13 decembrie 2021

Gripa aviară înalt patogenă H5N1 se întoarce

>DSVSA patrulează în zonele de migrare a zburătoarelor sălbatice, supraveghind inclusiv păsările de curte din luncile Siretului şi Sucevei, cât şi din preajma iazurilor de la Fălticeni

>„Pe lângă pesta porcină africană, ne confruntăm acum şi cu o altă maladie, riscul cel mai mare fiind că această gripă se transmite şi la om” semnalează dr. Mihai Voloşeniuc,

>Inspectorii sanitari veterinari se concentrează şi asupra importurilor de carne de pasăre, cele mai afectate fiind în Italia, cu 128 de focare, Polonia (33) şi Ungaria (28)

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava supraveghează cu atenţie sporită cursurile de apă curgătoare, cât şi iazurile şi lacurile de pe raza întregului judeţ. Aceasta după ce gripa aviară înalt patogenă H5N1 s-a reîntors în România, înregistrate fiind deja trei cazuri de infectare la lebede, în judeţele Călăraşi, Tulcea şi Constanţa. Directorul executiv dr. Mihai Voloşenic spune că zilele acestea organizată este o şedinţă cu toate asociaţiile de vânătoare şi ornitologii din judeţ, stabilite şi adoptate urmând a fi măsuri menite a depista din timp păsările suspecte de infectare cu H5N1. Potrivit directorului executiv Voloşeniuc, dacă la păsările domestice controlul răspândirii virusului este relativ mai uşor, în cazul păsărilor sălbatice, ca urmare a migrării acestora în căutarea hranei, misiunea veterinarilor este una de-a dreptul dificilă. „În vederea supravegherii active, vom intensifica patrulările în jurul lacurilor unde migrează păsările sălbatice, pentru a depista zburătoarele moarte, a recolta probe şi ale trimite în laborator, astfel încât să stabilim dacă nu cumva cauza morţii o reprezintă virusul aviar” subliniază dr. Voloşeniuc. Mai mult decât atât, declanşate sunt şi acţiuni de supraveghere a păsărilor de curte, în principal a celor din gospodăriilor din zonele aflate în vecinătate apelor, cum ar fi luncile Siretului şi Sucevei, dar şi iazurile de la Fălticeni. În judeţul Suceava există puţine exploataţii comerciale de păsări, însă, chiar şi aşa, conform planului de biosecuritate, acestea vor fi obligatoriu închise oricărui contact cu zburătoarele sălbatice, simultan desfăşurându-se şi ample acţiuni de dezinfectare.

Dr. Mihai Voloşeniuc subliniază că inspectorii sanitari veterinari se concentrează şi asupra importurilor de carne de pasăre din ţările terţe, acestea fiind permise numai din acele state care nu sunt supuse vreunei restricţii în acest sens. „Pe lângă pesta porcină africană, ne confruntăm acum şi cu o altă maladie, riscul cel mai mare fiind că această gripă se transmite şi la om. De aceea, dacă văd păsări moarte pe malul apelor, oamenii trebuie să evite contactul cu acestea şi să anunţe medicul veterinar, paznicii de vânătoare sau alte persoane abilitate” a conchis dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Înspre deosebire de găini, mai susceptibile la gripa aviară sunt raţele şi gâştele, atât cele sălbatice, cât şi cele domestice. Semnele precoce ale prezenţei virusului sunt depresia,  anorexia, reducerea consumului de apă şi febra. Păsările bolnave stau cu capul aplecat, prezintă creste şi bărbiţe cianotice, diaree apoasă, respiraţie dificilă şi lăcrimare excesivă.

focarele de gripă aviară înalt patogenă au cunoscut o creştere fulminantă în Italia (128 de focare), Polonia (33) şi Ungaria (28). Au mai notificat noi focare ale bolii Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germanie, Danemarca, Estonia, Franţa, Irlanda, Olanda, Norvegia, şi Slovacia.