Inspectorii sanitari veterinari
suceveni declanşează seria descinderilor premergătoare Sărbătorilor de iarnă
>Dată fiind prezenţa gripei
porcine africane, monitorizată este circulaţia suinelor destinate sacrificării,
a cărnii de porc, dar şi a produselor
obţinute din aceasta
Până pe 24 decembrie, cât şi în intervalul 27-31 decembrie 2021, medicii
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, precum
şi cei ai circumscripţiilor sanitare veterinare verifică modul în care sunt
respectate condiţiile sanitare veterinare în toate pieţele agro-alimentare, abatoarele,
unităţile de tranşare a cărnii, cât şi în unităţile de procesare şi cele de depozitare
a alimentelor de origine animală. Dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al
DSVSA, informează că acţiuni de control sunt desfăşurate inclusiv în
carmangerii, măcelarii, pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante,
pensiuni care asigură masă cazaţilor, cofetării, patiserii, laboratoare,
cafenele, hypermarketuri, supermarketuri, magazine alimentare şi în depozite
alimentare. Potrivit şefului DSVSA, în intervale menţionate, inclusiv sâmbăta
şi duminica, la sediul instituţiilor amintite, afişate vor fi programul de
lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot înainta
sesizări, dar şi locaţiile în care se face examenul pentru identificarea trichinella
la carnea de porc. „În toate pieţele agroalimentare, precum şi în alte locuri
amenajate şi autorizate în care este valorificată carnea şi alte produse de
origine animală, este asigurat personal sanitar veterinar, cât şi permanenţa
acestuia” reliefează dr. Mihai Voloşeniuc. De asemenea, în scopul prevenirii
încălcării legislaţiei sanitare veterinare, dar şi pentru protejarea sănătăţii
consumatorilor, în echipe mixte cu alte organe, şi în limita competentelor proprii, acţiunile comune vor viza unităţile
care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine
animală. „Având în vedere situaţia epidemiologică privind pesta porcină
africană, se vor respecta cu stricteţe condiţiile de biosecuritate referitoare
la mişcarea suinelor, supravegherea şi monitorizarea comerţului cu carne de
porc în zonele de frontieră. În paralel sunt intensificate controalele oficiale
şi aplicarea de măsuri privind monitorizarea circulaţiei pe teritoriului
naţional a porcinelor vii destinate sacrificării, pe întregul traseu pornind de
la fermele şi exploataţiile de porcine, inclusiv a cărnii de porc şi produselor
obţinute din carnea de porc” a explicat dr. Mihai Voloşeniuc director executiv
al Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.