Medicii veterinari verifică
laptele şi brânzeturile comercializate în pieţe de către micii producători
>Acestea „trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu
conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare” punctează dr.
Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA
În prejma Sărbătorilor pascale, medicii veterinari oficiali care asigură
supravegherea pieţelor agroalimentare verifică modul în care sunt respectate
condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi
comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de micii producători. Comercializarea
laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către
producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare
sanitară veterinară eliberate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţă Alimentară, atrage atenţia dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul
executiv al instituţiei sucevene. Potrivit şefului DSVSA, laptele crud destinat
vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi „trebuie
să provină numai de la animale sănătoase, crescute în exploataţii autorizate
sau înregistrate sanitar veterinar, şi care nu suferă de boli transmisibile la
om”. Dr. Voloşeniuc subliniază că micii producătorii care vând direct lapte
crud în pieţe trebuie să deţină fişe de atestare a stării de sănătate a
animalelor. De asemenea, brânzeturile comercializate de către producătorii
agricoli pot fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate în pieţe
agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în tăvi din
materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Totodată, folosite vor fi
numai ambalaje de unică folosinţă, cum ar fi pungi alimentare din plastic, hârtie
alimentară cerată sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate
corespunzător. În vederea asigurării trasabilităţii, brânzeturilor trebuie să
fie însoţite de informaţii scrise conţinând menţiuni referitoare la denumirea
produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii. „Laptele
şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure
pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să
producă toxiinfecţii alimentare la om” punctează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc,
director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava.