18 iunie 2012


Mana dă iama în culturi
·        În anii numiţi „de mană”, în multe localităţi, recolta poate scădea cu 40-50%
Condiţiile meteorologice din ultima perioadă se răsfrâng negativ asupra culturilor de cartofi şi de legume din judeţul Suceava. Este vorba despre mană, o boală foliară care, deşi este într-un stadiu incipient, poate face ravagii la aceste culturi.      Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Vasile Tofan, declară că mana atacă atunci când temperaturile exterioare sunt  cuprinse între 15 şi 25 de grade Celsius, iar umiditatea atmosferică şi a solului sunt mari. „Ploi am avut, iar acestea au fost foarte bune pentru cultura cartofului, una iubitoare de umiditate, dar şi de zile răcoroase. Însă, acum, există condiţii pentru atacul manei, din cauza alternanţei de 3 zile călduroase şi 3 zile cu precipitaţii. Aş se face, obligatoriu, avem suprafeţe de cartofi care sunt infestate cu această boală”, arată oficialul DADR, menţionând că gradul de răspândire încă nu este îngrijorător.  Tofan spune că fermierii trebuie să urmărească atent cultura şi că, de regulă, până la apariţia bolii trebuie aplicat un tratament preventiv. Acesta precizează că, în unii ani, mana este tratată de 3-4 ori, iar în alţii, cu condiţii favorizatore, care sunt necesare chiar şi 8-9 tratamente. Până în prezent, în câmp s-au făcut deja două tratamente, iar în funcţie de avertizări şi de vreme, ar putea urma şi altele. Purtătorul de cuvânt al DADR spune că anul acesta, după aspect vegetativ, cultura cartofului promite foarte mult. „Au fost ploi, iar cei care au făcut lucrări tehnice de calitate şi aplicat şi îngrăşăminte au culturi foarte frumoase”, explică Tofan, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Vasile Tofan evidenţiază că pe piaţa de profil se găseşte o gamă de  variată de fungicide, iar dacă este depistată la timp, boala poate fi stăpânită cu succes.   Mana este frecventă şi păgubitoare în regiunile deluroase şi muntoase, în care umezeala favorizează boala. În anii numiţi „de mană”, în multe localităţi, recolta poate scădea cu 40-50%.