12 iulie 2013

Concediaţii colectiv de la Termica vor să dea Guvernul în judecată  
·        Disponibilizaţii de la firma de termificare suceveană consideră că OG nr. 36/2013 este aplicată în mod discriminatoriu, fiind nemulţumiţi exasperaţi că nimeni nu îi bagă în seamă. 
·        Manifestanţii au făcut apel la sucevenii şomeri să li se alăture, evidenţiind că premierul Victor Ponta s-a lăudat că va crea 50.000 de locuri muncă, însă nici vorbă despre aşa ceva, acestea dispărând pe zi ce trece, inclusiv în Suceava.                  
 Aproape 100 dintre cei  circa 250 de concediaţi în masă de la firma de termificare în sistem centralizat Termica Suceava au manifesta ieri, pentru a doua zi consecutiv, la sediul Primăriei  municipiului Suceava, cerându-şi dreptul la salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, cât şi la veniturile de completare de la bugetul consolidat al statului.         
Unul dintre cei care a luat cuvântul a spus că, în cursul zilei de joi, reprezentanţii sindicaliştilor de la Termica au sunat la cabinetul vicepremierului Daniel Chiţoiu, însă, de acolo au fost informaţi că ministrul Finanţelor Publice îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Acesta a reliefat că 12 iulie a fost ultima zi de preaviz, iar în ceea ce priveşte achitarea veniturilor de completare, din bugetul asigurărilor de şomaj, până acum, Guvernul nu le-a dat, disponibilizaţilor de la firma de termoficare, niciun răspuns concret.        
Manifestanţii şi-au manifestat intenţia de a pleca înspre Palatul Administrativ, întrucât prefectul Florin Sinescu nu a plecat în Capitală să le susţină revendicările, iar Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, nu mai sunat la Guvern, aşa cum a promis. Protestatarii s-au declarat abandonaţi atât de administraţia locală, şeful acesteia, Ion Lungu, fiind luându-şi concediul de odihnă, cât şi de autorităţile centrale.
Ieri, la ora 12.00, manifestanţii aşteptau un răspuns scris de la vicepremierul Daniel Chiţoiu, în caz contrar urmând deschide acţiune judecătorească împotriva Guvernului, pe motiv de aplicarea discriminatoriei a prevederilor OG. nr. 36/2013. „Am cerut ca astăzi, până la ora 12.00, domnul vice prim ministrul Chiţoiu să ne dea un răspuns la toate fax-urile şi adresele, pentru că noi, de luni, suntem cu contractele de muncă desfăcute şi nu ştim ce avem de făcut. Cred că venit momentul să dăm momentul să dăm Guvernul în judecată, pentru că nu se mai poate. Aceasta pentru că au aprobat OG nr. 36, care nu este aplicată în mod egal pentru toţi disponibilizaţii”, a declarat reprezentatul sindicaliştilor  de la firma suceveană de termificare. 

Manifestanţii au făcut apel la sucevenii şomeri să li se alăture, evidenţiind că premierul Victor Ponta s-a lăudat că, în perioada următoare, Guvernul că va crea 50.000 de locuri muncă, însă nici vorbă despre aşa ceva, acestea dispărând pe zi ce trece, inclusiv în Suceava.