01 decembrie 2021

 „Mişcarea anarhică favorizează răspândirea virusului pestei porcine africane”

  • „Avem controale periodice, dar nu putem pune câte un inspector pentru fiecare samsar” declară dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA
  • Porcii de Crăciun crotaliaţi pot fi vânduţi doar direct din curtea gospodarilor, însă numai cu documente de sănătate şi provenienţă

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, când mulţi din locuitorii judeţului sacrifică tradiţionalul porc, Direcţia Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava avertizează asupra riscului crescut de transmitere a pestei porcine africane . Deoarece, cu acest prilej, gospodarii se vizitează şi se ajută reciproc, recomandat este ca, la intrarea în coteţe, aceştia să-şi schimbe hainele şi să ia în picioare o altă pereche încălţări decât cea purtată anterior, astfel încât să fie împiedicată potenţiala răspândire a germenilor bolii. „Odată cu apropierea Crăciunului, îi rog pe toţi oamenii să fie foarte atenţi şi vigilenţi. Să nu se viziteze între ei, să fie atenţi şi să respecte normele minime de biosecuritate” subliniază dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA, precizând, totodată, că resturile de carne rezultate la tăiere nu trebuie să fie date pisicilor sau câinilor, care se pot constitui în vectori de transmitere a virsului.

Comercializarea porcinelor este interzisă în toate pieţele, târgurile sau oboarele, accentuează, de asemenea, şeful instituţiei sanitare veterinare sucevene. Totuşi, porcii pot fi vânduţi direct din curtea gospodarilor, însă amatorii de astfel de achiziţii sunt obligaţi să respecte prevederile legale de rigoare. Prima dintre acestea condiţii este aceea a prezenţei crotaliilor. „Pentru o minimă trasabilitate, medicul veterinar de circumscripţie va întocmi inclusiv documentul de mişcare a porcinei, precum şi certificatul de sănătate” reliefează dr. Voloşeniuc, menţionând că „mişcarea anarhică favorizează răspândirea virusului bolii porcine africane”.

Cu toate că legea nu permite, există şi proprietari care oferă la vânzare în afara spaţiilor amintite, de aceea , inspectorii sanitari veterinari declanşează o campanie de controale cu acest obiect.

„Avem controale periodice, dar nu putem pune câte un inspector pentru fiecare samsar” a declarat dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Cel mai recent focar de pestă porcină africană este de la Păltinoasa, din gospodăria unui localnic, unde afectat a fost un singur exemplar, dintre cei doi porci mari şi 3 purcei.  Anterior, începând cu finele lunii august 2021, focare au mai fost confirmate în Fălticeni şi Horodniceni.