Inspectorii sanitari veterinari
examinează ovoscopic ouăle vândute în pieţe şi târguri
> Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită, acestea
urmând a fi retrase de la vânzare” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful
DSVSA
Producătorii
si comercianţii care valorifică ouă pentru consumul uman, dar şi fermele
producătoare, trebuie să fie autorizate sau înregistrate sanitar veterinar,
conform legislaţiei în vigoare, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, , odată
cu apropierea Sărbătorilor pascale, directorul executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În această perioadă,
inspectorii sanitari veterinari verifică inclusiv condiţiile de transportare a
ouălor, „pentru mijloacele auto care nu
îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare urmând a fi suspendată autorizaţia
sanitară veterinare”. De asemenea, verificat este modul de depozitare şi
comercializare ouălor, şeful DSVSA semnalând că este interzisă „desfăşurarea
activităţii în spaţii improvizate, în care nu sunt asigurate temperatura şi starea
de igienă corespunzătoare”. „Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului,
comercializarea ouălor care nu provin din centre autorizate de ambalare a ouălor
fiind interzisă” precizează dr. Voloşeniuc. Acesta mai evidenţiază că în cazul
ouălor valorificate în pieţele agroalimentare şi în târguri, de către
producătorii particulari, personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor
sanitare veterinare vor proceda la examinarea ovoscopică. „Este interzisă
comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită, acestea urmând a fi retrase
de la vânzare şi dirijate către o unitate de neutralizare” arată dr. Mihai
Sorin Voloşeniuc, directorul
executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava.