18 aprilie 2023


O a doua licitaţie fără ofertanţi pentru amenajarea sensului giratoriu de pe Ruta alternativă Suceava-Botoşani

> La propunerea consilierilor PSD, „am redus indicatorii cu 15%, şi iată că este cea de a doua licitaţie la care nu a venit nimeni”, declară primarul Ion Lungu, potrivit căruia „cauza reală este subevaluarea lucrărilor”

Din păcate, s-a înregistrat un nou eşec la licitaţia pentru amenajarea sensului giratoriu de la intersecţia Căii Unirii cu străzile Traian Vuia şi Apeductului, la intrarea pe Ruta alternativă Suceava-Botoşani. Anunţul este făcut de către Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, conform căruia de vină ar fi votarea, la insistenţa grupului politic PSD din Consiliul Local, a unei alocări financiare subevaluate cu 15%, fapt care a ţinut departe firmele de construcţii. „La intervenţia consilierilor PSD, în special a domnului Gabriel Buciac, am retras proiectul de pe ordinea de zi, deoarece aceştia susţineau că este prea scump. Ne-am întâlnit şi între şedinţele de Consiliu, am avut discuţii, dar ei au venit cu teoria chibritului, cu devize de lucrări de la alte sensuri giratorii amenajate cu bani mai puţini. Nu acuz cu răutate, dar am totuşi o anumită experienţă, şi am susţinut că valorile se pot regla chiar cu prilejul licitaţiei. Consilierii PSD   s-au împotrivit, am redus indicatorii tehnico-economici cu 15%, şi iată că este cea de a doua licitaţie la care nu a venit nimeni. Cauza reală este subevaluarea lucrărilor”  reliefează edilul-şef.

Prima licitaţie a fost ţinută la începutul lunii februarie, moment la care, pentru lucrările la sensul giratoriu cu pricina nu intrase în competiţie nicio firmă de construcţii. Ruta alternativă Suceava-Botoşani are circa 4 km, pleacă pe strada Apeductului, de la intersecţia cu Calea Unirii şi strada Traian Vuia, trece pe lângă bazinele de decantare ale ACET, peste Pârâul Cetăţii, continuă cu Podul Unirii peste râul Suceava, urmând strada Energeticianului şi strada betonată de lângă Termica, traversând calea ferată, ajungând pe strada Traian Popovici şi ieşind pe DN 29, în dreptul fostei Avicola Plopeni. „Voi intra cu un proiect de hotărâre în şedinţa Consiliului Local din luna aceasta, să revizuim indicatorii tehnico-economici şi să scoatem din nou obiectivul la licitaţiei. Dacă puneam o valoare mai largă, cu siguranţă, astăzi, acest sens giratoriu era adjudecat. Concomitent cu alte lucrări, pentru mine, pentru Primărie, fluidizarea traficului din oraş rămâne o prioritate” a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.