22 iunie 2012


În Suceava,
Decese mai multe, căsătorii şi naşteri mai puţine
·        „Numărul naşterilor este în scădere faţă de potenţialul de natalitate a municipiului Suceava”, opinează Tatiana Maxim, şefa Serviciului de stare civilă al Primăriei
Mortalitatea este în creştere în municipiul Suceava. Această concluzie ar putea fi trasă dacă se iau calcul statisticile Serviciului de stare civilă al Primăriei din reşedinţa de judeţ. Astfel, se remarcă faptul că, în primele 5 luni ale anului în curs, la compartimentul amintit au fost solicitate şi întocmite 651 de acte de deces, faţă 552 completate şi elaborate în perioada similară anului trecut, respectiv cu 99 mai multe.
Potrivit aceloraşi date, şi naşterile din capitala de judeţ sunt pe o pantă descendentă. În perioada ianuarie-mai a anului 2011, la Serviciul de stare civilă sucevean s-au făcut 1.381 de cereri de eliberare a certificatelor pentru nou născuţi. Comparativ, în cele dintâi 5 luni ale lui 2012, au fost cerute 1.347 de certificate de naştere, numărul lor fiind cu 34 mai mic decât în urmă cu un an.
Diminuarea natalităţii ar putea continua, mai ales că în regres este şi numărul de căsătorii. În 5 luni ale anului 2012, în faţa ofiţerului stării civile s-au prezentat 183 de perechi, mai puţine cu 29 faţă de intervalul similar al anului anterior. „Numărul naşterilor este în scădere faţă de potenţialul de natalitate a municipiului Suceava. A scăzut şi numărul de căsătorii, dar, în ambele cazuri, diferenţa nu este aşa de mare”, ne-a declarat Tatiana Maxim, şefa Serviciului de stare civilă al Primăriei municipiului Suceava.