06 aprilie 2023


Restanţele populaţiei fiind mari,

Producerea energiei termice poate fi periclitată din cauza finanţării insuficiente

> Pentru completarea stocului de biomasă necesar asigurării încălzirii, Suceava a  primit 13,39 de milioane de lei,

> În reşedinţa de judeţ sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare 15.450 de locuinţe, cu 47.500 de beneficiari   

Autorităţile locale din municipiul Suceava au repartizat 13,39 de milioane de lei reprezentând subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuire şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei în sistem centralizat şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei.         

Banii sunt alocaţi din bugetul de stat, au ca scop asigurarea continuităţii serviciului de alimentare cu energie termică, din totalul amintit 975.511 de lei reprezentând plata parţială a facturii aferente lunii februarie, iar 12,43 de milioane de lei luând calea plăţii în avans a subvenţiei. „Având în vedere că restanţele populaţiei la plata energiei termice sunt în continuare mari, activitatea de producere a energiei termice la Bionergy Suceava, în perioada următoare, poate fi periclitată din cauza finanţării insuficiente” se arată într-un raport al compartimentului de specialitate al Primăriei. În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158 din 17 noiembrie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Publice decontează unităţilor administrativ-teritoriale maximum 50% din suma facturată pentru achiziţionarea de biomasă în perioada octombrie 2022-martie 2023 de producătorul de energie termică. „În acest fel se va putea completa stocul de biomasă necesar asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei” evidenţiază sursa citată. În reşedinţa de judeţ energia termică este produsă în centrala în cogenerare pe biomasă a societăţii comerciale Bioenergy Suceava, transportul, distribuirea şi furnizarea acesteia în sistem centraliza fiind asigurate de societatea comercială Thermonet Suceava. În municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare 15.450 de locuinţe, cu 47.500 de beneficiari.