05 iunie 2012


Stela Acatrinei, candidatul PRM la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean:
Din administraţia publică trebuie să dispară cu desăvârşire clientelismul şi sistemul de cumetrie
·        Iată că s-a ajuns pe ultima sută  de dinaintea alegerilor locale. Cum aţi descrie această campanie electorală?  
Am ajuns în ultima săptămână de campanie, perioadă în care am avut ocazia să discut cu sute de cetăţeni din judeţul Suceava. Ţin să mulţumesc tuturor pentru modul în care au înţeles că trebuie să trateze un candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, cât şi pentru atmosfera din toate localităţile. În mod deosebit ne-a impresionat întâlnirea cu gospodarii din Bosanci, unde Căminul cultural, unul de amploarea Casei Culturii din Suceava, a devenit neîncăpător, ceea ce demonstrează că populaţia acestui judeţ nu este indiferentă faţă de importantul eveniment din 10 iunie 2012, dată care va marca viitorul nostru al tuturor, pentru următorii patru ani. Sucevenii îşi doresc ca în toate comunele, oraşele şi municipiile judeţului, precum şi la Consiliul Judeţean, să acceadă în funcţii alese oameni demni, corecţi, cu experienţă în administraţia publică şi care să înţeleagă că odată ajunşi în posturi, trebuie să lucreze pentru binele oamenilor.
·        Cu ce oameni vine PRM în întâmpinarea alegătorilor?
Este cunoscută poziţia preşedintelui Partidului România Mare, dr. Corneliu Vadim Tudor,  în ceea ce priveşte spiritul justiţiar şi doctrina naţională, precum şi calitatea oamenilor care lucrează în sectorul public. Asemenea oameni, bine pregătiţi, necompromişi şi dispuşi să lucreze pentru colectivitatea care i-a ales, şi nu pentru grupurile de interese sau de partid, sunt pe listele PRM în toate localităţile. Îmi exprim public nemulţumirea că televiziunile locale şi mass media scrise nu au reuşit să realizeze o confruntare între candidaţi, astfel încât populaţia judeţului să cunoască şi să poată să aleagă persoana cea mai potrivită pentru funcţiile în cauză. S-a încercat de către mediul de afaceri, împreună cu sindicatele şi ong-urile, o masă rotundă în care fiecare candidat să-şi expună programul şi să răspundă la întrebările adresate de public sau reprezentanţii presei. Însă, cu o totală lipsă de respect faţă de organizator, nu au fost prezenţi decât 3 candidaţi din totalul de 11. Probabil, restul nu s-au simţit pregătiţi să facă faţă unei confruntări care ar fi scos la iveală calităţile şi valoarea fiecărui competitor.
·        Ce obiective vizează, din perspectiva mediului de afaceri, candidatul Stela Acatrinei?
Pentru Stela Acatrinei priorităţile cetăţenilor din judeţ sunt şi priorităţile ei. Pentru atragerea investitorilor interni şi externi, administraţia publică trebuie să asigure dezvoltarea şi reabilitarea sistemului de utilităţi publice, respectiv alimentările cu apă, canalizarea, staţii de epurare, transportul, salubritate, iluminatul public etc. Serviciile de utilitate publică sunt în responsabilitatea administraţiilor locale, iar dezvoltarea lor indică gradul de civilizaţie şi nivelul de trai al populaţiei. Toate aceste lucrări trebuie realizate cu costuri reale, de către firme din judeţ, care folosesc forţă de muncă locală, iar veniturile din impozite pe salarii să fie sursă de alimentare a bugetelor locale.
·        Cum vede Stela Acatrinei o administraţie publică eficientă?
Doresc ca din administraţia publică să dispară cu desăvârşire clientelismul şi sistemul de cumetrie, la alocarea fondurilor şi executarea lucrărilor responsabilitatea revenindu-i în totalitate preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarilor. La ora actuală, în judeţ, s-au executat lucrări de proastă calitate  la costuri foarte mari şi care nu întotdeauna reprezentau o prioritate pentru o localitate sau alta. În domeniul serviciilor oferite populaţiei este absolut necesară modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii din învăţământ, redeschiderea şcolilor închise, astfel încât actul de educaţie să fie la îndemâna elevilor, concomitent cu motivarea salarială a cadrelor didactice care profesează în mediul rural. Avem copii foarte inteligenţi, trebuie să îi punem în valoare, inclusiv prin acordarea de sprijin financiar din partea autorităţilor locale. Aceasta deoarece, cea mai mare investiţie este cea în competenţă. De asemenea, este de realizat aducerea actului medical şi permanetizarea asistenţei sanitare în mediul rural, prin repartizarea de medici şi crearea de noi centre de sănătate. Doar aşa, locuitorii vor putea beneficia de serviciile medicinii generale şi ale celei stomatologice, având în vedere că la ţară avem o populaţie îmbătrânită, iar tinerii nu dispun de mijloace financiare. Totodată, accent se va pune susţinerea financiară a centrelor de asistenţă socială pentru bătrâni şi persoanele singure, fără ajutor, condiţie pentru rezolvarea problemei asistenţei sociale.
·        Ce priorităţi veţi avea în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean?
În opinia mea, principala prioritate a unui preşedinte de Consiliu Judeţean, este acordarea tuturor facilităţilor prevăzute de lege şi sprijinirea agenţilor economici existenţi şi a celor nou-înfiinţaţi, în vederea creării mai multor locuri de muncă. Domeniile cu cel mai mare potenţial de creare a locurilor de muncă în viitorul apropiat este agricultura şi industria de prelucrare a materiilor prime din sectorul agricol şi din silvicultură, precum şi dezvoltarea sectorului de prestări de servicii pentru populaţie. Suceava are un uriaş potenţial neutilizat în agricultură, dar şi pe latura de prelucrare superioară a masei lemnoase şi a produselor secundare din silvicultură. Sucevenii trebuie să profite de acest potenţial mai ales că ne aflăm într-o zonă ecologică, în care se cere mobilizarea  resurselor umane şi materiale existente, în scopul stimulării parteneriatelor de pe piaţa internă şi externă, în vederea asigurării valorificării produsului finit.  Dorim cu toţii să reluăm creşterea economică, să facem faţă crizei economice, iar aceste lucruri nu se pot realiza decât printr-o implicare şi colaborare permanentă între administraţia publică - care trebuie să asigure facilităţi şi utilităţi publice -, pe de o parte, şi  întreprinzătorii privaţi, principalii contribuabili la bugetul local, de cealaltă parte. Parteneriatele public-private vor pune în mişcare sectorul productiv de prelucrare a resurselor disponibile în judeţ, vor crea locuri de muncă şi vor alimenta bugetele locale cu fonduri de natură să facă posibilă extinderea şi modernizarea tuturor serviciilor de interes public.   
·        Care este mesajul candidatului Stela Acatrinei pentru electoratul din judeţ?
Invităm toţi locuitorii judeţului Suceava să se prezinte la urne, menţionând că Acatrinei Stela se găseşte pe buletinul de vot pentru preşedinţia Consiliului Judeţean la poziţia 11, în timp ce lista consilierilor judeţeni ai Partidului România Mare, se află la poziţia 16, ambele pe ultima pagină a buletinelor de vot. Învestiţi-ne cu încrederea dumneavoastră şi cu siguranţă că nu vă vom dezamăgi!