14 decembrie 2021

 Inspectorii sanitari veterinari suceveni declanşează seria descinderilor premergătoare Sărbătorilor de iarnă   

>Dată fiind prezenţa gripei porcine africane, monitorizată este circulaţia suinelor destinate sacrificării, a cărnii de porc, dar şi a  produselor obţinute din aceasta

Până pe 24 decembrie, cât şi în intervalul 27-31 decembrie 2021, medicii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, precum şi cei ai circumscripţiilor sanitare veterinare verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în toate pieţele agro-alimentare, abatoarele, unităţile de tranşare a cărnii, cât şi în unităţile de procesare şi cele de depozitare a alimentelor de origine animală. Dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, informează că acţiuni de control sunt desfăşurate inclusiv în carmangerii, măcelarii, pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante, pensiuni care asigură masă cazaţilor, cofetării, patiserii, laboratoare, cafenele, hypermarketuri, supermarketuri, magazine alimentare şi în depozite alimentare. Potrivit şefului DSVSA, în intervale menţionate, inclusiv sâmbăta şi duminica, la sediul instituţiilor amintite, afişate vor fi programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot înainta sesizări, dar şi locaţiile în care se face examenul pentru identificarea trichinella la carnea de porc. „În toate pieţele agroalimentare, precum şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care este valorificată carnea şi alte produse de origine animală, este asigurat personal sanitar veterinar, cât şi permanenţa acestuia” reliefează dr. Mihai Voloşeniuc. De asemenea, în scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare, dar şi pentru protejarea sănătăţii consumatorilor, în echipe mixte cu alte organe, şi în limita competentelor  proprii, acţiunile comune vor viza unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală. „Având în vedere situaţia epidemiologică privind pesta porcină africană, se vor respecta cu stricteţe condiţiile de biosecuritate referitoare la mişcarea suinelor, supravegherea şi monitorizarea comerţului cu carne de porc în zonele de frontieră. În paralel sunt intensificate controalele oficiale şi aplicarea de măsuri privind monitorizarea circulaţiei pe teritoriului naţional a porcinelor vii destinate sacrificării, pe întregul traseu pornind de la fermele şi exploataţiile de porcine, inclusiv a cărnii de porc şi produselor obţinute din carnea de porc” a explicat dr. Mihai Voloşeniuc director executiv al  Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.