09 aprilie 2024


În preajma Sărbătorilor pascale

Acţiuni de identificare a mieilor, pentru siguranţă alimentară pe lanţul producător-consumator

>  Proprietarii de ovine care pun pe piaţă produse lactate sunt îndrumaţi să facă analize pentru sursa de apă, cât şi la furaje

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a demarat o serie de informări privind obligaţiile şi responsabilităţile proprietarilor de ovine, referitoare la realizarea acţiunilor sanitare veterinare de interes strategic. Anunţul este făcut de dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei sucevene, care precizează că, în primul rând, este vorba despre acţiunea de identificare, respectiv de crotaliere şi de înregistrare a mieilor în baza naţională de date. În acelaşi timp, derulate sunt acţiunea de vaccinare anticărbunoasă, dar şi cea de supraveghere pentru bruceloză şi scrapie. De asemenea, fermierii au fost informaţi cu privire la normele de condiţionalitate care trebuie respectate de către proprietarii de animale care beneficiază de plăţi directe sau de alte tipuri de sprijin financiar din fondurile de dezvoltare rurală. Conform dr. Voloşeniuc, normele de condiţionalitate se referă la „respectarea cerinţelor privind siguranţa alimentară şi bunăstarea animalelor, dar şi a celor referitoare la „utilizarea produselor de protecţie a plantelor de către fermieri”. „Se pune accent pe necesitatea identificării mieilor şi pe respectarea cerinţelor de siguranţă alimentară, pentru a asigura transparent trasabilitatea produselor obţinute pe tot lanţul alimentar, de la producător la consumatorul final” a reliefat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, pe fondul apropierii Sărbătorilor pascale. Pentru asigurarea cerinţelor privind siguranţa alimentară, proprietarii de ovine care pun pe piaţă produse lactate, fie în pieţe agroalimentare, fie direct de la producător, sunt îndrumaţi să efectueze, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, analizele pentru sursa de apă, cât şi pentru furaje, „în situaţii în care aceştia au şi producţii proprii de lactate”.