08 aprilie 2024

 Garda Forestieră semnalează

Vulnerabilități ale sistemului de urmărire informaţională integrată a materialelor lemnoase

> „Excepțiile de la reglementările stabilite pot fi exploatate pentru fraudarea sistemului”, iar mutarea monitorizării în cloud lasă loc„atacurilor informatice”

„S-au identificat vulnerabilități ale sistemului SUMAL 2 privind utilizarea neconformă a aplicației” se subliniază într-o informare a Gărzii Forestiere Suceava, rezultat al unor controale pe această linie. Sursa citată  evidenţiază că printre punctele tari ale
SUMAL 2 se numără trasabilitatea foarte precisă a lemnului, identificarea „instantanee” a elementelor unui transport, cât şi facilitarea controalelor încrucișate, prin „analizarea concomitentă a datelor de la mai mulți operatori”. De cealaltă parte, punctele slabe ţin de folosirea unui sistem complex, care „sporește dificultatea aplicării acestuia în practică”, dar şi de creşterea birocrației „prin volumul mare de date de monitorizat și prin activitatea de corectare a erorilor inerente”. Totodată, în cazul lanțurilor de aprovizionare lungi, „accentul trasabilității se mută de pe identificarea provenienței pe analiza cantitativă”. Sistemul SUMAL 2 oferă şi oportunităţi, volumul mare de date colectate permiţând „identificarea tendințelor din industria forestieră și elaborarea de strategii fundamentate”. La fel, facilă este urmărirea evoluției „unui operator sau grup de operatori pentru efectuarea de analize de risc”. La capitolul „ameninţări”, în informarea Gărzii Forestiere Suceava sunt trecute modelarea „într-un model matematic foarte exact a unei activităţi cu importante marje de eroare” , cât şi faptul că „excepțiile de la regulile stabilite pot fi exploatate pentru fraudarea sistemului”. Nu în cele din urmă, reliefat este că „mutarea întregului sistem de monitorizare în cloud face vulnerabilă toată activitatea la atacuri informatice”. Conform datelor prezentate în şedinţa Colegiului prefectural, de pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Suceava  „într-o acțiune privind anularea neconformă a unor avize de însoțire”, gardienii forestieri suceveni au aplicat amenzi însumând 508.000 de lei și au dispus confiscarea a 2.563 mc de materiale lemnoase în valoare de 3,10 milioane de lei. SUMAL 2.0 este un sistem informaţional integrat pentru controlul provenienţei materialelor lemnoase şi asigurarea trasabilităţii acestora.