09 aprilie 2023

 
Cadre medicale sub normă, în cabinetele şcolare din municipiul Suceava

> După unele pensionări, anul trecut au fost scoase la concurs 11 posturi vacante, ocupate fiind doar unul de asistent şi două de medic stomatolog

> „Numărul de cadre medicale este insuficient” pentru menţinerea stării de sănătate şi promovarea unui mediu de viaţă sănătos”

Numărul de medici din cadrul Compartimentului de medicină şcolară generală s-a diminuat prin ieşirea la pensie a unui medic, fiind, la începutul anului 2023, de „8 medici, 33 de asistente, din care o soră medicală”. Aceasta potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială de pe lângă Primăria Suceava, conform căreia, de asemenea, în cadrul Compartimentului de medicină şcolară dentară erau cuprinse 8 cabinete cu 8 medici. O informare a DAS Suceava relevă că la începutul anului 2022, în cele 31 de cabinete şcolare de medicină şcolară generală activitatea era asigurată de 9 medici şi 25 de asistente din totalul de 28, deoarece 3 dintre acestea erau concediu pentru creşterea copilului. Cadrele medicale în cauză deserveau 21.145 de elevi şi preşcolari, precum şi 9.906 de studenţi înscrişi în anul 2022-2023. Conform DAS, dat fiind numărul ridicat al preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, „numărul de cadre medicale era insuficient” în comparaţie cu „normarea prevăzută în Ordinul 4629 din 13 august 2021 privind asigurarea asistenţei medicale (...) pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi promovarea unui mediu de viaţă sănătos”. În aceste condiţii, Direcţia de Asistenţă Socială a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Suceava aprobarea scoaterii la concurs a două posturi vacante de medic, a unuia de medic specialist, trei de asistent medical principal, două de asistent debutant, un post de asistent medical pentru Compartimentul de medicină generală şi a două posturi de medici specialişti din cadrul Compartimentului de medicină dentară, la momentul respectiv acestea fiind libere ca urmare a pensionării a doi medici. „În urma concursului susţinut au fost ocupate doar posturile de asistent şi cele de medic specialist stomatolog”  se arată în informarea a DAS. În ultima şedinţă a deliberativului, autorităţile locale din municipiul Suceava prelungesc contractul pentru asigurarea unor cheltuieli de personal aferente medicilor, medicilor dentişti şi asistenţilor medicali, cât şi a celor pentru medicamentele şi materialele sanitare din baremul de dotare a cabinetelor de medicină generală şi medicină dentară din unităţile sanitare din învăţământ. pentru anul 2023, acesta este în valoare de 4,21 de milioane de lei. „Noi, aici, lucrăm cu materialul clientului, întrucât banii vin de la Ministerul Sănătăţi şi doar trec prin Primărie” a declarat primarul Ion Lungu.