15 iulie 2013

Abandonaţi de autorităţi,


Concediaţii de la Termica, nevoiţi să se înscrie la ajutorul de şomaj
·        De ieri, disponibilizaţilor le-a expirat perioada de preaviz, chiar dacă aceasta a fost suspendată cu un concediu fără plată.
·        Concediaţii au recurs la acest subterfugiu pentru a prinde o hotărâre de guvern care să consacre acordarea veniturilor de completare a indemnizaţiilor de şomaj.
·        Hotărârea nu a fost aprobată, sub semnul incertitudinii stând şi sumele care ar trebui asigurate cu titlul de salarii compensatorii.
Abandonaţi  de autorităţile centrale şi locale, celor peste 240 de  disponibilizaţi colectiv de la societatea comercială de termificare în sistem centralizat Termica Suceava nu le-a mai rămas decât soluţia înregistrării la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în vederea stabilirii dreptului la indemnizaţia de şomaj. „Pe cei de la Termica îi aşteptăm, începând de luni, să depună dosarele în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj. Însă, se pare că aceştia au o problemă cu stabilirea dreptului la veniturile de completare. Acestea se dau dacă respectivii disponibilizaţi sunt nominalizaţi într-o hotărâre de Guvern, proiect care a fost semnat la Ministerul Muncii, dar s-a împotmolit undeva pe traseu”, a declarat directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, adăugând că instituţiei pe care o conduce îi revine atribuţii pe linia verificării corectitudinii calculării cuantumului venitului de completare, cât şi a plăţii efective a acestuia.
Concediaţii de la firma de termificare din Lunca Sucevei au anunţat, cu prilejul mitingurilor de săptămâna trecută că, începând de luni, 15 iulie, le expiră perioada de preaviz. Potrivit conducerii Termica, angajaţii de pe lista concediaţilor colectiv au fost „preavizaţi” încă de la începutul lunii mai, însă, peste 240 dintre cei 295 de disponibilizaţi şi-au luat concediu fără plată. Salariaţii  de la Termica au recurs la acest subterfugiu cu scopul de a putea face subiectul unei hotărâri de guvern care să consacre acordarea de veniturilor de completare a indemnizaţiilor de şomaj, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 36/2013. „Aşa după cum prevede OG nr. 36, dreptul la venitul de completare se stabileşte în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. Deci, salariaţilor de la Termica trebuie să le înceteze contractele individuale de muncă în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. Or, în cazul lor este invers, contractele de muncă au încetat, iar hotărârea de guvern nu a apărut”, a subliniat Mirela Adomnicăi, opinând că, dacă, hotărârea va fi, totuşi, aprobată, fondurile pentru veniturile de completarea ar putea face obiectul rectificării bugetare de la începutul lui august.
În cauză este suma de 7,32 milioane de lei, în scopul promovării hotărârii amintite, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, purtând discuţii cu vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi cu alte înalte oficialităţi guvernamentale din Capitală. Banii ar urma să se adauge la cele 11 milioane de lei, fonduri care trebuie acordate de Termica şi Primărie, cu titlul de salarii compensatorii, însă şi acestea din urmă stau tot sub semnul incertitudinii.                       

Venitul de completare reprezintă diferenţa dintre venitul mediul salarial net realizat în ultimele 3 luni şi mărimea indemnizaţiei de şomaj. Respectivul venit de completare se acordă, după expirarea ajutorului de şomaj, pentru un interval de 12-24 de luni, în funcţie de vechimea în muncă a disponibilizatului colectiv, perioadă care este luată în calcul şi la stabilirea stagiului de cotizare la bugetele de asigurări sociale.