În preajma Sărbătorilor pascale
Acţiuni de identificare a mieilor,
pentru siguranţă alimentară pe lanţul producător-consumator
>
Proprietarii de ovine care pun pe piaţă produse lactate sunt îndrumaţi
să facă analize pentru sursa de apă, cât şi la furaje
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a
demarat o serie de informări privind obligaţiile şi responsabilităţile
proprietarilor de ovine, referitoare la realizarea acţiunilor sanitare
veterinare de interes strategic. Anunţul este făcut de dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei sucevene, care precizează că, în
primul rând, este vorba despre acţiunea de identificare, respectiv de
crotaliere şi de înregistrare a mieilor în baza naţională de date. În acelaşi
timp, derulate sunt acţiunea de vaccinare anticărbunoasă, dar şi cea de supraveghere
pentru bruceloză şi scrapie. De asemenea, fermierii au fost informaţi cu
privire la normele de condiţionalitate care trebuie respectate de către
proprietarii de animale care beneficiază de plăţi directe sau de alte tipuri de
sprijin financiar din fondurile de dezvoltare rurală. Conform dr. Voloşeniuc, normele
de condiţionalitate se referă la „respectarea cerinţelor privind siguranţa
alimentară şi bunăstarea animalelor, dar şi a celor referitoare la „utilizarea
produselor de protecţie a plantelor de către fermieri”. „Se pune accent pe
necesitatea identificării mieilor şi pe respectarea cerinţelor de siguranţă alimentară,
pentru a asigura transparent trasabilitatea produselor obţinute pe tot lanţul
alimentar, de la producător la consumatorul final” a reliefat dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc, şeful DSVSA, pe fondul apropierii Sărbătorilor pascale. Pentru
asigurarea cerinţelor privind siguranţa alimentară, proprietarii de ovine care
pun pe piaţă produse lactate, fie în pieţe agroalimentare, fie direct de la
producător, sunt îndrumaţi să efectueze, la Direcţia Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, analizele pentru sursa de apă, cât şi pentru
furaje, „în situaţii în care aceştia au şi producţii proprii de lactate”.