14 iunie 2012


Termenul pentru darea în folosinţă a primului  tronson al centurii ocolitoare a Sucevei a fost ratat   
·        Anca Boagiu şi Gheorghe Flutur promiteau inaugurarea, la finele lui mai, a porţiunii dintre DE 85, la Pătrăuţi şi DE 576, la Şcheia
·        Primarul Lungu susţine că nu are informaţii despre necesarul de fonduri pentru finalizarea lucrărilor, titularul investiţii fiind Ministerul Transporturilor
·        Din păcate, cei de la Ministerul Transporturilor nu-mi dau mie raportul”, a declarat Lungu
Câştigătorul competiţiei pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că aşteaptă să fie învestit pentru a treia oară în funcţie, după care va face demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare continuării lucrărilor la şoseaua de ocolire a capitalei de judeţ.  Lungu(PDL) iterează că mizează pe sprijinul noi conduceri USL a Consiliului Judeţean, cât şi pe cea Ministerului Transporturilor, care ar trebui să aibă tot interesul pentru susţinerea intervenţiilor de la inelul ocolitor. „Este un proiect de care este interesat municipiul şi judeţul Suceava. Am convingerea că, indiferent de guvernare, se va asigura finanţare pentru şoseaua de centură. Sigur, aştept să depun noul jurământ pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, şi voi purta discuţii la Consiliul Judeţean şi Ministerul Transporturilor, să insistăm să se asigure fondurile necesare”, a subliniat Lungu.          
Reamintim că, la vizita în judeţ, în toamna lui 2011, a ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, atât de către oficialul guvernamental, cât şi de  preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, arătau că, la sfârşitul lunii mai va fi inaugurat un prim tronson al rutei ocolitoare, respectiv cel dintre DE 85, la Pătrăuţi şi DE 576, la Şcheia. Lungu recunoaşte acest lucru, însă demersurile s-au oprit la nivel de declaraţii. „Aşa era declarativ. Sigur, eu mi-am făcut datoria şi am promovat, la Suceava, această rută ocolitoare în 2006, şi doar eu ştiu în ce condiţii de competiţie. Cred că toţi guvernaţii care vin şi care reprezintă Suceava – pentru că am auzit că vom exista foarte mulţi reprezentanţi în Guvern – ne vor ajuta să  terminăm această rută”, a iterat edilul şef.
·        Potrivit firme executante, lucrările la ruta ocolitoare ar putea fi oprite în cursul acestei luni
Lungu a spus că nu are informaţii despre necesarul de fonduri  pentru finalizarea lucrărilor, menţionând că Primăria municipiului Suceava este doar beneficiarul lucrărilor, titularul investiţii fiind Ministerul Transporturilor. „Din păcate, cei de la Ministerul Transporturilor nu-mi dau mie raportul”, a conchis primarul Ion Lungu. Pe de altă parte, Ştefan Hanganu, directorul firmei  executante SCCF Grup Colas a declarat pentru cotidianul regional „Evenimentul” din Iaşi că lucrările la ruta ocolitoare a municipiului Suceava ar putea fi oprite în cursul acestei luni, cauza constând în epuizarea fondurilor prevăzute până prezent. „Am executat până acum aproximativ 80 la sută din lucrare. Ar trebui să mai primim de la Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi încă 72 de milioane de lei, ca să terminăm şoseaua”, a declarat Hanganu pentru sursa citată, menţionând că lucrarea trebuia încheiată la mijlocul lunii iulie, termen care nu poate fi respectat. Varianta de ocolire a urbei reşedinţă de judeţ are o lungime de 13,2 km şi va prelua traficul de pe DE 85 pe traseul Moara – Şcheia –  Mihoveni – Pătrăuţi – Siret, precum şi cel de pe DN 576 dinspre Vatra Dornei, spre frontiera cu Ucraina. Valoarea proiectului este de 67 de milioane de euro, sumă suportată în întregime de Ministerul Transporturilor. La final funcţionale vor fi şi mai multe apeducte şi poduri, dintre care cel mai important este cel de pe râul Suceava, în zona Mihoveni.