Mana dă iama în culturi
·
În anii numiţi „de mană”, în multe
localităţi, recolta poate scădea cu 40-50%
Condiţiile meteorologice
din ultima perioadă se răsfrâng negativ asupra culturilor de cartofi şi de
legume din judeţul Suceava. Este vorba despre mană, o boală foliară care, deşi
este într-un stadiu incipient, poate face ravagii la aceste culturi. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru
Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Vasile Tofan, declară că mana atacă
atunci când temperaturile exterioare sunt
cuprinse între 15 şi 25 de grade Celsius, iar umiditatea atmosferică şi
a solului sunt mari. „Ploi am avut, iar acestea au fost foarte bune pentru
cultura cartofului, una iubitoare de umiditate, dar şi de zile răcoroase. Însă,
acum, există condiţii pentru atacul manei, din cauza alternanţei de 3 zile
călduroase şi 3 zile cu precipitaţii. Aş se face, obligatoriu, avem suprafeţe
de cartofi care sunt infestate cu această boală”, arată oficialul DADR, menţionând
că gradul de răspândire încă nu este îngrijorător. Tofan spune că fermierii trebuie să urmărească
atent cultura şi că, de regulă, până la apariţia bolii trebuie aplicat un
tratament preventiv. Acesta precizează că, în unii ani, mana este tratată de
3-4 ori, iar în alţii, cu condiţii favorizatore, care sunt necesare chiar şi
8-9 tratamente. Până în prezent, în câmp s-au făcut deja două tratamente, iar
în funcţie de avertizări şi de vreme, ar putea urma şi altele. Purtătorul de
cuvânt al DADR spune că anul acesta, după aspect vegetativ, cultura cartofului
promite foarte mult. „Au fost ploi, iar cei care au făcut lucrări tehnice de
calitate şi aplicat şi îngrăşăminte au culturi foarte frumoase”, explică Tofan,
purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Vasile
Tofan evidenţiază că pe piaţa de profil se găseşte o gamă de variată de fungicide, iar dacă este depistată
la timp, boala poate fi stăpânită cu succes.
Mana este frecventă şi păgubitoare în
regiunile deluroase şi muntoase, în care umezeala favorizează boala. În anii
numiţi „de mană”, în multe localităţi, recolta poate scădea cu 40-50%.