11 aprilie 2023

 

Mielul de Paşte trebuie procurat numai din surse sigure

> „Dacă regulile de igienă şi condiţiile frigorifice sunt respectate, atunci riscul de „surprize neplăcute” este unul scăzut, arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA

Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava atrage atenţia că mielul de Paşte trebuie achiziţionat din surse cunoscute, sigure, autorizate sau avizate sanitar veterinar.        „Desfăşurăm un o serie de controale astfel încât să putem garanta ceea ce cumpără oamenii, produsele de Paşte, în principal carnea de miel, pentru drobul tradiţional. Trebuie să fim atenţi să nu procurăm mielul din surse nesigure, să respectăm normele de igienă şi să-l păstrăm la o temperatură de refrigerare. Dacă îl cumpărăm de la un crescător cunoscut, din localitate, putem apela şi la medicul veterinar de circumscripţie” a declarat dr. şeful DSVSA, adăugând că sub nici formă canea de miel nu va fi achiziţionată din portbagajul maşinilor. Din abatoare, loturile de carne de miel sunt livrate însoţite de certificate sanitare veterinare cu o marcă de sănătate de formă ovală. Carnea rezultată în urma sacrificărilor la faţa locului, la cererea directă a consumatorilor, în spaţiile amenajate temporar, nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar. În acest caz, marcarea carcaselor se face cu o marcă de sănătate de formă rotundă, având înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA Suceava. În aceste zile, inspectorii sanitari veterinari verifică respectarea temperaturilor pe timpul transportului; modul de marcare şi etichetare, cu precizarea că nu sunt permise depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în spaţii improvizate. „Este interzisă depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în spaţii în care nu sunt asigurate o temperatură adecvată şi condiţii de igienă corespunzătoare” a explicat oficialul DSVSA. Potrivit dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, atunci când sunt respectate regulile de igienă şi condiţiile frigorifice, riscul de toxiinfecţii alimentare şi de „surprize neplăcute” este unul scăzut.