În locuri autorizate temporar
Carnea de miel „obţinută numai la
cererea directă a consumatorilor”
> Mieii destinaţi consumului public trebuie să
fie sănătoşi, crescuţi în gospodării, în ferme şi în localităţi fără boli
transmisibile
Sacrificarea
ovinelor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar în
acest scop, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava, subliniind că, în cazuri excepţionale, mieii pot fi
sacrificaţi şi în locuri organizate şi amenajate temporar, în care este
asigurată supraveghere sanitară veterinară şi condiţiile de igienă. Funcţionarea
locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 22 aprilie-3
mai 2024, între orele 07.00- 17.00. „Este interzisă organizarea şi amenajarea
locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse
restricţii din motive de sănătate a animalelor. Totodată, sunt interzise
depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în spaţii improvizate, în care nu
sunt asigurate o temperatură adecvată şi condiţii de igiena corespunzătoare” informează
dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al DSVSA Suceava. Potrivit sursei
citate, mieii destinaţi consumului public trebuie să fie identificaţi conform
legislaţiei în vigoare, sănătoşi, crescuţi în gospodării, în ferme şi în localităţi
indemne de boli transmisibile. Totodată, în timpul transportului, dar şi la tăiere,
obligatorie este respectarea regulilor de bunăstare a animalelor. Carnea de
miel rezultată după sacrificări în spaţiile amenajate temporar va fi obţinută
numai la cererea directă a consumatorilor, neputând fi livrată către alte unităţi.
Marcarea carcaselor de miel se face cu o marca de sănătate de forma rotundă, cu
un diametru de 3,5 cm, conţinând indicativul judeţului şi codul numeric acordat
de DSVSA Suceava.