21 iunie 2012


Municipiul Suceava are, oficial, consiliu local, primar şi viceprimari
·        Ion Lungu(PDL), îi are ca adjuncţi pe Gavril Vîrvara(PSD), om de afaceri şi Ovidiu Doroftei(PNL), fost prefect al judeţului
·           „Sper într-o bună colaborare cu Consiliul Local, cât şi cu viceprimarii, în aşa fel încât să putem avea, la Suceava, un oraş modern, un oraş civilizat, de care să ne mândrim, atât noi, cât şi generaţia care vine”, a iterat Lungu
 Ieri, în prezenţa foştilor aleşi, membrilor de partid, rudelor şi şefilor de compartimente ale aparatului executivului s-a constituit noul Consiliul Local, membrii deliberativului, cât şi primarul  reales depunând jurământul de credinţă.       
Participanţi de vază la prima întrunirea în plen a noilor autorităţi ale administraţiei publice locale au fost prefectul Florin Sinescu, subprefectul Constantin Harasim, preşedintele Consiliului judeţean, Cătălin Nechifor, judecătorul Mărioara Ignat, preşedintele judecătoriei Suceava, judecătorul Maricel Nechita, preşedintele circumscripţie electorale a municipiului Suceava, deputatul Ion Bălan, deputatul Dan Gospodaru şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie.
Înainte de intrarea în ordinea de zi a şedinţei supervizate de secretarul Ion Ciutac, prefectul Florin Sinescu a dat citire ordinului său, nr. 241 din 18 iunie, de convocare a  noilor aleşi în vederea constituirii Consiliului Local al municipiului Suceava. Este vorba despre 23 de consilieri aleşi la scrutinul din 10 iunie, cvorumul legal fiind întrunit. Potrivit legii, şedinţa de constituire  fost condusă de 3 consilieri, dintre care decanul de vârstă, Eugen Girigan(63 de ani) şi doi cei mai tineri aleşi,  adică Adrian Timofi Ciobanu(23 de ani) şi Lucian Harşovschi(30 de ani). Certificatele doveditoare ale alegerii au fost înmânate consilierilor de către Maricel Nechita, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Suceava.     
Preşedintele şedinţei astfel desemnat, Eugen Girigan, a prezentat ordinea de zi a întrunirii, aceasta cuprinzând  alegerea membrilor comisiei de validare a mandatelor; validarea mandatelor consilierilor locali; depunerea jurământului de către aleşii locali; alegerea preşedintelui de şedinţă după constituirea Consiliului Local; prezentarea hotărârii judecătoreşti de validare a mandatului de primar şi depunerea jurământului de către acesta; alegerea viceprimarilor şi, în cel din urmă, aprobarea numărului, denumirii şi componenţei comisiilor de specialitate pe obiecte de activitate.
Ion Lungu a renunţat la mandatul de consilier local şi a optat, aşa cum era şi de aşteptat, pentru funcţia de primar, pe care o ocupă pentru cea de treia oară consecutiv. Locul domniei sale a fost luat de următorul ales de pe lista de supleanţi ai PDL la alegerile din 10 iunie, respectiv de Daniel Ungurian.
 Comisia de validare,  formată din 5 membri, aleşi din rândul consilierilor,  a validat mandatele celor 23 de aleşi. Aceştia sunt Ştefan Alexandru Băişanu, Marius Tiberiu Brădăţan, Corneliu Vornicu, Eugen Girigan, Vasile Mocanu, Cornel Alexandru Grosar, Gavril Vîrvara,  Andrei George Păduraru, Geniloni Sfeclă, Dan Marcel Roibu, Liviu Ovidiu Donţu, Lucian Harşovschi, Viorel Seredenciuc, Gheorghe Răileanu Onofrei, Vasile Monacu, Adrian Timofi Ciobanu, Cristinel Silviu Creţu,  Niculai Barbă, Tătăranu Costel, Daniel Ungurian şi Adrian Arămescu.  Plenul a aprobat prin vot, în ordine alfabetică, mandatul fiecărui consilier în parte, fiecare dintre aceştia depunând, cu mâna pe Biblie şi Constituţie, jurământul de credinţă.
