili au înţeles că, investiţia - componentă a Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediul standarde europene” - este una „foarte aşteptată şi extrem de necesară”. Aceasta mai ales în contextul în care în 7 octombrie 2009, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean Suceava şi localităţile asociate, au cedat, cu titlu gratuit, către Transgaz, magistrala de gaze naturale construită în cadrul proiectului amintit. Compania în cauză s-a angajat să continue investiţiile pe tronsonul Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, dar şi cel care leagă Păltinoasa de Rădăuţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, precizează că realizarea acestui din urmă tronson este mai mult decât binevenită pentru Salina Cacica, în sensul reducerii costurilor de producţie, sarea produsă acolo urmând a fi comercializată la un preţ competitiv, în comparaţie cu cel al produsului de import.      

În 2002, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean şi 61 de primării din judeţ au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro, garantat de Ministerul de Finanţe, acesta fiind destinat reabilitării sistemului de termoficare şi realizării conductelor de gaze naturale de înaltă presiune din mai multe localităţi.  Pentru componenta de gaze s-a alocat suma de 27,3 milioane de euro, s-au executat 101,4 km de conducte din totalul de 232,7 km, suma consumată fiind de 11,5 milioane euro. Lucrările sunt întrerupte, practic, de la sfârşitul lui 2006, iar scriptic, de la finele lui 2007, dată la care a expirat contractul cu constructorul Petrom Service. Pentru deblocarea situaţiei, s-au purtat negocieri pentru transferarea conductelor în domeniul public al statului şi executarea investiţiei din fondurile SN Transgaz, ceea ce s-a şi întâmplat.