12 aprilie 2023


 Casa de cultură ar putea fi reabilitată printr-un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă

> Faţada obiectivului din centrul Sucevei este „foarte deteriorată”, iar din cauza infiltrării apei, „cad bucăţi de tencuială”

> „Sunt optimist că vom găsi soluţia legală şi financiară să salvăm Casa de Cultură din Suceava” a declarat primarul Ion Lungu

Ion Lungu, primarul Sucevei s-a întâlnit cu Rodica Brânză, directorul Casei de Cultură, discuţiile purtându-se pe marginea lucrărilor derulate la obiectivul cultural din centrul reşedinţei de judeţ, cu alocarea de 300.000 din bugetul municipiului, aprobată prin hotărâre de Consiliul Local. Potrivit edilului-şef, cu banii respectivi au fost înlocuite mochetele, iar pe aproximativ 50% din scaune s-au montat huse noi. Totodată, pentru încălzirea scenei şi a sălii de spectacole, montate au fost inclusiv 6 aparate de aer condiţionat de mare capacitate. În schimbul susţinerii financiare din bugetul municipal, cu prilejul unor evenimente, sau de câte ori va fi nevoie, Primăriei i se vor pune la dispoziţie gratuit anumite spaţii, în mod special oferindu-i-se acces la Sala mică a Casei de Cultură. La faţa locului s-a constat că faţada Casei de Cultură este foarte deteriorată, iar din cauza infiltrării apei, de pe pereţi cad bucăţi de tencuială. Conform edilului-şef, în acest context, un al doilea pas îl constituie încheierea unui acord de asociere între Primărie şi Casa de Cultură, în vederea finanţării întocmirii documentaţiei tehnico-economice, expertizei şi studiului de fezabilitate necesare reabilitării acesteia cu finanţarea nerambursabilă atrasă printr-un proiect european. „Fiind o entitate de interes public, sunt optimist că vom găsi soluţia legală şi financiară să salvăm Casa de Cultură din Suceava” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, menţionând că obiectivul cultural ar aparţine de patru  organizaţii sindicale care, la rândul lor, sunt contestate de altă o structură a sindicatelor, care emite pretenţii de proprietar asupra respectivului patrimoniu. Acestea ar succesoarele Uniunii Generale a Sindicatelor din România, organizaţiei din perioada anterioară anului 1989. Reamintim că lucrările la Casa de Cultură din Suceava au început în 1965, inaugurarea având loc în 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare. Casa de Cultură fiind moştenite de acestea de la Uniunea Generale a Sindicatelor din România, structură de dinainte de 1989.