11 aprilie 2023

 

În pieţe agroalimentare şi târguri

Medicii veterinari suceveni verifică modul în care micii producători vând lapte şi brânzeturi

> Acestea „ nu trebuie (...) să conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare” subliniază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA

Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc precizează că

laptele crud destinat comercializării directe către consumatorul final trebuie să provină de la animale din exploataţii autorizate ori înregistrate, micii producători deţinând fişe privind starea de sănătate a animalelor. Brânzeturile comercializate de către producătorii agricoli vor fi expuse în spaţii special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine recipiente şi tăvi din materiale uşor de curăţat. Sunt permise transportul şi păstrarea în putini, cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilităţii produselor. Vânzarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri se va face doar în pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător. „În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii” arată dr. Voloşeniuc. În acest sens pot fi folosite etichete adezive aplicate pe ambalaj, pungi imprimate, cât şi informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri. „Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om” a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv la DSVSA, arătând că medicii veterinari oficiali vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de micii producători.