Mielul de Paşte trebuie procurat
numai din surse sigure
> „Dacă regulile de igienă şi
condiţiile frigorifice sunt respectate, atunci riscul de „surprize neplăcute”
este unul scăzut, arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA
Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc,
directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava atrage atenţia că mielul de Paşte trebuie achiziţionat din
surse cunoscute, sigure, autorizate sau avizate sanitar veterinar. „Desfăşurăm
un o serie de controale astfel încât să putem garanta ceea ce cumpără oamenii, produsele
de Paşte, în principal carnea de miel, pentru drobul tradiţional. Trebuie să
fim atenţi să nu procurăm mielul din surse nesigure, să respectăm normele de
igienă şi să-l păstrăm la o temperatură de refrigerare. Dacă îl cumpărăm de la
un crescător cunoscut, din localitate, putem apela şi la medicul veterinar de
circumscripţie” a declarat dr. şeful DSVSA, adăugând că sub nici formă canea de
miel nu va fi achiziţionată din portbagajul maşinilor. Din abatoare, loturile
de carne de miel sunt livrate însoţite de certificate sanitare veterinare cu o
marcă de sănătate de formă ovală. Carnea rezultată în urma sacrificărilor la
faţa locului, la cererea directă a consumatorilor, în spaţiile amenajate
temporar, nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar. În
acest caz, marcarea carcaselor se face cu o marcă de sănătate de formă rotundă,
având înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA
Suceava. În aceste zile, inspectorii sanitari veterinari verifică respectarea
temperaturilor pe timpul transportului; modul de marcare şi etichetare, cu
precizarea că nu sunt permise depozitarea şi comercializarea cărnii de miel în
spaţii improvizate. „Este interzisă depozitarea şi comercializarea cărnii de
miel în spaţii în care nu sunt asigurate o temperatură adecvată şi condiţii de
igienă corespunzătoare” a explicat oficialul DSVSA. Potrivit dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava, atunci când sunt respectate regulile de igienă
şi condiţiile frigorifice, riscul de toxiinfecţii alimentare şi de „surprize
neplăcute” este unul scăzut.