În mediul silvatic,
Trei focare de trichineloză în
plin sezon de sacrificare a porcilor de Crăciun
>„Rugăm (...) să nu se consume
carnea până nu se efectuează un examen trichineloscopic” pune în vedere dr.
Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA
>Contra unei sume modice, „pot fi
evitate toxiinfecţii alimentare grave”, netratată la timp boala provocând sechele
sau chiar decesul
Trei focare de trichineloză la
mistreţ au fost descoperite în judeţul Suceava, anunţă dr. Mihai Voleşeniuc,
directorul executiv la Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor. Este vorba despre câte un focar în Râşca, Cârlibaba şi Crucea,
acestea fiind declarate după ce probele prelevate de la porci sălbatici vânaţi
pe fondurile de vânătoare în cauză au ajuns laboratorul DSVSA, unde, în urma
analizelor făcute, s-a confirmat prezenţa trichinella spiralis, parazit care
provoacă trichineloza. Dr. Mihai Voloşeniuc atrage atenţia că nu trebuie uitat
faptul că prezenţa trichinelozei în mediul silvatic este un semn că boala poate
fi uşor transferată şi la porcul domestic. Aceasta, ştiut fiind faptul că
principalul vector este şobolanul, respectiv rozătoarele, în general. Cu aceste
prilej, reaminteşte şeful DSVSA, carnea provenită de la animalele infestate nu
este destinată consumului uman, urmând a fi distrusă. „Rugăm pe toţi
gospodarii, fermierii, pensiunile, pe toţi cei care sacrifică un porc de
Crăciun, să nu consume carnea până nu efectuează un examen trichineloscopic. Acest
lucru este foarte important, pentru a evita urmări nedorite şi a nu transforma
Sărbătorile de iarnă dintr-un evenimente fericit într-unul neplăcut. De aceea,
recomandăm tuturor celor care sacrifică porci să se adreseze medicilor
veterinari de liberă practică din fiecare localitate” dr. Mihai Voleşeniuc,
directorul executiv al DSVSA Suceava. De asemenea, în această perioadă,
deschise sunt centrele regionale ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului,
Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, acestea având program prelungit, iar contra
unei sume modice, „pot fi evitate toxiinfecţii alimentare grave”.
Trichineloza este o boală deosebit de
periculoasă, iar netratată la timp poate provoca sechele sau chiar decesul.
Drept urmare, se impune ca, în timpul gătirii, în
toată masa de carne să fie atinsă temperatura de cel puţin 71 de grade Celsius,
pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când culoarea acesteia se va
modifica din roz în gri. Din informaţiile pe care le avem, în august
2012, 16 persoane din judeţul Suceava au ajuns la medic, după ce au mâncat preparate
din carne de mistreţ. Ospăţul avut loc la o stână de pe Rarău, cu prilejul
aniversării onomasticii soţiei baciului din Slătioara, acesta chemând să se
înfrupte din delicatesele respective rude, ciobani şi alţi cunoscuţi. În mai
2008, 19 suceveni au fost spitalizaţi după ce au înfulecat cârnaţi din carne de
mistreţ nesupusă examenului trichineloscopic.]în judeţul Suceava, înainte de
1989, în urma unei festivităţi la care s-au consumat preparate din vânat, la
Cîmpulung Moldovenesc au fost infestaţi cu trichinella spiralis 40 de meseni.