09 aprilie 2023


 Locuri temporare pentru sacrificarea mieilor, la solicitarea cumpărătorilor

> DSVSA a avizat funcţionarea unui centru lângă piaţa angro din Burdujeni, cât şi a altuia în Pătrăuţi

Sacrificarea mieilor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine, informează, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava. Potrivit directorului executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, în cazuri excepţionale sacrificarea mieilor se aprobă şi în locurile organizate şi amenajate temporar, în care sunt asigurate supravegherea sanitară veterinară şi sunt respectate condiţiile de igienă. Decizia revine DSVSA, în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor, pentru locuri în care mai mulţi fermieri, respectiv crescători de ovine, să îşi sacrifice mieii cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se face în baza unei analize detaliate în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare din judeţ şi oportunitatea organizării acestora. Totodată, se ţine cont de distanţele faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi de numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate. De asemenea, se ia în calcul asigurarea, la nivel local, a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor” reliefează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava. Până la sfârşitul săptămânii, în judeţul Suceava au fost avizate două centre sacrificare miei. Este vorba despre centrul avizat de Calea Unirii Suceava, lângă piaţa angro din Burdujeni, al lui Aurel Dolceanu, crescător ovine, precum şi centrul avizat  din Pătrăuţi al lui Şuiu Gheorghe, de asemenea crescător de ovine.  Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în intervalele 28 martie-8 aprilie, premergătoare Paştelui catolic, respectiv, 3-15 aprilie, premergătoare Paştelui ortodox), între orele 07.00-17.00.