22 aprilie 2024

 

În locuri autorizate temporar

Carnea de miel „obţinută numai la cererea directă a consumatorilor”

>  Mieii destinaţi consumului public trebuie să fie sănătoşi, crescuţi în gospodării, în ferme şi în localităţi fără boli transmisibile

Sacrificarea ovinelor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar în acest scop, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, subliniind că, în cazuri excepţionale, mieii pot fi sacrificaţi şi în locuri organizate şi amenajate temporar, în care este asigurată supraveghere sanitară veterinară şi condiţiile de igienă. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 22 aprilie-3 mai 2024, între orele 07.00- 17.00. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Totodată, sunt interzise depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în spaţii improvizate, în care nu sunt asigurate o temperatură adecvată şi condiţii de igiena corespunzătoare” informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al DSVSA Suceava. Potrivit sursei citate, mieii destinaţi consumului public trebuie să fie identificaţi conform legislaţiei în vigoare, sănătoşi, crescuţi în gospodării, în ferme şi în localităţi indemne de boli transmisibile. Totodată, în timpul transportului, dar şi la tăiere, obligatorie este respectarea regulilor de bunăstare a animalelor. Carnea de miel rezultată după sacrificări în spaţiile amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor, neputând fi livrată către alte unităţi. Marcarea carcaselor de miel se face cu o marca de sănătate de forma rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, conţinând indicativul judeţului şi codul numeric acordat de DSVSA Suceava.