08 iulie 2013

Termica a dat banii concediaţilor colectiv pe certificate pentru emisii CO2

Termica a dat banii concediaţilor colectiv pe certificate pentru emisii CO2
·        La momentul respectiv, achiziţionarea de certificate CO2 nu reprezenta o prioritate, consideră primarul Ion Lungu.
·         După o rectificare naţională, de la bugetul statului se contează pe 7,32 milioane de lei, sumă cu titlu de venituri de completare. 
Primarul Sucevei, Ion Lungu a anunţat că a discutat cu reprezentanţii administratorului judiciar problema asigurării plăţilor compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, pentru disponibilizaţii colectiv de la Termica. Edilul şef spune că municipalitatea a virat în conturile  firmei de termoficare 65,5 milioane de lei, însă, de frica penalităţilor, cu banii în cauză, Adunarea Generală a Acţionarilor a hotărât să achiziţioneze certificatele verzi obligatorii, conform reglementărilor în vigoare. Aceasta cu toate că, pe durata desfăşurării procedurii de insolvenţă, aplicarea oricăror penalităţi este suspendată. „Din păcate, ceea ce am stabilit în luna ianuarie, la Prefectură, cu toţi factorii responsabili,      nu s-a dus la bun sfârşit, deşi, din totalul de 30 de milioane de lei ajuns la Termica, Primăria municipiului Suceava  a dat 6,5 milioane de lei pentru plăţile compensatorii ale tuturor salariaţilor. S-a luat decizia cumpărării acelor certificate CO2, în condiţiile în care era iminentă intrarea în insolvenţă a societăţii de termoficare, ştiut fiind faptul că pe perioada acesteia penalităţile legate de respectivele certificate se suspendă”, reliefează şeful administraţie locale, accentuând că, la momentul respectiv, achiziţionarea de certificate CO2 nu reprezenta o prioritate. În ceea ce priveşte veniturile de completare, care trebuie suportate de bugetul statului,  primarul Lungu spune că avut o discuţie pe această temă la Bucureşti, unde a fost lămurit că se aşteaptă rectificarea bugetară care va avea loc la nivel naţional, disponibilizarea de fonduri urmând a se face la pachet, pentru 3 operatori de termificare în sistem centralizat, respectiv cei de la Suceava, Brăila şi Oneşti, iar ulterior şi pentru Bacău, Oradea şi Timişoara. „Este o decizie la nivel de Guvern, de prim ministru, iar Suceava nu poate fi scoasă din acest pachet. Am fost şi rămân solidar cu salariaţii de la Termica, pentru că este o problemă de sistem, iar oamenii de colo nu au nicio vină”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, menţionând  că subvenţiile la diferenţa de tarif dintre costul real al gigacaloriei şi cel de referinţă, din perioada în care va mai funcţiona CAF, vor fi virate tot în contul efectuării de plăţi compensatorii pentru concediaţii colectiv.      
De la bugetul statului se contează pe 7,32 milioane de lei, suma cu titlu de venituri de completare făcând obiectul unei hotărâri de guvern, pentru a cărei aprobare, edilul şef Ion Lungu a făcut demersuri repetate la forurile administraţiei centrale din Capitală