Parcurse fiind aceste puncte de pe ordinea de zi, consilierii au ales pe preşedintele care a preluat conducerea şedinţei plenului pentru următoarele puncte propuse, cât şi pentru întrunirile ordinare şi extraordinare a 3 luni consecutive. Acesta este alesul social-democrat Liviu Ovidiu Donţu, care a continuat cu punctul de pe ordinea de zi privind prezentarea hotărârii judecătoreşti de validare a mandatului de o primar, document citit de Mărioara Ignat, preşedintele Judecătoriei Suceava. Astfel, la alegerile locale organizate la data de 10 iunie 2012, Ion Lungu, candidatul Partidului Democrat Liberal(PDL) a fost ales pentru funcţia de primar al municipiului Suceava după ce a întrunit 22.118 de voturi din cele 48.118 de voturi valabil exprimate. Noul primar, Ion Lungu, a depus jurământul în faţa plenului, fiind felicitat de soţie şi copii.
La propunerea grupului politic al USL, care are 12 consilieri, cu câte 13 opţiuni „pentru” şi 10 voturi „împotrivă”(cele ale PDL), aleşi în funcţiile de viceprimari au fost  Gavril Vîrvara(PSD), om de afaceri, şi Ovidiu Doroftei(PNL), fost prefect al judeţului.  
Grupul politic al PDL nu venit cu nicio propunere pentru funcţia de adjunct la şefului executivului, fostul viceprimar Lucian Harşovschi(PDL) menţionând că domnia sa, cât şi cel de al doilea viceprimar, Viorel Seredenciuc au colaborat bine cu primarul de atunci şi, respectiv, cel de acum, Ion Lungu.  Harşovschi a atras atenţia că opoziţia trebuie să respecte voturile sucevenilor, care au trimis în Consiliul Local şi 10 membri ai PDL. „Trebuie respectăm, în cei 4 ani de mandat, votul sucevenilor, aşa cum  s-a întâmplat  în legislatura trecută, când PDL a avut 16 voturi, două treimi, şi când au fost admise toate amendamentele făcute de colegii USL, în comisii şi în Consiliul Local. Pentru a da dovadă că respectăm voturile sucevenilor, grupul consilierilor PDL nu face nicio nominalizare pentru funcţia de viceprimar”, a accentuat Lucian Harşovschi. La rându-i, în calitate de preşedinte de şedinţă, Liviu Ovidiu Donţu a asigurat că opoziţia va fi respectată, cu aceasta urmând fi purtat un dialog, în interesul comunităţii.      
Primarul Ion Lungu i-a felicitat personal pe noii săi adjuncţi,   exprimându-se pentru o bună colaborare cu aceştia, înspre binele oraşului şi al cetăţenilor. „Sper într-o bună colaborare cu Consiliul Local, cât şi cu viceprimarii, în aşa fel încât să putem avea, la Suceava, un oraş modern, un oraş civilizat, de care să ne mândrim, atât noi, cât şi generaţia care vine”, a iterat Lungu.  
De menţionat este faptul că alesul PPDD, Adrian Arămescu a optat să facă parte din grupul politic al consilierilor USL, însă cu menţiunea că va vota aşa cum îi dictează conştiinţa, şi în interesul sucevenilor.  „Acest lucru nu înseamnă că o să fiu de acord cu toate propunerile USL, ale grupului la care mă afiliez. Tot ce o să vină bun din partea PDL sau a mea, personal, trebuie votat în interesul cetăţeanului”, a subliniat Arămescu.     
 În final au fost aprobate componenţa, denumirea şi numărul de membri ai comisiilor de specialitate pe domenii de activitate ale Consiliului Local. Acestea şi-au păstrat denumirea din legislatura anterioară, fiind şi în acelaşi număr şi componenţă numerică. Este vorba despre 5 comisii, adică Comisia pentru amenajarea teritoriului, urbanism şi protecţia mediului(7 membri); Comisia economico-financiară(5), juridică şi disciplinară; Comisia pentru servicii publice(5); Comisia pentru învăţământ, relaţii externe, sănătate, familie, cultură, culte şi protecţie socială(3), precum şi de Comisia de tineret, turism şi sport(3).